Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
КЛ по ынновацыям.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
603.14 Кб
Скачать

1.2 Сутність, об'єкти і суб'єкти інноваційної діяльності

Аналіз сучасної економічної практики свідчить, що високих результатів підприємства можуть досягати лише за систематичного і цілеспрямованого новаторства, націленого на пошук можливостей, які відкриває середовище госпо­дарювання щодо виготовлення і впровадження нових видів товарів, нових виробничих і транспортних засобів, освоєння нових ринків і форм організації виробництва. Це передбачає особливий, новаторський, антибюрократичний стиль госпо­дарювання, в основі якого — орієнтація на нововведення, систематична і цілеспрямована інноваційна діяльність.

Інноваційна діяльність — діяльність, спрямована на використання і комерціалі­зацію результатів наукових досліджень та розробок, випуск на ри­нок нових конкурентоспроможних товарів і послуг.

Об'єктом інноваційної діяльності є інновація. Слід роз­різняти терміни «новація» та «інновація».

Новація (оновлення, зміна) — продукт інтелекту­альної діяльності людей, оформлений результат фундаменталь­них, прикладних чи експериментальних досліджень у будь-якій сфері людської діяльності, спрямований на підвищення ефектив­ності виконання робіт.

Новації постають як відкриття, винаходи, нові або вдосконалені процеси, структури, методики, стандарти, результати маркетингових досліджень тощо. Однак усві­домлення цінності новації, а значить, доцільності її впро­вадження, не приходить одразу після її появи. Має минути певний час, перш ніж хтось побачить потенційну вигоду від упровадження новинки та ініціює її виведення на ри­нок. Ідеться про інноваційний лаг.

Інноваційний лаг — період між появою новації та її впрова­дженням.

З моменту прийняття новації до реалізації та розпов­сюдження вона набуває нової якості, тобто стає інноваці­єю. У світовій економічній літературі існує багато визна­чень інновації, причому вітчизняні науковці синонімом терміна «інновації» вважають термін «нововведення». Термін «інновація» запровадив австрійський економіст Йозеф Шумпетер (1883—1950), який у 1912 р. в праці «Теорія економічного розвитку» вжив словосполучення «нова комбінація», маючи на увазі нову якість засобів ви­робництва, що досягалася шляхом певних поліпшень іс­нуючого обладнання, введення нових засобів виробництва або систем його організації. У наступних працях Шумпетер, замість терміна «нова комбінація», застосовував тер­мін «інновація».

Американський вчений Ф. Ніксон вважає, що інновація - це сукупність технічних, виробничих та комерційних заходів, які зумовлюють появу на ринку нових та покрашених промислових процесів та обладнання.

Аналіз трактувань поняття «інновація» різними вче­ними підводить до висновку, що більшість із них ґрунту­ється на концепції Й. Шумпетера, який визначав відкрит­тя, винахід нового пристрою або технології як початкову подію, а інновацію, впровадження цього пристрою або технології — як завершальну подію, розглядаючи іннова­цію з погляду економічного застосування, що означає створення нових ресурсів або використання вже відомих в інший спосіб.

Отже, світова економічна думка інтерпретує іннова­цію як перетворення потенційного науково-технічного прогресу в реальний, утілений в нових продуктах і технологіях.

У відповідності з міжнародними стандартами інновація визначається як кінцевий результат інноваційної діяльності, у вигляді нового або вдосконаленого продукту, впровадженого на ринку; нового або удосконаленого технологічного процесу, що застосовується в практичній діяльності чи у новому підході до соціальних послуг.

Нововведення пов'язане з новим застосуванням існую­чого продукту, використанням нової концепції або ідеї. Воно може трактуватися як новий підхід до конструюван­ня, виробництва, збуту товарів, завдяки якому інноватор та його компанія здобувають переваги над конкурентами. Визнання корисності інновації кінцевим споживачем зу­мовлює зміну соціально-економічного середовища. Ко­рисність, функція корисності відрізняють нововведення від відкриття і винаходу. Відкриття і винаходи не мають соціальної та економічної цінності, якщо не стають осно­вою нововведення на ринку. Так, американський еконо­міст Б. Твісс зауважує: «Винахід (новація) — формулю­вання, висування ідеї. Нововведення (інновація) — засто­сування, тобто процес, у якому винахід або ідея набуває економічного змісту».

Трактування поняття «інновація» у Законі Ук­раїни «Про інноваційну діяльність»: «Це новостворені (застосовані) і (або) вдосконалені конкурентоздатні тех­нології, продукція чи послуги, а також організаційно-технічні рішення виробничого, адміністративного, ко­мерційного або іншого характеру, що істотно поліпшу­ють структуру та якість виробництва і (або) соціальної сфери».

