Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекцій з дисципліни аудит в б.у..doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
446.46 Кб
Скачать

5.3. Напрями перевірки дотримання касової дисципліни.

Дотримання касової дисципліни включає:

1) дотримання встановленого ліміту готівки в касі;

2) своєчасність і повнота здачі виручки чи невикористаної за цільовим призначенням готівки;

3) дотримання правил розрахунків готівкою;

4) дотримання правил ведення касових операцій, щодо цільового використання готівки, правил прийому та видачі грошей з каси; ведення касової книги. Під час аудиту касових операцій як основний методичний прийом застосовується нормативна перевірка здійснених касових операцій на відповідність чинним нормативним актам щодо порядку оприбуткування готівки в касу, видачі з каси, розрахунків готівкою з поточної виручки, ведення документації, відображення в обліку операцій з готівкою. Тому аудитор повинен досконало вивчити нормативні акти, які регулюють такі операції. Так, перевіряючи дотримання встановленого ліміту готівки в касі, використовують методичний прийом порівняння та арифметичні підрахунки даних про фактичний залишок грошей у касі на кінець дня з урахуванням неправомірної дебіторської заборгованості підзвітних осіб щодо одержаних авансів на відрядження та господарські потреби, з одного боку, та встановленого ліміту грошей у касі, з іншого боку. Позитивна різниця такого розрахунку свідчить про перевищення ліміту грошей у касі й підлягає перерахуванню в дохід бюджету як штрафні санкції. Перевіряючи цільове використання грошей потрібно за датами та сумами порівняти дані про їх цільове призначення, визначене в чеках при одержанні грошей, з даними про фактичне їхнє використання на підставі видаткових касових ордерів.

5.4. Типові порушення ведення касових операцій.

Основними порушеннями касової дисципліни є:

1) перевищення ліміту касової готівки;

2) порушення правил розрахунків готівкою з каси (виплата за неналежно оформленими документами; виплата з готівкової виручки заробітної плати при наявності заборгованості по розрахунках з бюджетом);

3) наявність протиправних підроблених документів про виплати з каси заробітної плати, депонованої заробітної плати;

4) завищення обсягів виданої готівки на погашення заборгованості із заробітної плати за минулий період, або звітний місяць;

5) неправомірні бухгалтерські записи на рахунках бухгалтерського обліку.

Усі записи про виявлені порушення аудитор відображає в хронологічній послідовності у своїх робочих документах, складає спеціальні групувальні відомості та розрахунки у вигляді таблиць як додатки до акта перевірки, де систематизує та узагальнює інформацію з однорідних порушень, якщо їх більше трьох.

5.5 Заходи, що вживаються контрольними органами в разі виявлення порушень вимог чинного бюджетного законодавства.

Органами ДКРС застосовуються такі заходи впливу в разі порушення чинного бюджетного законодавства:

  • попередження про неналежне виконання бюджетного законодавства з вимогою усунути порушення;

  • зупинення операцій з бюджетними коштами (згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.2011 р.№ 21);

  • повернення бюджетних коштів до відповідного бюджету у разі їхнього нецільового використання одержувачами бюджетних коштів (згідно з Постановою Кабінету Міністрів України від 22.12.2010 р.№ 1163).