Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Сітьове планування й управління будівни...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

8.14. Коригування сітьових графіків по використанню ресурсів

Коригування сітьових графіків за критерієм «ресурси» становить собою складну задачу через велику номенклатуру використовуючих ресурсів. Як було сказано вище, складність полягає в тому, що, відкоригувавши використання розглянутого ресурсу, ми тим самим, як правило, порушуємо раніше відкориговане використовування іншого ресурсу. У зв'язку з цим, на виробництві корегування сітьових графіків здійснюють, як правило, в основному по використанню трудових ресурсів.

Враховуючи сказане, розглянемо методику таких коригувань на прикладі використання трудових ресурсів, наведеному на рис. 8.20, а). Як видно з графіка потреби в робітниках, прийняті послідовності і тривалості робіт призводять до нерівномірного руху робітників і під час вимагають відповідного коригування.

Коригування сітьових моделей по використанню трудових ресурсів направлене на вирішення наступних завдань:

1. Виходячи з потокової організації будівництва, зберегти постійну кількість робочих провідних процесів;

2. Забезпечити безперервність їх роботи в часі;

3. Домогтися рівномірного використання робочих у часі;

4. Мінімізувати кількість працівників з урахуванням наявних резервів часу робіт.

Коригування графіків по використанню трудових ресурсів може виконуватися трьома способами:

1. Зрушенням термінів виконання робіт на більш пізні терміни в межах резерву часу;

2. Збільшенням тривалості робіт в межах їх резерву часу зі зменшенням кількості робітників;

3. Одночасним використанням цих двох способів. Приклад коригування використання трудових ресурсів приведений на рисунку 8.21.

Рис. 8.21 – Коригування рівномірності використання трудових ресурсів.

Після коригування використання розглянутого ресурсу, будують новий Сітьовий графік, з урахуванням прийнятих змін по тривалості і термінах виконання робіт, і нову епюру руху робітників.

Зі зміною тривалості виконання робіт, відповідно зміниться кількість робітників, що визначається таким чином.

Для роботи 1-2: (14*3)/4 = 10 чол.

Тут 14 - колишня до коригування кількість робітників (див. рис. 8.20, а), 3 - колишня тривалість роботи, 4 - нова відкоректована тривалість роботи, 10 - нова кількість робочих.

Для роботи 1-3: (16*2)/6 = 5 чол.

Для роботи 2-4:. (12*5)/6 = 10 чол.

Для роботи 4-5: (16*3)/4 = 12 чол.

8.15. Коригування сітьових графіків з урахуванням вартості робіт

До цього ми розглядали сітьові моделі типу РЕRТ ТIМЕ, в основу яких покладено час виконання робіт. Світова практика організації виробництва давно використовує систему сітьового планування та управління виробництвом з урахуванням, як тривалості, так і вартості робіт - РЕRТ СОSТ. Основна відмінність системи РЕRТ СОSТ від розглянутої системи РЕRТ ТIМЕ, полягає в тому, що вартість робіт у системі РЕRТ СОSТ розглядається як функція її тривалості. При використанні системи РЕRТ СОSТ, тривалість кожної роботи приймається така, яка дозволяє виконати її при мінімальній вартості (рис. 8.22).

Рис. 8.22 – Графік залежності собівартості робіт від їх тривалості.

Тривалість роботи ti для якої не встановлена залежність її вартості від її тривалості, рекомендується визначати на основі експертних оцінок за формулою:

де оптимістична оцінка тривалості роботи;

- найбільш ймовірна тривалість роботи

- песимістична оцінка тривалості роботи.

Встановивши для кожної роботи сітьового графіка тривалість, що приводить її вартість до оптимального значення, отримаємо Сітьовий графік реалізації проекту при мінімальній його вартості в цілому.

Методологія системи РЕRТ СОSТ дозволяє вирішувати наступні основні завдання:

1. Знайти такі технологічно допустимі тривалості всіх робіт, при яких тривалість зведення об'єкта не перевищує задану величину , а прямі витрати були б мінімально можливими.

В цій задачі повинне бути задано не меншим від мінімально можливого значення тт), тому що в противному випадку задача не має рішення:

2. Знайти такі технологічно допустимі тривалості всіх робіт, при яких прямі витрати на їх виконання не перевищують заданої величини Спр, а тривалість реалізації проекту була б мінімально можливою.

В даний час у нашій країні методологія РЕRТ СОSТ ще не отримала належного поширення в практичній діяльності будівельних організацій.