Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4. Класиф-ія видів планування.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.08.2019
Размер:
93.18 Кб
Скачать

Тема 4. Здійснення класифікації видів планування План

  1. Виділення об'єктів планування на туристичних підприємствах

  2. Типізація планування залежно від обраного об'єкта: нормативне, стратегічне, тактичне та операційне

  3. Побудова трьох підсистем планування діяльності туристичних підприємств

1. Виділення об'єктів планування на туристичних підприємствах

Туризм за своїми основними характеристиками не має яких-небудь принципових відмінностей від інших форм господарювання. Тому всі суттєві положення сучасного планування можуть повною мірою застосовуватися в туризмі.

У той же час в туризмі є своя специфіка, яка відрізняє його не тільки від торгівлі товарами, а й інших форм торгівлі послугами. Характерною ознакою туристично­го ринку є переважання реалізації туристичних послуг над товарами в приблизному співвідношенні 75—80 % до 25—15%. За економічними заходами, реалізація турпродукту подібна до реалізації товарів, але характер експортно-імортних зв'язків, пов'язаний із рухом турпродукту, кардинально відрізняють ринок туристичних послуг від товарного ринку [30, с. 38].

У туризмі результат діяльності зводиться до туристичного продукту. Основним туристичним продуктом є комплексне обслуговування, тобто стандартний набір послуг, які продаються туристам в одному "пакеті". По суті, туристичний продукт — це будь-яка послуга, яка задовольняє ті чи інші потреби туристів і підлягає оплаті з їх сторони. Це готельні, транспортні, екскурсійні, перекладацькі, побутові, комунальні, посередницькі та інші послуги. За кордоном туристичні поїздки, які реалізуються на основі стандартних наборів чи пакетів послуг, часто називають пекідж-турами. Вони є предметом діяльності більшості туристичних фірм.

Відомий туризмознавець О. Любіцева так дає визначення туристичного продукту: "Саме комплекс туристичних послуг, благ та товарів, що забезпечують реалізацію мети подорожі, є туристичним продуктом (турпродуктом). Турпродукт у формі тура виступає товаром на туристичному ринку".

Туристичному продукту, як і всім іншим послугам, що націлені на задоволення споживача, притаманні ряд специфічних ознак:

  • невідчутність (недотиковість);

  • нерозривність виробництва та споживання;

  • неможливість накопичення та зберігання;

  • неоднорідність та мінливість якості [30, с. 27].

Туристичному продукту поряд із загальними специфічними характеристиками послуг притаманні відмінні особливості. По-перше, попит на туристичні послуги надзвичайно еластичний відносно рівня доходів і цін, але багато в чому залежить також від політичних і соці­альних умов.

По-друге, у зв'язку із присутнім природним елементом у туристичній послузі можуть бути виділені досить чітко туристичні зони. Наприклад, за фактором "сонце — море" — курорти Криму, Кіпру, Туреччини, Болгарії; за фактором "відпочинок — лікування" — Карлові Вари, Трускавець, Єсентуки; за фактором "спорт" — гірськолижні курорти Домбай (Росія), Чехія тощо.

По-третє, пропозиція туристичних послуг прив'язана до певної території, де є атракційні елементи і не може створюватись у місцях абсолютно не забезпечених ними. Хоч можливі і винятки, як-от: Діснейленд, Євро-ленд, Леголенд.

По-четверте, при створенні туристичного продукту має місце міжгалузева кооперація, що створюється зусил­лями багатьох підприємств, кожне з яких має свої ме­тоди роботи, специфічні потреби і різні комерційні ціни.

По-п'яте, не може бути досягнута висока якість туристичних послуг при наявності незначних недоліків, оскільки саме обслуговування туристів складається з тих самих дрібниць і дрібних деталей.