Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 8. Сітьове планування й управління будівни...doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
2.71 Mб
Скачать

8.2. Організаційно-технологічні моделі, вживані у будівництві

До теперішнього часу основною моделлю будівництва служили прості графічні моделі у вигляді графіків Ганта - календарні лінійні графіки, на яких в масштабі часу показані послідовності і терміни виконання робіт. Вживані рідше моделі у вигляді циклограм відображають хід робіт у вигляді похилих ліній в системі координат часу і являються, по суті, різновидом лінійних графіків.

Основні недоліки лінійних графічних моделей :

  1. Відсутність наочно позначених взаємозв'язків між окремими роботами;

  2. Залежності робіт, покладені в основу лінійних графічних моделей, є незмінними;

  3. Покладені в основу лінійних моделей залежності часто втрачають своє практичне значення незабаром після початку їх реалізації;

  4. Негнучкість, жорсткість структури лінійних графіків, складність їх коригування при зміні умов;

  5. Необхідність багатократних переробок лінійних графіків для приведення їх у відповідність реальному ходу робіт, які через відсутність часу не можуть бути своєчасно виконані;

  6. Складність варіантного опрацювання і обмежена можливість прогнозування ходу робіт;

  7. Недостатня можливість використання ЕОМ для механізації розрахунків.

Усі перелічені вище недоліки знижують ефективність процесу управління при використанні лінійних графіків.

Сітьові моделі вільні від цих недоліків і дозволяють для їх розрахунків широко використати ЕОМ.

Перша спроба використати сітьову модель для цілей планування ходу робіт і контролю відноситься до 1956 р., коли в США був розроблений метод під назвою PERT(Метод огляду і розробки програм). У нашій країні він дістав назву «Метод критичного шляху»(МШК).

У 1958 р. система PERT була застосована для управління розробкою ракет «Поларис». У проектуванні і виготовленні ракет брали участь більше 3000 конструкторських бюро, заводів, постачальників і інших організацій, розташованих по усій території США. Сітьовий графік складався з 100 000 подій. У літературних джерелах вказувалося, що завдяки застосуванню системи PERT первинні терміни введення комплексу вдалося скоротити на 2 роки. Незабаром методологія PERT була засекречена. Проте з 1963 р. ця система стала широко використовуватися в інших капіталістичних країнах.

У нашій країні методологія сітьового планування і управління використовується з 1963 р. Уперше вона була використана на будівництві Лисичанського хімічного комбінату, потім - на Криворізькому металургійному заводі, в м. Кривий Ріг на будівництві конвертерного цеху №2, пізніше - на будівництві доменної печі № 9 цього ж заводу, потім - на будівництві метро-мосту через Дніпро в Київ. Нині сітьові методи управління отримали широке поширення.

Сітьовою моделлю називають графічне зображення процесу будівництва об'єкту або комплексу споруд з вказівкою організаційних і технологічних взаємозв'язків між роботами.

Сітьова модель з розрахованими тимчасовими параметрами називається сітьовим графіком. Структура моделі, визначальна взаємозалежність і розташування на кресленні робіт і подій, називається його топологією.