Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_TREND.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
9.11 Mб
Скачать

Редагування сценарію

У вікні діалогу Диспетчер сценариев виділити сценарій та натиснути кнопку Изменить. У вікні діалогу Изменение сценария натиснути кнопку ОК. У вікні діалогу Значение ячеек сценария ввести нові значення та натиснути кнопку ОК.

Перегляд сценарію

У вікні Диспетчер сценариев виділити сценарій та натиснути кнопку Вывести. Під час перегляду сценарію значення зі сценарію підставляються у відповідні клітини робочого аркушу, а значення у всіх залежних клітинах перераховуються.

Створення звіту за сценаріями

У вікні Диспетчер сценариев натиснути кнопку Отчет. У вікні діалогу Отчет по сценарию вибрати тип звіту та ввести посилання на клітини, що містять формули і значення яких необхідно вивести у звіті, натиснути кнопку ОК.

Для розглядуваного завдання прикладу 2 у полі Ячейки результата вікна діалогу Отчет по сценарию задаємо адресу B5.

З віт створюється на окремому аркуші книги. Він містить значення клітин, за якими створювалися сценарії, та відповідні значення клітин, що досліджуються.

Н ижче наведено звіт за сценаріями с1 та с2, що створювались для виконання завдання прикладу 2.

Використання засобу Поиск решения

Процедура Поиск решения є самим вдосконалим аналітичним засобом MS Excel.

Задачі, що вирішуються за допомогою засобу Поиск решения, полягають у наступному: установити в залежній клітині максимальне (мінімальне або задане) значення, змінюючи значення у впливових клітинах. При цьому можна задати деякі обмеження на значення у впливових клітинах.

Припускається задання до 200 клітин, що будуть змінюватися, а також до 100 обмежень.

Приклад 3. Розв’язати задачу нелінійної оптимізації.

Знайти: ,

Обмеження:

Формування задачі на робочому аркуші

Н а малюнках показано вигляд робочого аркушу книги MS Excel (відповідно у режимах формул та значень) зі сформованою задачею. За початкові значення незалежних змінних вибрані такі значення: .

Ініціалізація процедури Поиск решения

А ктивізація процедури Поиск решения виконується командою Сервис/Поиск решения. У вікні діалогу Поиск решения вибираємо: адресу цільової клітини; тип оптимізації; адреси клітин, що будуть змінюватися; та обмеження. Для прикладу задачі, що розглядається, ініціалізація процедури Поиск решения показана на малюнку.

Список обмежень створюється за допомогою кнопок Добавить, Изменить, Удалить.

Після натискання кнопки Добавить (Изменить) у вікні діалогу Добавление ограничения:

  • задаємо посилання на клітину, на значення якої створюється обмеження;

  • вибираємо знак обмеження;

  • задаємо границю на значення обмежуваної клітини (константа або посилання на клітину, що містить значення).

Н а малюнку показано створення обмеження .

Натискання на кнопку Добавить у вікні Добавление ограничения призводить до виводу на екран вікна для створення наступного обмеження, а натискання на кнопку OK – завершує формування обмежень.

Натискання кнопки Выполнить у вікні діалогу Поиск решения викликає процедуру розв’язання оптимізаційної задачі. Ця процедура передбачає виконання послідовних ітерацій. На кожній ітерації перераховуються значення робочого аркушу залежно від знайденого значення клітин, що змінюються.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]