Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать
  1. Сили цивільного захисту України

Для виконання задач ЦЗ в екстремальних умовах мирного та воєнного часу в системі цивільного захисту утворюються сили ЦЗ.

Силами цивільного захисту є:

  • воєнізовані формування;

  • спеціалізовані формування;

  • невоєнізовані формування.

Воєнізовані формування підпорядковуються керівникам центрального органу виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи.

Воєнізовані формування виконують завдання щодо захисту населення від наслідків аварій, катастроф, стихійного лиха, воєнних дій, а також проводять рятувальні та інші невідкладні роботи.

Кількість і чисельність частин і підрозділів цих формувань визначається Кабінетом Міністрів України з урахуванням потреб та особливостей регіону призначення.

Для виконання специфічних робіт, пов’заних з радіаційною та хімічною небезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійними ситуаціями на нафтогазодобувних промислах, створюються спеціалізовані формування, які підпорядковуються керівникові МНС України.

Застосування цих формувань здійснюється за Статутом, який затверджується Кабінетом Міністрів. На території України утворено чотири спеціалізовані загони.

Комплектування спеціалізованих формувань цивільного захисту здійснюється за контрактом з числа фахівців, які мають досвід роботи в надзвичайних ситуаціях.

Невоєнізовані формування цивільного захисту створюються в областях, містах Києві та Севастополі, на підприємствах, в установах і організаціях, незалежно від форм власності та підпорядкування у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

До невоєнізованих формувань (НФ) цивільного захисту зараховуються працездатні громадяни України, за винятком :

  • жінок, які мають дітей віком до 8 років;

  • жінок з середньою та вищою медичною освітою, які мають дітей віком до 3 років;

  • осіб, які мають мобілізаційні розпорядження.

Визначення: Невоєнізовані формування цивільного захисту – це група людей, які не входять до складу збройних сил держави, об’єднаних в загони, команди, групи, дружини, ланки та інші формування відповідно до встановленого штату, забезпечених спеціальною технікою, майном і підготовлених до виконання задач в осередках ураження та зонах катастрофічного затоплення.

Невоєнізовані формування ЦЗ класифікуються за ознаками :

  1. За призначенням :

1.1. НФ ЦЗ загального призначення. До них належать: звідні загони (команди, групи), звідні загони механізації робіт, рятувальні загони (команди, групи);

1.2. НФ ЦЗ служб. Призначені для виконання спеціальних заходів при проведенні рятувальних та інших невідкладних робіт, підсилення НФ ЦЗ загального призначення і забезпечення їх дій при виконанні задач ЦЗ. До НФ служб відносяться : медичні, розвідувальні, протипожежні, аварійно-технічні та інші формування.

2. За підпорядкованістю :

2.1. Територіальні НФ ЦЗ. До територіальних невоєнізованих формувань Цивільного захисту належать ЦЗ загального призначення. Базою для створення цих формувань, як правило, є об’єкт народного господарства державного, обласного, міського та районного підпорядкування.

2.2. Об’єктові НФ ЦЗ. Об’єктові невоєнізовані формування ЦЗ складаються з формувань загального призначення та формувань служб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]