Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
1.69 Mб
Скачать

4.11. Інвентаризація запасів

Інвентаризація запасів проводиться з метою порівняння облікових даних із фактичними. Порядок проведення Інвентаризації регламентує Інструкція з інвен­таризації основних засобів, нематеріальних активів, товарно-матеріальних цін­ностей, грошових коштів і документів, розрахунків та інших статей балансу, за­тверджена наказом Міністерства фінансів України від 11.08.1994р. №69. Здійснення інвентаризаційної процедури покладається на спеціально створену постійну діючу інвентаризаційну комісію. Результати проведеної перевірки мате­ріальних цінностей подають у формі 21-М „Інвентаризаційний опис". Періодич­ність здійснення інвентаризації запасів мас бути не рідше ніж один раз на рік (перед завершенням звітного року). Під час проведення обов'язкової інвентари­зації необхідно перевірити усі види майна та запасів, як власних, так і тих, які не належать підприємству.

Інвентаризаційні описи складаються окремо на товарно-матеріальні цінності, що знаходяться в дорозі, не оплачені у строк покупцями відвантажені товари і цінності, та на ті, що перебувають на складах інших підприємств.

При визначенні незавершеного виробництва в інвентаризаційних описах за­значають найменування заділу, стадію або міру його готовності. Сировина, мате­ріали і куповані напівфабрикати, які с біля робочих місць, до опису незавершено­го виробництва не включаються, а фіксуються в описах матеріальних цінностей або в окремих описах. Кількість сировини й матеріалів, що входять до складу неоднорідної маси, визначають за допомогою технічних розрахунків, в порядку, передбаченому галузевими інструкціями.

Кількість цінностей і товарів, що зберігаються в непошкодженій упаковці постачальника, визначається на підставі документів при обов'язковій перевірці в натурі частини вказаних цінностей.

Оформляючи результати інвентаризації слід пам'ятати, що перекриття недо­стачі одного запасу за рахунок надлишку іншого допускається лише в тому випа­дку, коли вони були утворені в один і той же період, який перевіряється, і однією і тією ж особою, яку перевіряють.

Після затвердження інвентаризаційного опису всіма членами інвентариза­ційної комісії його дані використовуються при складанні „Звіряльної відомості". В цьому документі, який складається і підписується бухгалтером в єдиному при­мірнику, відображаються результати проведеної інвентаризації запасів, за якими виявлені відхилення. Із „Звіряльною відомістю" під розписку ознайомлюється ма­теріально відповідальна особа. Результати проведеної інвентаризації мають бути відображені у бухгалтерському обліку в тому місяці, в якому проведено інвента­ризацію, але не пізніше грудня звітного року.