Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Білоус _Соціологія у визначеннях, поясненнях, с...doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
10.1 Mб
Скачать

2.2. Зміст і особливості соціологічної думки у сполучених штатах америки

У ХХ ст. найбільш плідно соціологія розвивалась у США. Це бу­ло зумовлено тим, що:

1) у США після глибокої загальної кризи та тривалої стагнації економіка почала бурхливо розвиватися завдяки новим технологіям та науковій організації праці;

2) на відміну від Європи, де соціологічна теорія розви- валась та удосконалювалась завдяки ініціативі та ентузіаз- му окремих учених, у США соціологічні дослідження з само- го початку були добре організовані, фінансовані та стали невід’ємною частиною університетської освіти й соціальних наукових досліджень. Широке використання математики та статистики, методів експерименту та моделювання, соціометрії та соціальної інженерії забезпечили розвиток соціології як точної науки1.

Важливою особливістю американської соціології є те, що головні зусилля вчених-соціологів були зосереджені на вирішенні практичних завдань, тобто — прагматизм, який давав відповіді на конкретні питання: якими є мотиви поведінки людей; як краще та ефективніше здійснювати соціальний контроль та управління; якими шляхами подолати конфлікти та підтримувати стабільність суспільства; якими методами, засобами та заходами можна забезпечити соціальне партнерство та співробітництво людей у виробництві, зростання продуктивності праці, підвищення добробуту громадян тощо. Якраз над розв’язанням цих проб­лем працювали відомі американські соціологи (див. схему 8).

Із схеми видно, що американські соціологи в логічній послідовності прагнули дати відповіді на питання, що їх висувало соціально-економічне життя суспільства, розв’язувати конкретні проблеми в конкретних умовах соціальної реальності.

Наприклад, коли виникли проблеми з реалізації системи Тейлора і йому почали дорікати за надмірну жорсткість і перевищення ролі фізичних та матеріальних чинників у виробництві, на межі 20—30-х років виникає так звана теорія «людських відносин». У ній обґрунтовувались необхідність та доцільність поставити в центр уваги саму людину — робітника, доводячи, що з робітником потрібно поводитись як із «соціально-психологічною істотою», а не як з «біологічною машиною».

Схема 8

Основні наукові розробки американських соціологів

Система, її автор

Період розробки

Основна сутність концепції

Система Тейлора Ф. Тейлор (1856—1915)

Рубіж ХІХ—ХХ ст.

Для підвищення ефективності виробництва необхідні:

— раціоналізація управління;

— наукова організація праці;

— диференційоване матеріальне стимулювання

Теорія людських відносин Е. Мейо (1880—1949)

Рубіж 20—30-х років ХХ ст.

Необхідні не тільки матеріальні, а й психологічні стимули:

— сприятливий моральний клімат;

— урахування інтересів робітника;

— задоволеність працею

Теорія ієрархії потреб А. Маслоу (1908—1970)

Середина ХХ ст.

При задоволенні різноманітних пот­реб людей існує певна черговість (ієрархія) потреб, поведінка індивіда в кожний даний момент визначається найбільш важливою потребою

Структурний функціоналізм Толкотт Парсонс (1902—1979)

Середина ХХ ст.

Соціальна система — це система дій дійових осіб:

— соціальна дія можлива тільки за наявності іншої дійової особи;

— взаємна орієнтація дійових осіб на ґрунті спільних цінностей;

— соціальна система діє тоді, коли відбувається певна диферен- ціація соціальних ролей

Біхевіоризм Дж. Уотсон (1878—1958)

Кінець ХІХ—ХХ ст.

Поведінка людини будується за схемою стимул — реакція:

змінюючи стимул, можна задавати певні реакції, управляти поведінкою людей, підтримувати гармонію у суспільстві

Для підвищення ефективності виробництва, трудової діяль- нос­ті робітників важливими є не тільки матеріальні стимули, а й психологічні чинники, до яких належать:

  1. Згуртованість групи, в якій працює індивід.

  2. Сприятливий моральний клімат у ній.

  3. Добрі взаємовідносини з керівництвом.

  4. Урахування інтересів робітника.

  5. Задоволеність своєю працею тощо.

Звідси практичними рекомендаціями щодо удосконалення уп­равління є такі:

  1. Потрібно проявляти постійну турботу про людей.

  2. Створювати атмосферу гармонії у взаємовідносинах індивідів та груп.

  3. Доповнювати індивідуальну винагороду за працю колективною.

  4. Розвивати демократичний стиль керівництва та ін.

У середині ХХ ст. американський психолог Абрахам Маслоу обґрунтовує складніший механізм впливу запитів людей на їхню поведінку, що його він розкриває у своїй теорії «Ієрархії пот­реб», згідно з якою різноманітні людські потреби можна поєднати у певні групи і рівні, що розташовуються за ступенем їх важливості, необхідності задоволення та впливу на поведінку людей. В одному із варіантів даної концепції виділяються такі шість груп і рівнів потреб:

  1. фізіологічні;

  2. екзистенціальні (самозбереження);

  3. соціальні;

  4. престижу;

  5. особистісні;

  6. духовні.

Головна ідея ієрархії потреб полягає у тому, що в кожен даний момент поведінка людини або групи визначається найважливішою потребою із всієї ієрархії їх.

Дуже вагомий внесок у розвиток американської соціології зроблено структурним функціоналізмом Толкотта Парсонса, який сприяв розумінню людської дії як системи, що самоорганізо- вується. Специфіку останньої він вбачав у такому:

  • символічність, тобто наявність таких символічних механізмів саморегуляції, як мова, цінності тощо;

  • нормативність, тобто залежність індивідуальної дії від за- гальноприйнятих норм;

  • певна ірраціональність та незалежність від умов середовища і водночас залежність від суб’єктивних «визначень ситуації».

Одним із провідних напрямів американської соціології у ХХ ст. став «біхевіоризм» (від англ. bihavior — поведінка) — «наука про поведінку», родоначальниками якої стали американські психологи Едуард Торндайк та Джон Уотсон. Вони прагнули створити науково обґрунтовану «технологію» поведінки людини. Однак у їхніх під- ходах поняття поведінки зводилось до найпростішої формули — стимул — реакція, як і в тваринному світі. Є стимул, тобто ті або ін- ші спонукальні впливи на людей, є і реакція (відповідні дії) на них.

Таким чином, допускалося спрощене бачення людини та її поведінки, неправомірне ототожнювання життя тварин та соціального буття людей. Із формули стимул — реакція практично випускаються чинники свідомості людини та впливу на неї суспільства, керівництва. Тому вже у 30-х роках ХХ ст. біхевіоризм, будучи перетвореним у необіхевіоризм, певним чином здійснив своє самооновлення.

Позитивними характеристиками необіхевіоризму є такі:

  • науковість, строгість і точність досліджень;

  • широке застосування математики та статистики;

  • нові методики експериментів тощо.

Усе це дозволяє соціологам та психологам використовувати біхевіоризм для розв’язання багатьох практичних завдань.

Таким чином, американська соціологія зробила вагомий внесок у розвиток соціології як науки, особливо в її прагматичний аспект.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]