Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по ынновацыям.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
603.14 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ

УКРАЇНИ

ТАВРІЙСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ

АГРОТЕХНОЛОГІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

НАВЧАЛЬНО-НАУКОВИЙ ІНСТИТУТ

ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

ФАКУЛЬТЕТ ЕКОНОМІКИ ТА БІЗНЕСУ

Кафедра Економіки підприємств

КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЙ

для студентів ОКР "Бакалавр"

спеціальності 6.030504 "Економіка підприємства"

денної форми навчання

Мелітополь, 2010

УДК 330.341.(075.8)

ББК 65.9(4 УКР)30-5я73 Е45

Економіка та організація інноваційної діяльності. Конспект лекцій з навчального курсу для студентів спеціальності: 6.030504 “Економіка підприємства”, ОКР “Бакалавр” – Таврійський державний агротехнологічний університет, 2010. - с.

Розробник: кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки підприємств Таврійського державного агротехнологічного університету Тебенко В.М

Рецензенти:

Розглянуто та рекомендовано до друку на засіданні кафедри економіки підприємств "___" _________ 2010 р., протокол № ___.

Затверджено методичною комісією факультету економіки та бізнесу

"___" _________ 2010 р., протокол № ___.

ЗМІСТ

ВСТУП

Тема 1

Сутнісна характеристика інновацій та інноваційних процесів

Тема 2

Інновації: становлення та сучасні тенденції розвитку

Тема 3

Державне регулювання та підтримка інноваційної діяльності

Тема 4

Організаційні форми реалізації інновацій

Тема 5

Особливості процесу створення інновацій та формування попиту на них

Тема 6

Стимулювання інноваційної діяльності

Тема 7

Науково-освітянські структури як складова національної інноваційної системи країни

Тема 8

Управління інноваційним розвитком підприємства

Тема 9

Інноваційна політика підприємства

Тема 10

Система управління інноваційними процесами

Тема 11

Оновлення техніко-технологічної бази підприємства

Тема 12

Інформаційне забезпечення інноваційної діяльності

Тема 13

Фінансування інноваційної діяльності

Тема 14

Інноваційний проект: обґрунтування та реалізація

Тема 15

Моніторинг інновацій

Тема 16

Комплексне оцінювання ефективності інноваційної діяльності підприємства

Тема 17

Комерціалізація результатів інноваційної діяльності

Тема 18

Інноваційно-технологічна безпека

Література

ВСТУП

Конспект лекцій з дисципліни «Економіка і організація інноваційної діяльності» для студентів факультету економіки та бізнесу ОКР "Бакалавр" спеціальності 6.030504 "Економіка підприємства" розроблений у відповідності до змісту і струк­тури робочої програми курсу.

Мета курсу: засвоєння студентами — бакалаврами з економіки — інноваційної політики фірми, принципів її формування та впровадження, форм інновацій, методів основного інструментарію їх створення й шляхів реалізації, побудови системи менеджменту інноваційними процесами та державного регулювання, опанування практичних методів стратегічного управління інноваціями, маркетингу, організації, планування, фінансування та оцінювання інноваційної діяльності підприємств.

Предмет дисципліни: наукові концепції, відповідні підходи та інструментарій з інноваційної діяльності, методологія щодо розробки та прийняття раціональних господарських рішень.

Завдання дисципліни — вивчення економічної теорії і практики інноваційної сфери діяльності підприємств та організацій різних форм власності для досягнення ними технологічного і товарного лідерства; вивчення основних засад інноваційної політики і стратегії фірми, організації управління інноваційною діяльністю; визначення найефективніших напрямків оновлення техніко-технологічної бази підприємства та її продукції, з'ясування особливостей організаційних форм забезпечення і методів впровадження результатів інноваційної діяльності; висвітлення систем регулювання і стимулювання інноваційних процесів, обґрунтування організаційно-економічного механізму та оцінка соціально-економічної ефективності результатів наукових досліджень.

