Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція МГ.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
1.23 Mб
Скачать

Розділ 1. Сутність маркетингу і його сучасна концепція.

Зміст лекції.

  1. Визначення і еволюція концепції маркетингу.

  2. Визначення принципів і напрямків маркетингу.

  3. Завдання і функції маркетингу.

  4. Сутність складових маркетингу.

  5. Залежність задоволення споживачів від якості товару і його ціни.

1. Маркетинг (англ. market – ринок; результат поєднання слів market getting – завоювання ринку) – комплексна система організації виробництва і збуту продукції, орієнтована на задоволення потреб конкретних споживачів і одержання прибутку.

Концепція маркетингу – підхід щодо організації маркетингової діяльності, який базується на основній ідеї, ефективній маркетинговій стратегії та конкретному інструментарії досягнення визначених цілей.

Етапи розвитку концепцій маркетингу:

І етапвиробнича концепція: маркетинг – допоміжна функція, а головна проблема – виробництво товарів. Економіці притаманна наявність ринку продавців (попит перевищував пропонування).

ІІ етаптоварна концепція: прирощення зусиль для поліпшення якості товару – функціональних характеристик, асортименту, упаковки, дизайну.

ІІІ етап – збутова концепція: особлива увага підприємців – управління виробничо-збутовою діяльністю, подолання складнощів на шляху руху товарів від місць виробництва до місць споживання, пошук споживачів, організація агресивного прибуткового збуту.

ІV етапринкова кон­цепція: орієнтація на потреби і запити споживачів, реальні і потенційні можливості ринку. Сфера уваги – управління виробництвом товарів і ринковою діяльністю підприємства в цілому.

V етапсучасна (стратегічна) концепція: вся діяльність має обов’язково базуватись на точному знанні потреб споживачів цільового ринку, на оцінюванні і врахуванні всіх умов виробництва і збуту в найближчий час і на перспективу.

Висновок:

2. Принципи маркетингу – основні положення, обставини, вимоги, які визначають сутність маркетингу: свобода вибору цілей; комплексний підхід до вирішення маркетингових проблем; свобода вибору стратегій функціонування і розвитку; обернення до споживача і спрямованість на кінцевий результат; активна політика до вирішення маркетингових проблем; гнучкість у досягненні поставлених цілей; вартісність; наявність відповідної інфраструктури і фахівців.

Напрямок маркетингу – одержання обґрунтованих відповідей на запитання: хто? що і скільки? коли і як? за яку ціну? навіщо?

3. Стратегічні завдання маркетингу: розробка маркетингових стратегій; визначення і освоювання цільових ринків; створення «нових товарів»; розвиток комунікаційних і розподільних систем; розробка маркетингових програм і формування побажань споживачів.

Тактичні завдання маркетингу: визначення величини попиту (місткості ринку); організація робіт зі створення «нової продукції»; планування та координація виробничо-збутової діяльності; реалізація маркетингової політики просування; реалізація маркетингової цінової політики; контроль і аналіз маркетингової діяльності.

Функції маркетингу: комплексне вивчення ринку і проблем; узгодження параметрів, характеристик і цін на товари з побажаннями споживачів; планування розподілу і збуту товарів; забезпечення комунікаційних зв’язків; реалізація угод і посттрансакції (сервіс, налагоджування, зворотний зв’язок).

4. Нестаток – почуття, що відчувається людиною від нестачі чого-небудь. Потреба – нестаток, що прийняв специфічну форму відповідно до особистості індивіда. Першу маркетингову класифікацію потреб було розроблено 1938 р. Мерреєм. Найвідомішою є створена в 1940 р. Маслоу теорія «Ієрархія потреб», згідно з якою всі потреби людей розподіляються на 5 рівнів: фізіологічні потреби, потреби в безпеці, соціальні потреби, потреби у визнанні, потреби в самореалізації і розвитку. Запит – побажання, підкріплені купівельною спроможністю.