У зазначеному Законі вказано, що об'єктами іннова­ційної діяльності є:

  • інноваційні програми і проекти;

  • нові знання та інтелектуальні продукти;

  • виробниче обладнання та процеси;

  • інфраструктура виробництва і підприємництва;

  • організаційно-технічні рішення виробничого, адмі­ністративного, комерційного або іншого характеру, що іс­тотно поліпшують структуру і якість виробництва і (або) соціальної сфери;

  • сировинні ресурси, засоби їх видобування і перероблення;

  • товарна продукція;

  • механізми формування споживчого ринку і збуту то­варної продукції.

Інноваційна діяльність підприємств — це не лише розв'язання технічних завдань щодо створення нового продукту, нової технології чи удосконалення наявних, а й відбір перспективних науково-технічних досягнень, своє­часне патентування винаходів, просування наукомістких товарів на ринок. Провідна роль у реалізації цих завдань належить менеджерам.

Важливою складовою інноваційної діяльності є праця висококваліфікованих технологів, конструкторів, маркетологів, економістів, фінансистів, які виконують специ­фічні функції з технологічного проектування та конструю­вання новацій, забезпечення фінансами науково-дослід­них і проектно-пошукових робіт, калькулювання витрат ресурсів, цінового проектування, просування на ринок (у разі інновації-товару) тощо. Усі ці працівники є суб'єкта­ми інноваційної діяльності у вузькому значенні (стосовно окремого підприємства). Однак лише частина з них бере на себе відповідальність за прийняття рішення щодо прак­тичного застосування інновацій на підприємстві. Такі рі­шення, як правило, є ризикованими і приймаються зде­більшого вищим керівництвом підприємства або його власником. Якщо вони часто ініціюють залучення іннова­цій, то їх називають інноваторами.

Інноватор — особа, яка ініціює процес упровадження інновації і бере на себе відповідальність за його реалізацію.

Фірми, які систематично вносять радикальні поліпшувальні зміни у свою діяльність, диверсифікують її відпо­відно до нових вимог ринку, використовують інноваційні підходи у взаємодії з партнерами, споживачами тощо, теж є інноваторами. Інноватор може ініціювати наукові дослідження, роз­робку новинки силами самої фірми, а також придбання в інших фірм інновацій, що довели свою практичну цін­ність, та їх удосконалення.

Ініціювання (початок) інновацій — рекомендації щодо вдосконалення науково-технічної, організа­ційної, виробничої або комерційної діяльності підприємства, ме­тою яких є початок інноваційного процесу або його продовження . З огляду на зазначене вище, можна дати повне тракту­вання суб'єктів інноваційної діяльності. Суб'єкти інноваційної діяльності — фізичні або юридичні особи, які проводять інноваційну діяльність і (або) залучають майнові та інтелектуальні цінності, вкладають власні чи позичені кошти в ре­алізацію інноваційних проектів.

Інновації, зміни, нововведення - терміни, які почали широко застосовуватися в економіці України як самостійно, так і для характеристики споріднених понять: інноваційна діяльність, інноваційна стратегія, інноваційний потенціал, інноваційне рішення та інше. Слід зазначити, що в літературі налічується велика кількість визначень цих понять, тлумачення цих категорій.

Підприємство (об’єднання підприємств) будь-якої форми власності, в якому понад 70 % обсягу продукції (у грошовому вимірі) за звітний період є інноваційні продукти або інноваційна продукція визначається інноваційним підприємством.

Інноваційний продукт є результатом виконання інноваційного проекту і науково-дослідною і (або) дослідно-конструкторською розробкою нової технології (в тому числі інформаційної) чи продукції з виготовленням експериментального зразка чи дослідної партії і відповідає таким вимогам:

      • він є реалізацією (впровадженням) об’єктів інтелектуальної власності (винаходу, корисної моделі ..), на які виробник продукту має державні охоронні документи (патенти, свідоцтва) чи одержані від власників цих об’єктів інтелектуальної власності ліцензії, або він є реалізацією (впровадженням) відкриттів.

      • Розробка продукту підвищує вітчизняний науково-технічний і технологічний рівень;

      • В Україні цей продукт вироблено (буде вироблене) вперше, або якщо не вперше, то порівняно з іншим аналогічним продуктом, представленим на ринку, він є конкурентоспроможним і має суттєво вищі техніко-економічні показники.

Інноваційною визнається продукція, яка відповідає таким вимогам:

- вона є результатом виконання інноваційного проекту;

- така продукція (товари чи послуги) є конкурентноздатною.

Інноваційний потенціал організації визначається як можливість створення нових нововведень, впровадження вже створених і своєчасного звільнення від старих. Інноваційний потенціал свідчить про здатність даної організації і її персоналу, насамперед керівників, практично реалізувати можливості розвитку організації, які є в наявності, за рахунок нововведень.