Методологія вивчення курсу включає певну сукупність конкретних методів, а саме: історичний, макроекономічний та мікроекономічний підхід до оцінки процесів і явищ, що припускають об’єктивну можливість розробки інноваційного проекту; застосування сучасного наукового інструментарію прийняття управлінських рішень та оцінки ефективності інноваційного проекту, аналіз, узагальнення та визначення можливих сфер застосування ефективного інноваційного вітчизняного і зарубіжного досвіду.

Тема 1 Сутнісна характеристика інновацій та інноваційних процесів

Мета: Вивчити значення і особливості інновацій та інноваційних процесів.

    1. Актуальність інноваційної діяльності.

    2. Характеристика інноваційної діяльності.

    3. Класифікація інновацій.

1.4 Етапи, стадії інноваційного процесу

1.5 Життєвий цикл товару

1.1 Актуальність інноваційної діяльності

Ринкові умови господарювання створюють для біль­шості ринкових суб'єктів середовище високої конкуренції, яке вимагає від них здатності формувати конкурентні переваги як у сфері виробництва товарів, так і в сфері їх просування на ринок. Конкурентні переваги досягаються завдяки впровадженню новацій — суттєво нових методів і засобів здійснення виробничої та комерційної діяльності.

Підприємницька діяльність ґрунтується на новій ідеї задоволення споживчого попиту в певних товарах чи пос­лугах. Пошук цієї ідеї є реакцією підприємців на зменшен­ня доходу від своєї діяльності, обумовлене насиченням пев­ного сегмента ринку відповідними товарами. Можли­вість створення та використання новації суб'єктами господарювання залежить від загального рівня науково-технічного розвитку країни і ресурсних можливостей. Чим радикальнішою (наукоємнішою) є ідея, взята за осно­ву інновації, тим довшим буде її життєвий цикл і біль­шим ефект від її комерціалізації.

Під інноваціями розуміють винахід або відкриття нових можливостей для вирішення проблеми та досягнення цілей. Інновація може стосуватися як продукції, так і методів її виробництва. Вирішальним для інновацій є суб'єктивний рівень знань звичайного підприємця.

Розвиток науково-технічного прогресу зумовлює значні зміни в економіці країн, світовому співтоваристві. Аграрний сектор країни як одна із найважливіших складових народногосподарського комплексу також знаходиться під впливом змін, що відбуваються у формах господарювання, організації та технології виробництва, економічних взаємовідносинах між суб'єктами господарювання, а також і у свідомості людей, які працюють там. Можна спостерігати те, як запізніла реакція державних органів влади та керівників більшості підприємств на нові умови господарювання зумовила значне зниження виробництва продукції, збитковість, навіть банкрутство.

Тільки радикальні заходи для впровадження нових технічних і технологічних рішень, сучасних виробничих процесів, здатних випускати конкурентноспроможні товари, дозволять економіці вийти з кризи і забезпечити Україні гідне місце у світовому співтоваристві.

Виробниче підприємство безперервно вводить нововведення у всі сфери діяльності. До цього його спонукають об'єктивні зовнішні глобальні процеси: зростання народонаселення і його потреби, які збільшуються, розвиток науки і техніки, загальне розширене відтворювання і конкуренція. Жодне підприємство не зможе скільки-небудь довго існувати, не вносячи помітних удосконалень у свою роботу. Передусім удосконалюються засоби, методи і організація праці.

Конкурентоспроможність на світовому ринку все більше залежить від продукції, в основі якої лежать нові знання. Як у минулому промисловість залежала від доступу до природних ресурсів, так і сьогодні індустрія має потребу в науці, нововведеннях, освіті. Розвиток продуктивних сил відбувається при тісній взаємодії науки і нових технологій з виробництвом.

Тому на сучасному етапі суспільного розвитку дуже важливим є постійне вивчення змін у навколишньому середовищі, аналіз ситуації на ринку, адаптація до змін, освоєння інновацій з метою недопущення відставання від процесів, що відбуваються. Тільки така поведінка суб'єктів господарювання забезпечує їм успіх, конкурентноздатність їх продукції на ринку.