Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

Тема 4. Облік запасів

4.1. Визнання та класифікація запасів

4.2. Документування операцій з обліку запасів

4.3. Облік надходження запасів

4.4. Облік вибуття запасів

4.4.1. Методи оцінки запасів при вибутті

4.4.2. Облік вибуття запасів

4.5.Облік переоцінки запасів

4.6. Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів

4.7. Облік витрат на виробництво продукції, робіт і послуг

4.7.1. Калькулювання собівартості продукції, робіт і послуг

4.7.2.Первинний облік витрат виробництва

4.8. Облік браку

4.9. Облік готової продукції

4.10. Облік транспортно-заготівельних витрат

4.11. Інвентаризація запасів

4.1. Визнання та класифікація запасів

Запаси є однією з найбільших складових активів підприємства, Від правиль­ності ведення обліку запасів залежить достовірність даних про отриманий підпри­ємством прибуток та збереження самих запасів. Цей облік хоч не складний, але, як правило, дуже трудомісткий, оскільки до складу запасів можуть входити сотні видів найменувань, за кожним з яких для забезпечення кількісної та якісної інфо­рмації слід вести аналітичний облік. Облік запасів ведеться в натуральному та грошовому вимірниках.

Порядок оцінки і обліку товарно-матеріальних цінностей регулю­ється Положенням (стандартом) бухгалтерського обліку 9 „Запаси".

Відповідно до п.4 П(С)БО 9 запаси — це активи, які: • зберігаються для наступного продажу в умовах звичайної господарсь­кої діяльності;

• перебувають в процесі виробництва з метою наступного продажу продукту виробництва;

• зберігаються для споживання при виробництві продукції, виконанні робіт і наданні послуг, а також для управління підприємством.

Запаси визнаються активами, коли існує ймовірність того, що підприємство отримає в майбутньому економічні вигоди, пов'язані з їх використанням, та їх вартість можна достовірно визначити.

В обліку запаси відображаються за первісною вартістю. Відповідно до П(С)БО 9 первісною вартістю запасів, придбаних за плату, є собівартість, яка складається із таких фактичних витрат:

• сум, що сплачуються згідно з договором постачальнику (продавцю) за вира­хуванням непрямих податків;

• сум ввізного мита;

• сум непрямих податків, які пов'язані з придбанням запасів і не відшкодову­ються підприємству;

• транспортно-заготівельних витрат (затрати на заготівлю запасів, оплата та­рифів (фрахту) за вантажно-розвантажувальні роботи і транспортування за­пасів усіма видами транспорту до місця їх використання, включаючи витра­ти зі страхування ризиків транспортування запасів);

• інших витрат, які безпосередньо пов'язані з придбанням запасів і доведен­ням їх до стану, в якому вони придатні для використання із запланованою метою. До таких витрат, зокрема, відносяться прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати підприємства на доопра­цювання і покращання якісно-технічних характеристик запасів. Формування первісної вартості запасів за шляхами надходження подано в таблиці 2.1.

Таблиця 2.1

Первісна вартість запасів

Шляхи надходження

запасів

Формування первісної вартості запасів

Придбання

Первісною вартістю запасів є собівартість запасів, яка складається з фактичних витрат на їх придбання

Виготовлення власними силами

Первісною вартістю визнається собівартість їх виробництва, яка визначається за Положенням (стандартом) 16 „Витрати" і відповідає калькуляції, затвердженій на підприємстві

Внесення до

статутного капіталу

Первісною вартістю визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість

Одержання безоплатно

Первісною вартістю визнається їх справедлива вартість

Придбання в результаті обміну

Первісна вартість одиниці запасів, придбаних у результаті обміну на подібні запаси, дорівнює балансовій вартості переданих запасів. Якщо балансова вартість переданих запасів перевищує їх справедливу вартість, то первісною вартістю отриманих запасів є їх справедлива вартість. Різниця між балансовою і справедливого вартістю переданих запасів включається до складу витрат звітного періоду.

Первісною вартістю одиниці запасів, придбаних у результаті обміну на неподібні запаси, визнається справедлива вартість придбаних запасів.

Не включаються до первісної вартості запасів, а належать до витрат того періоду, в якому вони були здійснені (встановлені):

• понаднормові втрати і нестачі запасів;

• проценти за користування позиками;

• витрати на збут;

• загальногосподарські та інші подібні витрати, які безпосередньо не пов'я­зані з придбанням і доставкою запасів та приведенням їх до стану, в якому вони придатні для використання у запланованих цілях.

Для правильної організації обліку запаси групують так:

• сировина, основні та допоміжні матеріали, комплектуючі вироби та інші матеріальні цінності, що призначені для виробництва продукції, виконання робіт і надання послуг, обслуговування виробництва й адміністративних потреб;

• готова продукція, виготовлена на підприємстві і призначена для продажу. Вона має відповідати технічним і якісним характеристикам, що передбача­ються договором чи іншим нормативно-правовим актом;

• товари у вигляді матеріальних цінностей, які придбані та зберігаються на підприємстві з метою подальшої реалізації;

• малоцінні і швидкозношувані предмети, які використовуються не більше од­ного року чи нормального операційного циклу, якщо він більший одного року;

• молодняк тварин і тварини на відгодівлі, продукція сільського та лісового

господарства;

• незавершене виробництво у вигляді незавершеної обробки і складання дета­лей, вузлів, виробів і незавершених технологічних процесів. На виробничих підприємствах до незавершеного виробництва відносять витрати на вико­нання робіт, послуг, по яких підприємство ще не визнало дохід. Облік запасів ведеться на рахунках другого класу Плану рахунків. За дебе­том рахунків відображається збільшення балансової вартості запасів внаслідок їх надходження, за кредитом — зменшення вартості запасів внаслідок їх вибуття або уцінки.

У Плані рахунків для відображення запасів передбачено клас 2 „Запаси", який містить 9 рахунків;

20 „Виробничі запаси";

21 „Тварини на вирощуванні та відгодівлі";

22 „Малоцінні та швидкозношувані предмети";

23 „Виробництво";

24 „Брак у виробництві";

25 „Напівфабрикати";

26 „Готова продукція";

27 „Продукція сільськогосподарського виробництва";

28 „Товари".

Кожний з цих рахунків передбачає наявність декількох субрахунків (за вида­ми запасів).