Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДС Федорів наша, 230.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
8.53 Mб
Скачать

7.2 Газовий каротаж після буріння

Газовий каротаж після буріння свердловин базується на вивченні газовмісту промивної рідини, яка збагачується газоутворюючими вуглеводнями, що надходять із пластів, у період перериву її циркуляції.

Газовий каротаж після буріння проводиться при відновленні циркуляції промивної рідини після простою свердловини. Про газонасиченість пластів судять за вмістом в промивній рідині вуглеводневих газів, що надходять з пластів в свердловину. Істотною задачею при цьому є вибір оптимального часу перерви циркуляції рідини. Недостатня перерва циркуляції рідини приводить до пропуску покладу, а дуже велика - до утруднення локалізації покладу. Оптимальний час складає від 3 до 20 годин.

При газовому каротажі після буріння проводиться безперервна реєстрація газовмісту промивної рідини у перебігу часу, достатнього для виходу двократного об'єму цієї рідини з досліджуваної глибини до земної поверхні.

Для визначення істинної глибини розміщення аномальних газосвідчень (до початку спуску бурильних труб) користуються виразом:

, (7.19)

де На – глибина аномального газосвідчення, зафіксованого на кривій після спуску колони; Нк – глибина спущеної бурової колони до початку циркуляції; Vк – об’єм рідини, що витісняється колоною бурильних труб завдовжки 1 м; V0 – об’єм 1 м відкритого стовбура свердловини.

Газометрія свердловин після буріння включає визначення вмісту газу в промивній рідині:

  • при відновленні циркуляції без обробки стовбура свердловини;

  • при обробці стовбура свердловини після перериву циркуляції;

  • при розширенні стовбура свердловини після перериву циркуляції.

При проведенні газометрії свердловин після буріння розв’язують наступні задачі:

  • виявлення покладів нафти і газу;

  • визначення характеру покладів (газовий, нафтовий, обводнений);

  • визначення глибини залягання покладів.

7.3 Комплекс досліджень які проводяться сумісно з газовим каротажем в процесі буріння свердловин

Цей комплекс останніми роками різко розширився і на просторах СНД включає наступні групи методів, заснованих на вивченні:

  • показників буріння;

  • характеристик гідравлічної системи при бурінні;

  • зміни властивостей бурового розчину при бурінні;

  • вимірювання властивостей шламу.

При такій класифікації газометрія свердловин (газовий каротаж) – це один з методів третьої групи.

Окрім цього, в процесі буріння можуть проводитися дослідження і звичними електричними, радіоактивними і акустичними зондами, розташованими усередині колони бурильних труб над долотом. Для передачі інформації можуть використовуватися різні лінії зв'язку (дротяна електрична, гідравлічна, по бурових трубах, через гірські породи і ін.).

Деякі види інформації, одержувані в процесі буріння, важко або навіть неможливо одержати при дослідженнях свердловин після буріння. Перевага таких досліджень в процесі буріння полягає також в їх оперативності. По них можна судити про процес буріння і вживати заходів по його поліпшенню.

Механічний каротаж включає визначення тривалості та швидкості буріння. Тривалість буріння – це час, який витрачається на буріння 1 м породи. Швидкість буріння характеризується заглибленням свердловини в одиницю часу.

Степінь трудності руйнування тих чи інших гірських порід визначається параметром їх буримості. Буримість гірських порід є функцією багатьох змінних, які залежать від геологічних, технічних і технологічних факторів. Основним із цих факторів є критичний опір гірських порід руйнуванню долотом в процесі буріння, тобто напруженість, яка залежить від типу породи, часових її опорів на стискуванні та зрізі, а також від прикладеного навантаження.

Показником буримості гірських порід є швидкість буріння (м/год., м/хв.) та тривалість буріння (год./м, хв./м), які визначаються через час буріння певного інтервалу розрізу – глибини свердловини (1.0; 0.5; 0.4; 0.2 м).

Швидкість буріння становить:

, (7.11)

де p – навантаження на долото; n – швидкість обертання долота; Г – геометричний фактор, який залежить від типу долота; σ – коефіцієнт міцності гірських порід.

Тривалість буріння визначається наступним чином:

, (7.12)

де Kз.д. – коефіцієнт, який залежить від зносу долота та його діаметра.

За даними тривалості буріння можна проводити літологічне розчленування розрізів свердловин. Найбільша тривалість буріння 1 м породи характерна для магматичних і метаморфічних порід, а також сильно-зцементованих осадових порід. Пористі пісковики, вапняки та доломіти відзначаються середньою тривалістю буріння, а високо пористі пісковики та крейда – низькою. Для глин спостерігається тенденція збільшення тривалості буріння з глибиною.

За допомогою комплексних геофізичних досліджень свердловин у процесі буріння розв’язують наступні задачі:

  • літологічне розчленування розрізу та виділення порід-колекторів;

  • визначення характеру насичення колекторів;

  • оперативне визначення ряду фізичних параметрів порід-колекторів і попередня оцінка їх колекторських властивостей;

  • визначення інтервалів встановлення башмака технічної та експлуатаційної колон;

  • оптимізація швидкості процесу буріння;

  • визначення умов безаварійного буріння свердловин;

  • буріння похило-направлених свердловин за заданим кутом і азимутом;

  • визначення міцності та абразивності гірських порід;

  • контроль процесу цементування свердловини та інші.