Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ГДС Федорів наша, 230.doc
Скачиваний:
73
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
8.53 Mб
Скачать

Трьохелектродний зонд бокового каротажу

Трьохелектродний зонд методу БК представляє собою циліндричний електрод, який розділений ізольованими проміжками на три частини (Рис. 2.9). Центральний короткий електрод А0 є живлячим, крайні Ае – екрануючі. Екрануючі електроди з’єднані між собою і через них пропускається струм тої ж полярності, що і через електрод А0. Другим живлячим електродом, на який замикається ланка джерела струму, служить електрод В, що розміщений на поверхні або в свердловині на великій відстані від електрода А0.

Для запису кривої ефективного опору необхідно забезпечити рівність потенціалів живлячого та екрануючого електродів. Це ми можемо отримати двома способами:

  1. сила струму через екрануючі електроди автоматично підтримується такою, щоб напруга між живлячим і екрануючими електродами була рівна нулю;

  2. всі три електроди з’єднують гальванічно через невеликий опір (0.01 Ом), у даному випадку при відповідному підборі центрального та екрануючого електродів значення їх потенціалів будуть рівними (UА0=UА1=UА2).

Коли досягається рівність потенціалів всіх трьох електродів то струм з центрального електрода ІА0 не розтікається по свердловині, а розповсюджується в шарі середовища, який перпендикулярний до осі свердловини (Рис. 2.10). Товщина даного шару приблизно рівна довжині центрального електрода А0.

Характерними розмірами трьохелектродного фокусуючого зонда є:

  • довжина зонда L – відстань між серединами інтервалів, які ізолюють центральнийелектрод від екрануючих;

  • загальний розмір зонда Lзаг – відстань між зовнішніми кінцями електродів А1 і А2;

  • діаметр зонда d (Рис. 2.9).

За точку запису кривої ефективного опору умовно приймають середину А0.

Рисунок 2.9 – Схема трьохелектродного зонда методу БК

Коефіцієнт трьохелектродного фокусуючого зонда розраховується за формулою:

, (2.20)

де LеL0+2/3 Lз– еквівалентна довжина центрального електрода; L0 – довжина центрального електрода; Lз – величина зазору між центральним і екранованими електродами; dз – діаметр зонда.

Рисунок 2.10 – Характер розподілу струменевих ліній в однорідному середовищі для трьохелектродного зонда БК

Загальна довжина трьохелектродного фокусуючого зонда вибирається рівною приблизно 3.2 м і мінімальна потужність пласта, яка виділяється даним зондом, становить 0.5 м, при довжині центрального електрода 0.15 м. Діаметр приладу, виходячи із прохідності зонда в свердловині прийнято рівним 0.07 м.

Радіус дослідження даного зонда не великий і складає 12 м. Недоліком зонда є неможливість збільшення радіусу дослідження шляхом зміни його розмірів.

Семиелектродний зонд бокового каротажну

Такий зонд складається з центрального електроду А0, двох пар вимірювальних електродів М1, М2 і N1, N2 і однієї пари струменевих екранних електродів А1 і А2. Електроди кожної пари з’єднані між собою і симетрично розміщені відносно електрода А0. Через електрод А0 пропускають струм І0, який є постійним у процесі реєстрації. Через екрануючі електроди А1 і А2 тече струм Іе тієї ж полярності, що і І0, який автоматично регулюється так, щоб різниця потенціалів між електродами М1 і N1 та M2 і N2 дорівнювала нулю. Результат виміру відносять до електрода А0.

Характерними розмірами семиелектродного зонда є:

  • довжина зонда L – відстань між серединами електродів М1 N1 та М2 N2;

  • загальна довжина зонду Lзаг –відстань між електродами А1 і А2;

  • параметр фокусування q:

. (2.21)

Із збільшенням Lзаг і q радіус дослідження таким зондом збільшується. Розміщення електродів у семиелектродному зонді, наприклад, записується таким чином: А00,2М10,2N11,1А1. Приведений семиелектродний зонд бокового каротажу має такі характеристики: Lзаг=3 м; L=0,6 м; q=4. На діаграмі БК такий зонд можуть також позначати таким записом: LА3q4.