Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Опорний конспект денна форма.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

2. Операції банків за дорученням клієнтів

Професійна діяльність банків на ринку цінних паперів включає:

1) діяльність з торгівлі цінними паперами:

а) дилерська діяльність – пов’язана з купівлею-продажем банком цінних паперів від свого імені та за свій рахунок для перепродажу третім особам;

б) брокерська діяльність - пов’язана з купівлею-продажем банком цінних паперів від свого імені та за рахунок клієнтів;

в) діяльність з управління цінними паперами – це діяльність, яку здійснює банк як професійний учасник ринку від свого імені за винагороду стосовно довірчого управління цінними паперами, які належать на правах власності іншій особі, а йому передані у володіння.

г) андерайтинг – це діяльність з випуску цінних паперів за дорученням, від імені і за рахунок емітента.

Існують такі види андерайтингу, а саме:

1) повний викуп з перепродажем. Андеррайтер викуповує за свій рахунок весь випуск акцій за єдиною ціною, щоб потім його перепродати зазвичай за вищою ціною;

2) розміщення з гарантією. Андеррайтер шукає інвесторів для акцій емітента і гарантує, що викупить усю нерозміщену серед сторонніх інцестів частину випуску;

3) розміщення без гарантій викупу. Андеррайтер шукає інвесторів для акцій і намагається по можливості продати їх, але не розміщену частину акцій сам не викуповує;

4) купівля посередником опціону «call», який надає право йому купити вказані в договорі акцій за ціною виконання опціону або відмовитись від цієї купівлі.

2) депозитарна діяльність, яка включає такі види діяльності:

а) банк, як зберігач цінних паперів. Для виконання функції обслуговування обігу цінних паперів на рахунках у цінних паперах банки як депозитарні установи здійснюють адміністративні операції, облікові операції та інформаційні операції.

Адміністративні операції — це депозитарні операції з відкриття рахунків у цінних паперах та їх закриття, а також операції, пов’я­зані зі зміною способу зберігання цінних паперів та іншими змінами, що не приводять до зміни залишків цінних паперів на рахунках у цінних паперах.

Облікові операції — це депозитарні операції з ведення рахунків у цінних паперах та відображення операцій з цінними паперами, наслідком яких є зміна кількості цінних паперів на рахунках у цінних паперах, установлення або зняття обмежень щодо їх обігу, а також зміна режиму та місця зберігання цінних паперів. До облікових операцій належать операції зарахування, списання, переказування та переміщення цінних паперів.

Інформаційні операції — це депозитарні операції, пов’язані з видачею виписок з рахунку у цінних паперах, а також видачею іншої інформації щодо операцій клієнтів з рахунками у цінних паперах за запитами клієнтів та інших осіб, що мають повноваження на отримання такої інформації.

б) банк, як реєстратор, обліковує власників іменних цінних паперів на підставі письмового розпорядження зареєстрованої особи та видає їй інформацію стосовно кількості цінних паперів, що належать останній, і стосовно операцій по їх особовому рахунку.

Для обслуговування операцій емітентів, пов’язаних з випущеними ними цінними паперами, банки можуть їм надавати такі послуги, а саме:

1) викуп цінних паперів, випущених емітентом, для їх подальшого перепродажу або анулювання;

2) дроблення або консолідація цінних паперів (зміну номінальної вартості цінних паперів певного випуску з одночасною зміною їх вартості, але без зміни обсягу випуску);

3) конвертація цінних паперів, тобто обмін емітентом цінних паперів одного випуску на цінні папери іншого випуску;

4) анулювання цінних паперів;

5) погашення цінних паперів та виплата емітентом доходів за випущеними ними цінними паперами;

6) деякі інші операції.