Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
M_TREND.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
9.11 Mб
Скачать

Використання засобу Подбор параметра

Задача, що вирішується за допомогою засобу Подбор параметра, полягає в наступному: установити в клітині, що містить формулу, деяке значення, змінюючи значення у впливовій клітині. Впливова клітина не може містити формулу.

П риклад 1. У клітині B5, що містить формулу (див. малюнок), одержати значення 100, змінюючи значення у впливовій клітині A3. (На робочому аркуші встановлено режим відображення формул та виконано трасування впливових клітин для клітини B5).

Для застосування засобу Подбор параметра необхідно вибрати команду меню Сервис/Подбор параметра.

У вікні діалогу Подбор параметра задати поля так, як показано на малюнку, та натиснути кнопку ОК.

У вікні діалогу Результат подбора параметра виводиться знайдене значення у клітині, що містить формулу, а на робочому аркуші змінюються значення у відповідних клітинах.

П ісля натискання на кнопку ОК у вікні Результат подбора параметра у клітинах A3 та B5 будуть збережені знайдені значення, а після натискання на кнопку Отмена – відповлені попередні значення.

Використання засобу Диспетчер сценариев

Задача, що вирішується за допомогою засобу Диспетчер сценариев полягає в наступному: задати різні вхідні значення для деякого набору впливових клітин і переглянути, які значення матимуть залежні клітини.

Вхідні значення для набору впливових клітин у MS Excel називаються сценарієм. Сценарії мають назви та зберігаються у робочих книгах. Аналогами сценаріїв є вхідні дані для засобу MS Excel Таблица подстановки. Основні відміни між сценаріями та таблицями підстановок полягають у наступному:

  • у таблиці підстановки можуть зберігатися значення для однієї (таблиця підстановки з одним параметром) або двох (таблиця підстановки з двома параметрами) впливових клітин, а у сценарії припускається збереження значень для 32-х клітин;

  • вхідні дані таблиці підстановки вводяться безпосередньо у клітини робочого аркушу, сценарії ж створюються за допомогою засобу Диспетчер сценария і на робочому аркуші не відображаються.

Активізація засобу Диспетчер сценариев виконується командою Сервис/Сценарии.

За допомогою засобу Диспетчер сценариев можна виконати такі дії:

  • створити сценарій;

  • виконати редагування сценарію;

  • переглянути результати застосування сценарію на робочому аркуші;

  • об’єднати сценарії в одну групу;

  • створити звіт за сценаріями;

  • захистити сценарії від модифікації та заховати їх.

Приклад 2. Дослідити значення формули у клітині B5 залежно від значень у впливових клітинах A3 та B3 (див. малюнок до прикладу 1).

Створення сценарію

  1. У вікні діалогу Диспетчер сценариев натиснути кнопку Добавить.

  2. У вікні діалогу Добавление сценария ввести назву сценарію, адреси клітин, для яких будуть задаватися вхідні значення, натиснути кнопку ОК.

  3. У вікні діалогу Значения ячеек сценария ввести значення для клітин, натиснути кнопку Добавить.

  4. Для створення інших сценаріїв повторити п. 2,3.

  5. Після формування останнього сценарію натиснути кнопку ОК.

Вікно діалогу Диспетчер сценариев міститиме всі створені сценарії. (На малюнках показано створення сценарію c2 для клітин A3 та B3 зі значеннями 25 та 5 відповідно.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]