Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДС Федорів наша, 230.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
8.53 Mб
Скачать

Форми кривих уявного опору для різних умов

Розглянемо криві (УО) для одинарних однорідних пластів при різних співвідношеннях розміру зонда L і потужності пласта h, питомого опору пласта rп і вміщуючих порід rвм, дійсні питомі опори яких в підошві і покрівлі рівні.

Форму кривих УО потенціал-зонда розглянемо для потужного і тонкого пластів.

А) Пласт потужний (h>Lпз), високого питомого опору (rп>rвм), виділяється максимум rу який симетричний відносно середини пласта (Рис. 2.7, а). При значному віддаленні зонда від підошви пласта в нижньому півпросторі значення rу близьке до rвм.

Границі високоомного пласта великої потужності на кривій потенціал-зонда відмічається наступним чином: покрівля – на половину довжини зонда Lпз/2=АМ/2 вища, а підошва – на Lпз/2 нижче точок переходу від повільної до різкої зміни кривої rу. 2. 

Б) Пласт тонкий (h<Lпз), високого питомого опору (rп>rвм).

З наближенням зонда до підошви пласта rу збільшується, досягаючи максимуму на відстані АМ/2 від нижньої границі пласта (Рис. 2.7,а). Після перетину електродом А підошви пласта і входу його в середовище з опором rп величина rу знижується, досягаючи мінімуму в середині пласта. З наближенням електрода до покрівлі пласта rу збільшується і максимум спостерігається на відстані АМ/2 вверх від верхньої границі пласта.

В) Потужний пласт (h>Lпз) низького питомого опору (rп<rвм) виділяється мінімумом rу, симетричним відносно середини пласта (Рис. 2.7, б). Границі визначаються за аналогією для високоомного пласта.

Г) Тонкий пласт (h<Lпз) низького питомого опору (rп<rвм) відмічається симетричним мінімумом (Рис. 2.7, б).

Д) Пласт потужний (h>Lгз), високого опору (rп>rвм). Крива УО є асиметрична відносно середини пласта. При наближенні зонда до пласта rу зростає (Рис. 2.7, в).

Границі високоомного пласта на кривій УО послідовного градієнт-зонда відмічаються наступним чином: покрівля – мінімум кривої rу, підошва – максимум, причому сама крива зміщена за глибиною догори на половину відстані між парними електродами (MN/2).

Е) Пласт тонкий (h<Lгз), високого опору (rп>rвм). Крива УО асиметрична відносно середини пласта. Підошва пласта відмічається основним максимумом rу покрівля пониженим значенням rу. При збільшенні відношення Lгз/h криві УО стають більш симетричними.

Криві УО, які отримані оберненим градієнт-зондом, мають дзеркальне відображення кривих УО, які отримані послідовним градієнт-зондом.

Рисунок 2.7 – Криві УО навпроти одинарних однорідних пластів різної товщини, які отримані різними зондами (за С.Г.Комаровим)

Метод виміру уявного опору звичайними зондами – це основний метод, який використовується при вивченні геологічних розрізів не обсаджених свердловин, які заповнені електропровідною рідиною, нафтогазових, вугільних, рудних родовищ, при пошуках прісних і термічних вод. За кривою УО відмічають границі пластів, їх потужність, глибини залягання, виявляють пласти нафти, газу, вугілля, руд та ін..

Стандартний каротаж

Для порівняння між собою діаграм УО, які отримані в окремих свердловинах регіонів з специфічними умовами залягання порід, дослідження розрізів свердловин здійснюється зондом одних і тих же розмірів і типу, який називається стандартним. Вибір стандартного зонда здійснюється за наступними основними вимогами:

  1. крива УО повинна бути достатньо диференційована за вертикаллю і, відповідно, повинна виділяти як можна більше пластів в розрізі свердловини;

  2. на кривій rу повинні достатньо чітко відмічатись границі пластів різних питомих опорів;

  3. значення УО напроти окремих пластів не повинні значно відрізнятись від їх дійсного питомого електричного опору.

При виборі стандартного зонда має значення не тільки його розмір, але і тип. Наприклад, в тонкошаруватому розрізі не слід застосовувати потенціал-зонд, так як за його кривими УО не можна виділити тонкі пласти високого опору.

На практиці в якості стандартного зонда переважно використовують зонд середньої довжини, який дозволяє отримати найбільш оптимальні дані про геологічний розріз, що вивчається.

Тип і розмір стандартного зонда може підбиратись в залежності від степені геолого-геофізичної вивченості району, особливо на стадії пошуково-розвідувальних робіт.

Дані методу УО стандартного каротажу разом з кривою ПС представляють собою основу всіх геологічних побудов, які пов’язані з вивченням глибинної будови території, уточнення стратиграфічних границь, побудови різних стратиграфічних карт та інше.

За кривою УО стандартного каротажу відмічають границі пластів, визначають їх потужності та глибини залягання, виділяють колектори і оцінюють характер їх насичення, виявляють пласти нафти, газу, вугілля, руд та інших корисних копалин.