Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 3.Організація вишукувань і проектування.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
174.08 Кб
Скачать

Тема 3. Організація вишукувань і проектування у будівництві

3.1. Організація проектування у будівництві.

3.2. Організація інженерно-економічних і інженерно-технічних вишукувань.

3.3. Склад і класифікація проектів. Стадійність проектування. Типове проектування.

3.4. Склад і зміст проектів при 2-х і одностадійному проектуванні.

3.1. Організація проектування у будівництві

Проектування - перший і важливий етап в здійсненні будівництва. Від якості і рівня проектування значною мірою залежать темпи розвитку науково-технічного прогресу, техніко-економічні показники експлуатації введеного об'єкту. Проектно-кошторисна документація , зв'язуючи науку з виробництвом, є ланкою, через яку здійснюється реалізація науково-технічних досягнень.

Вартість проектування будівництва складає близько 2-4% від вартості об'єкту(зараз приватні проектні організації вартість проектування доводять до 10 % і більше), а тривалість проектування складає близько 30-50 % від загальної тривалості створення об'єкту. У розвинених капіталістичних країнах середня вартість проектування складає 10-15% вартості об'єктів, а тривалість проектування займає 2/3 усього часу від початку проектування до введення в експлуатацію.

Особлива роль проектування полягає в тому, що з розробкою проекту розпочинається конкретне втілення програми капітального будівництва, яке визначив інвестор.

Проектуванням будівництва об'єктів і їх комплексів займаються проектні організації різних форм власності.

До них відносяться:

  1. Проектні інститути;

  2. Проектно-вишукувальні організації;

  3. Комплексні проектно-вишукувальні інститути;

  4. Науково-дослідні організації;

  5. Інші організації.

Усі вони можуть бути державними, акціонерними і приватними.

Проектування і дослідження проводяться за рахунок засобів замовника, який укладає договір з генеральним проектувальником на проведення досліджень і проектування. Генеральним проектувальником зазвичай є проектна організація, що виконує основну частину проектних робіт(у промисловому будівництві - технологічну). Для виконання окремих частин проекту ген-проектувальник може притягати на договірних началах спеціалізовані проектні організації. При цьому відповідальність за комплексність виконання проекту, за чіткий взаємозв'язок окремих розділів проекту між собою несе генпроектувальник.

Проектування будівництва промислових об'єктів здійснюється галузевими і спеціалізованими інститутами. Галузеві проектні інститути ведуть проектування технологічної частини проекту(наприклад, розробляють технологічне оснащення). Проектування промислового будівництва здійснюється технологічними проектними організаціями(ГІПРОМЕЗ, ГІПРОХІМ, ГІПРОШАХТ та ін.). Ці інститути, як правило, є генеральними проектувальниками. Вони розробляють технологічну частину проекту і по деяких об'єктах - будівельну частину.

Спеціалізовані проектні інститути розробляють будівельну частину об'єктів різного призначення, у тому числі і житлово-цивільних.

Проектування об'єктів житлово-цивільного і комунального будівництва під методичним і технічним керівництвом Міністерства будівництва та регіонального розвитку України здійснюється наступними інститутами:

  1. Зональними проектними інститутами;

  2. Науково-дослідними інститутами;

  3. Міськими проектними організаціями;

  4. Цивільпроектами і іншими організаціями.

В якості субпідрядних проектних організацій, що виконують будівельну частину, виступають спеціалізовані проектні організації(Промбудпроект, Проектстальконструкція, Госхімпроект та ін.).