Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Сітьове планування й управління будівни...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

8.12. Коригування сітьових графіків за часом виконання робіт

Всі наведені вище розрахунки сітьових графіків ми виконуємо виходячи з припущення, що кожна робота забезпечена всіма необхідними ресурсами в повному обсязі. Проте ресурси можуть бути обмежені. Відсутність тих чи інших ресурсів веде до зміни термінів або послідовності робіт. По суті, вся робота керівника зводиться до постійного аналізу використання ресурсів, їх перерозподілу, а також коригування сітьових графіків робіт.

Коригуванням сітьового графіка називають роботу по покращенню тих чи інших його параметрів. Часто цю роботу називають оптимізацією. Однак застосування цього терміна тут невиправдано, тому що в результаті коригування графіка розрахункові параметри наводяться лише у відповідність до встановлених обмеженнями або завданнями і який-небудь оптимум не досягається.

Необхідність коригування сітьових графіків виникає тоді, коли після складання і розрахунку сітьової моделі виявляється, що:

- Тривалість робіт за графіком не відповідає завданню;

- Для виконання робіт у заплановані терміни не вистачає робочої сили, матеріалів та інших ресурсів;

- Або того й іншого разом узятих.

На виробництві найчастіше коригують сітьові графіки за часом, рідше - по використанню трудових ресурсів і матеріалів, і дуже мало - за вартістю робіт.

Коригування графіків по використанню одного ресурсу обов’язково викликає необхідність коригування по використанню іншого ресурсу. Домогтися оптимального використання всіх ресурсів одночасно практично неможливо, так як ще не розроблені відповідні методи (та й чи можливо розробити взагалі?).

Спочатку рекомендується коригувати сітьові графіки за критерієм «час», а потім по використанню окремих видів ресурсів. Основною метою коригування сітьових графіків за часом виконання робіт є скорочення загальної тривалості робіт, тобто довжини критичного шляху, до величини, що забезпечує введення споруджуваного об'єкта в експлуатацію у визначені терміни.

Для скорочення тривалості будівництва застосовують такі прийоми коригування сітьових графіків:

1. Перерозподіл використання трудових ресурсів;

2. Поєднання технологічних процесів в часі;

3. Залучення додаткових ресурсів для паралельного виконання робіт;

4. Зміна проектних рішень, якщо перші три прийоми не дають позитивних результатів.

Роздивимося ці прийоми детально:

  1. Коригування сітьових графіків за рахунок перерозподілу трудових ресурсів.

Рис. 8.13 – Сітьовий графік зведення житлового будинку.

Як видно з виконаного розрахунку (див. рис. 8.13), тривалість критичного шляху дорівнює 107 днів, що значно більше заданої тривалості. Відкоригуємо його за рахунок перерозподілу трудових ресурсів.

Коригування графіка виконаємо за рахунок перерозподілу трудових ресурсів (бригад, ланок робітників), зайнятих на роботах, що мають резерви часу, на роботи, що не мають таких резервів, тобто роботи критичного шляху. У нашому випадку цього можна досягти переводом однієї з ланок робітників (наприклад, ланка № 2) з влаштування підземної частини будинку (робота «0-2» з резервом часу - 44 дні) на будівництво теплового пункту (робота «0-3» з резервом часу - 0 днів).

Якщо ланки робітників за кількісним складом робочих одинакові, то тривалість роботи «0-2» при цьому збільшиться в два рази (з 15 до 30), а тривалість роботи «0-3» зменшиться у два рази (з 64 до 32) . Після розрахунку відкоригованого графіка (див. рис. 8.14) побачимо, що загальний резерв часу роботи «0-2» зменшився з 44 днів до 5 днів, а робота «0-3» з критичною стала некритичної з резервом часу рівним = 8 днів. При цьому критичний шлях перемістився на події 0-1-2-4-5. Новий критичний шлях, дорівнює 83 дні, що коротше початкового на 24 дні і менше директивного на 4 дні.

Рис. 8.14Сітьовий графік після перерозподілу трудових ресурсів.

  1. Коригування сітьових моделей за рахунок поєднання технологічних процесів в часі.

Розглянемо той-же Сітьовий графік (див. рис. 8.13), що і при коригуванні розподілу трудових ресурсів. Виконаємо коригування цього графіка за рахунок поєднання технологічних процесів в часі.

Критичну роботу «0-3» по зведенню будівельної частини ТП, яку ведуть 64 дні, і роботу «3-4» з монтажу та наладки механічного обладнання ТП, виконувану за 40 днів, з метою прискорення сумістимо в часі, для чого розіб'ємо ТП для виконання цих робіт на дві захватки. Будівельна частина ТП на 1-й захватці буде в цьому випадку виконуватися 32 дні, після чого на цій же захватці почнеться монтаж устаткування. Так само будуть організовані роботи на другий захватці. З урахуванням таких поєднань робіт, побудуємо новий Сітьовий графік і розрахуємо його (рис. 8.15)

Рис. 8.15 – Сітьовий графік 8.13 після його коригування суміщенням робіт.

Як видно з виконаного розрахунку, прийняте суміщення робіт дозволило скоротити загальну тривалість робіт на 20 днів. Довжина критичного шляху тепер становить 87 днів, що відповідає заданому директивному терміну.