Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

9. Загальновиробничі витрати.

Сюди відносять загальновиробничі витрати, передбачені П(С)БО 16 „Витрати".

10. Витрати внаслідок технічно неминучого браку.

У цій статті відображають вартість остаточно забракованої продукції, а та­кож витрати, пов'язані з усуненням браку.

11. Інші операційні витрати.

Відповідно до П(С)БО 16 сюди включають:

— втрати від знецінення запасів;

— нестачі і втрати від псування товарно-матеріальних цінностей;

— інші витрати.

Не включаються до виробничої собівартості продукції і списуються на ви­трати періоду, в якому вони були здійснені, такі витрати: • адміністративні витрати;

витрати на збут;

витрати на зберігання.

Залежно від виду продукції, складності та самої організації вироб­ничого процесу на підприємствах використовуються такі методи кальку­лювання собівартості продукції:

• позамовний;

• попередільний;

• нормативний.

Позамовний метод характеризується тим, що об'єктом обліку витрат та каль­куляції собівартості продукції є окреме індивідуальне замовлення, контракт (про­ект) або партія продукції, яка складається з ідентичних зразків, що проходять одна­ковий технологічний процес виготовлення. Цей метод широко використовується в індивідуальному та дрібносерійному виробництві. На виготовлення виробів між замовником і підприємством укладається договір, де вказуються термін виконання, кількість виробів та вартість. На підставі такого договору відкривається замовлен­ня, яке є підставою для організації обліку виробничих витрат. Кожному замовлен­ню присвоюється власний номер, який вказується у всіх документах про витрати за замовленням. За цим методом всі виробничі затрати накопичуються в розрізі окре­мого замовлення. Загальновиробничі витрати щомісяця розподіляють між замов­леннями. Фактична собівартість замовлення визначається після його закінчення як сума всіх витрат, зібраних за цим замовленням (рис. 2.1.).

Аналітичний облік ведеться відповідно по кожному замовленню та по стат­тях витрат.

Р ис. 2.1. Позамовний метод обліку витрат

Попередільний метод обліку витрат на виробництво використовується в склад­них масових виробництвах, де кінцеву продукцію одержують поступовою перероб­кою вихідної сировини, що проходить ряд фізико-хімічних; термічних та технологіч­них виробничих процесів. Цей метод широко використовується в таких галузях промисловості, в яких технологічний процес виготовлення продукції складається з окремих стадій (переділів). При застосуванні цього методу витрати на виробний гво, починаючи з обробки вихідної сировини і закінчуючи випуском кінцевого продукту, обліковуються у кожному цеху (переділі, фазі, стадії). Прямі витрати всередині кож­ного цеху обліковуються за калькуляційними статтями та видами виготовленої

продукції. Якщо з одного матеріалу виготовляється декілька видів продукції, то вартість використаного матеріалу розподіляється за допомогою спеціальних коефіцієнтів.

Попередільний метод передбачає облік напівфабрикатів власного виробни­цтва. Напівфабрикати власного виробництва є кінцевим продуктом для окремих цехів або дільниць підприємства і служать для наступної стадії виробництва, хоча частина напівфабрикатів може бути призначена і для збуту.

Облік напівфабрикатів може проводитися двома способами.

Згідно першого способу (рис. 2.2.), спочатку калькулюють напівфабрикати кожного переділу (або фази) технологічного процесу. Напівфабрикати передають з одного переділу (фази) на інший за кількістю і за вартістю, які визначають на підставі калькуляції,

Облік напівфабрикатів власного виробництва подібний до обліку готової продукції. При цьому формування собівартості напівфабрикатів проводиться та­кими ж методами, як і формування собівартості готової продукції.

Для обліку напівфабрикатів власного виробництва використовують актив­ний, балансовий рахунок 25 „Напівфабрикати" за видами напівфабрикатів. По дебету рахунку 25 відображається надходження напівфабрикатів за виробни­чою собівартістю, а по кредиту — їх вибуття. Дебетовий залишок по рахунку показує собівартість виготовлених, але ще не використаних напівфабрикатів.

Списання напівфабрикатів власного виробництва проводиться за їх вироб­ничого собівартістю, при цьому передбачається використання статті „Напівфаб­рикати власного виробництва" у калькуляції продукту, на собівартість якого спи­сується напівфабрикат.

Ц ей спосіб використовується промисловими підприємствами, коли виробни­цтвом напівфабрикатів займаються окремі виділені структурні підрозділи (цехи, дільниці) і (або) частина напівфабрикатів є призначена чи придатна для збуту.

Рис. 2.2 Попередільний метод обліку витрат, (перший варіант)

При використанні іншого способу напівфабрикати передають з одного пере ділу на інший за кількістю, тобто без вартісної оцінки. А для визначення загальної собівартості продукції кінцевого переділу витрати за окремими переділами під­сумовують і загальну суму поділяють між готовою продукцією та незавершеним виробництвом (рис. 2.З.).

Р ис. 2.3. Попередільний метод обліку витрат (другий варіант)

Нормативний метод (рис.2.4.) використовується у масових і серійних вироб­ництвах. Він передбачає попереднє визначення фактичної собівартості виготовле­ної продукції на підставі діючих норм.

Рис. 2.4. Нормативний метод обліку витрат

Передумовою нормативного методу є наявність норм витрат, які задоволь­няють потреби планування та обліку, що дозволяє до початку виробничого проце­су складати нормативну калькуляцію продукту (виробу, роботи, послуги), а після його завершення на основі нормативної калькуляції та поточного обліку про від­хилення та зміни норм визначати фактичну собівартість продукції. При встанов­ленні цих норм береться до уваги звичайний (середній) рівень витрат сировини, матеріалів на одиницю продукції, нормальний рівень заробітної плати і наклад­них витрат при прогнозних обсягах виробництва.

Основною ознакою нормативного обліку витрат на виробництво є те, що облік здійснюється за ходом технологічного процесу, тому всякі відхилення або зміна норм виявляються негайно на тій чи іншій операції. З цією метою на підприємствах складається нормативна калькуляція. Нормативна собівартість продукції (виробу, роботи, послуги)— це вид попередньої собівартості на поча­ток якогось періоду (року, кварталу, місяця тощо). Нормативну калькуляцію скла­дають на основі діючих на початок року норм витрат на конкретний вид про­дукції за елементами собівартості (статтями витрат).