Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція МГ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Основні носії реклами:

3. Стимулювання збуту – використання короткотермінових заходів, розрахованих на швидке реагування ринку у відповідь на пропонування підприємством своєї продукції. Етапи підготовки:

I. Визначення завдань стимулювання залежить від того на яку цільову аудиторію мають бути спрямовані заходи: споживачів, торгових посередників, торговий персонал.

II. Визначення засобів стимулювання:

  1. Засоби стимулювання споживачів: знижки, безплатні зразки товарів, призи (конкурси, лотереї, ігри), форми підсилення товару (кредит, гарантія), компенсації, заохочення постійних клієнтів (дисконт), стимулювання збуту на місцях торгівлі (плакати, стенди).

  2. Засоби стимулювання посередників – заходи орієнтовані на оптових і роздрібних торгівців із метою спонукати їх мати в запасі товари підприємства та збільшити обсяги закупівлі: знижки за великий обсяг партії, знижки до повторних закупівель, знижки за придбання «нового товару», компенсація витрат на рекламу, надання інвентарю.

  3. Засоби стимулювання власного торгового персоналу: премії, гнучкий графік роботи, організація відпочинку за рахунок підприємства, участь у прибутках підприємства.

III. Розробка програми стимулювання повинна висвітлювати питання – інтенсивності стимулювання, видів стимулу, тривалості програми, терміни заходів і розмір бюджету заходів.

IV. Здійснення програми стимулювання збуту.

V. Оцінювання результатів стимулювання збуту за критеріями зростання обсягу реалізації.

4. Персональний продаж – індивідуальне усне пред'явлення товару чи послуги під час бесіди з конкретним споживачем із метою здійснення купівлі-продажу товару. Завдання продавців:

  • Працівники підприємства спілкуються з клієнтом на відстані, приймають і передають замовлення.

  • Агенти, представники, комівояжери налагоджують нові зв'язки з клієнтами і підтримують наявні.

  • Продавці спеціалізованих магазинів консультують та обслуговують клієнтів і добре обізнані з функціями товару, умовами його експлуатації.

  • Продавці магазинів самообслуговування беруть участь у розміщення товарів, їх презентації, стимулюванні збуту в місцях торгівлі.

Елементи «мистецтва» персонального продажу –

5. Зв'язки з громадкістю, PR (англ. public relations – громадські зв’язки) – організація громадської думки, яка сприяє успішному функціонуванню підприємства і досягненню поставлених цілей.

Основні цілі: формування і підтримка сприятливого іміджу; надання інформації про підприємство, його середовище, товари і послуги; регулювання позиції на ринку з урахуванням громадської думки.

Основні засоби:

  • зв'язок зі ЗМІ (

  • зв'язки через друковану продукцію (

  • участь представників (

  • організація заходів подієвого характеру (

  • діяльність зв'язків, спрямована на органи державного управління (

  • зв'язки в Інтернеті (

  • інші засоби зв'язків (

6. Прямий маркетинг або директ–маркетинг передбачає безпосередню інтерактивну взаємодію продавця/виробника товару з кінцевим споживачем даного товару, розрахований на отримання відгуку або здійснення угоди.

Основні цілі: привертання уваги отримувача; стимулювання купівлі і створення передумов для повторних купівель; розвиток тривалих стосунків з отримувачем.

Основні засоби:

7. До групи синтетичних засобів маркетингової комунікації відносять:

  • Виставка-показінформування громадкості шляхом демонстрування засобів для задоволення потреб в різних галузях його діяльності або майбутніх перспектив.

  • Ярмарок – економічна виставка зразків, яка відповідно до звичаїв тієї країни, на території якої вона проводиться, становить великий ринок товарів, діє у визначені терміни протягом обмеженого періоду часу в одному місці і на який експонентам дозволяється представляти зразки продукції для укладання торгових угод в національному і міжнародному масштабах.

Виставка носить інформативний характер, а ярмарок – містить комерційний аспект.

Основні цілі: пошук нових клієнтів і підтримування контактів із наявними; збирання інформації про конкурентів і укладання торгових угод; формування або підтримування сприятливого іміджу; пошук нових посередників; демонстрування можливостей товару; підтримування поінформованості.

8. Брендинг – діяльність зі створення і реалізації бренду і управління ним. Бренд – образне поєднання самого товару або послуги з набором властивих йому характеристик, очікувань і асоціацій, які виникають у споживача товару.

Спонсорство – система взаємовигідних відносин між спонсором, який є постачальником коштів, ресурсів і послуг, і реципієнтом – стороною, яка їх отримує в особі індивідів і підприємств, з метою досягнення спонсором певних маркетингових комунікаційних цілей.

Основні цілі: формування сприятливих думок для іміджу торгової марки; поширення інформації про підприємство і його товари; поліпшення відносин із громадкістю; стимулювання збуту товарів (продаж товарів з емблемою заходу – футболки, кепки, сумки).

Основні напрямки:

9. Інтегровані маркетингові комунікації на місці продажу або «реклама на місці продажу» – комплексний синтетичний засіб маркетингових комунікацій, який вимагає знання елементів і прийомів реклами, стимулювання збуту, персонального продажу, зв'язків із громадкістю, виставки у місцях продажу товарів.

Мерчандайзинг (англ. merchandise – товари, сприяння продажу будь-якого товару) сприяє інтенсивному просуванню товарів у роздрібній торгівлі без активної участі спеціального персоналу – вдале розміщення товарів у торговому залі, оригінальне оформлення прилавків і вітрин, організація презентацій з роздачею сувенірів, наданням знижок і пільг.

Основні цілі: заохочення покупця до купівлі; інтенсифікація процесу продажу; представлення товарів-новинок; інформаційне забезпечення покупця.

Основні засоби:

  • зовнішні –

  • внутрішні –