Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з дисципліни аудит в б.у..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
446.46 Кб
Скачать

Тема 10 Аудит звітності бюджетної установи

Аудит фінансової звітності, аудит балансу бюджетної установи, звіту про рух грошових коштів, звіту про рух необоротних активів, Аудит звіту про фінансові результати. Аудит податкової звітності. Аудит звітності до фондів соціального страхування та ПФУ.

Тема 1. Об’єкт та завдання курсу «аудит в бюджетних установах».

Мета: розкрити зміст основних термінів дисципліни, визначити завдання, об’єкт та основні етапи проведення державного фінансового аудиту бюджетної установи та вимоги до державних аудиторів; визначити документи для оформлення поточних аудиторських процедур.

ПЛАН:

  1. Основні терміни дисципліни «Аудит в бюджетних установах».

  2. Завдання, об’єкт та етапи проведення аудиту бюджетних установ.

  3. Вимоги до державних аудиторів.

  1. Основні терміни дисципліни «Аудит в бюджетних установах»

Бюджетна установа - орган, установа чи організація, визначена Конституцією України, а також установа чи організація, створена у встановленому порядку органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим чи органами місцевого самоврядування, яка повністю утримується за рахунок відповідно державного чи місцевого бюджету.

Аудит діяльності бюджетної установи – це форма державного фінансового контролю, яка спрямована на попередження фінансових порушень у бюджетній установі та забезпечення достовірності її фінансової звітності.

Державний аудитор – посадова особа органу державної контрольно-ревізійної служби, яка наділена повноваженнями на здійснення аудиту.

Аудиторський звіт – документ, який складається керівником групи державних аудиторів (державним аудитором) у встановленому порядку за результатами проведення фінансово-господарського аудиту за бюджетний рік.

Камеральна перевірка – аудиторська процедура, що здійснюється без виходу в бюджетну установу з метою виявлення та попереднього аналізу відхилень між плановими та фактичними показниками фінансової звітності, неузгодженості між показниками, наведеними у різних формах звітності.

Моніторинг – аудиторська процедура, яка полягає у безперервному відстеженні операцій на рахунках бюджетної установи, відкритих в органі Державного казначейства України, та показників її фінансової звітності з метою виявлення ознак, які можуть свідчити про можливість допущення фінансових порушень.

Обстеження – аудиторська процедура, що здійснюється безпосередньо в бюджетній установі і полягає у дослідженні планових та бухгалтерських (первинних і зведених) документів, господарських договорів, фінансової та статистичної звітності, інших документів, пов’язаних з фінансово-господарською діяльністю, бухгалтерським обліком та внутрішньогосподарським фінансовим контролем.

  1. Завдання, об’єкт та етапи проведення аудиту бюджетних установ.

Основним завданням аудиту є сприяння бюджетній установі у забезпеченні правильності ведення бухгалтерського обліку, законності і ефективності використання бюджетних коштів, державного і комунального майна, формування достовірної фінансової звітності та організації дієвого внутрішньогосподарського фінансового контролю.

Об’єктами аудиту є управлінські рішення керівництва бюджетної установи з питань її фінансово-господарської діяльності, планові документи, господарські договори, фінансово-господарські операції, бухгалтерський облік, фінансова і статистична звітність та внутрішньогосподарський фінансовий контроль.

Фінансово-господарський аудит проводиться за такими етапами:

І етап Ознайомлення зі сферою діяльності бюджетної установи та системою бухгалтерського обліку, фінансової звітності і внутрішнього фінансового контролю; аналіз нормативно-правових актів, методичних документів, розрахунків та обґрунтувань, матеріалів, пов’язаних з проведенням попередніх контрольних заходів, публікацій у засобах масової інформації, звернень громадян, інформації суб’єктів господарювання та державних органів щодо використанню бюджетною установою коштів та майна, інших активів і пасивів;

ІІ етап Виявлення можливих недоліків у фінансово-господарській діяльності бюджетної установи та здійсненні внутрішнього фінансового контролю, оцінка ризиків та підготовка програми проведення фінансово-господарського аудиту;

ІІІ етап Проведення моніторингу фінансової звітності бюджетної установи та у разі потреби перевірка використання коштів та майна, інших активів та пасивів, правильності ведення бухгалтерського обліку, аналіз місячної і квартальної фінансової звітності, оцінка результатів попереднього внутрішнього та зовнішнього фінансового контролю, визначення повноти врахування керівництвом бюджетної установи пропозицій, внесених у ході моніторингу її фінансової звітності;

IV етап Дослідження річної фінансової звітності бюджетної установи, оцінка врахування пропозицій, внесених керівництву бюджетної установи протягом звітного року за результатами моніторингу й фінансової звітності та перевірки, складання проекту аудиторського звіту з керівництвом бюджетної установи, підписання аудиторського звіту, надання аудиторського звіту керівництву бюджетної установи;

V етап Інформування в разі потреби інших державних органів про рівень достовірності фінансової звітності бюджетної установи, ступінь дотримання її посадовими особами законодавства з фінансових питань та стан її внутрішнього фінансового контролю.