Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №3 до мережко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

Тема 3. Сировинна база виробництва

  1. Класифікація сировини

  2. Мінеральна сировина у виробництві непродовольчих товарів (самостійно)

  3. Вода у виробництві товарів (самостійно)

  4. Підготовлення сировини до перероблення

  5. Раціональне використання сировини

1. Класифікація сировини

Сировина є одним із найважливіших елементів будь-якого технологічного процесу. Якість сировини, її доступність і вартість значною мірою визначають основні якісні та кількісні показники промислового виробництва.

Сировиною називають речовини природного та синтетичного походження, які використовують у виробництві промислової продукції.

Сировину дає нам природа. Людська праця перетворює в сировину природні багатства (75% із яких - корисні копалини, а 25% - продукти сільського, лісового та морського господарства). Наприклад, залізна руда, добута з надр землі є сировиною для металургії, штучні волокна, отримані з деревини, - сировина для текстильної промисловості. Вихідними матеріалами багатьох виробництв є сировина, яка зазнала промислової переробки. В цьому випадку її називають напівпродуктом або напівфабрикатом.

Велика різноманітні сировини зумовлює необхідність її класифікації. Класифікують сировину за різними ознаками: походження, агрегатний стан, важливість у технологічному процесі тощо.

І. За походженням: первинна, штучна і вторинна.

1. Первинна сировина. Первинною сировиною називають речовини природного походження, які не зазнавали перероблення. Первинну сировину поділяють на мінеральну, рослинну і тваринну:

а) Мінеральна сировина. Мінеральною сировиною називають корисні копалини, які видобувають у надрах Землі чи на її поверхні.

Залежно від мети використання мінеральну сировину поділяють на:

паливо-енергетичну,

рудну,

хімічну,

будівельну;

коштовне каміння,

гідромінеральну.

Паливо-енергетична сировина - це вугілля, нафта, торф, природний газ, горючі сланці, уран та ін. Вона є не лише джерелом теплової енергії, а й сировиною для хімічної, металургійної та інших галузей промисловості.

Рудна сировина - це залізні, мідні, хромові, манганові, молібденові, нікелеві та інші руди. Промислові руди містять один або кілька металів. Вміст металів у цих рудах різний, але економічно вигідний для вилучення з них металів на даному етапі розвитку технології. У рудах метали перебувають у вигляді оксидів (наприклад, залізна руда містить залізо у вигляді оксидів (Ре203, Ре304), сульфідів (наприклад, мідна руда містить мідь у вигляді халькопіриту (СиРе82). Дуже рідко у природі зустрічаються руди, в яких метали перебувають у вільному стані, - це золотоносні і платинові руди.

Хімічна сировина - це мінерали з малим вмістом металів. Тому її часто називають мінералохімічною сировиною. Це калійні солі, сірка, апатити, фосфорити тощо.

До будівельної сировини належать граніт, вапняк, пісок, глина тощо. З цієї сировини виготовляють продукцію необхідну для будівельного виробництва.

Коштовне каміння (алмаз, бурштин, кришталевий кварц, аметист тощо) в основному є сировиною для ювелірної промисловості.

Гідромінеральна сировина - це підземні мінеральні й прісні води та розсоли.

б) Рослинна сировина. Рослинною сировиною називають наземну та підземну частини рослин (листя, стовбур, гілля, квіти, насіння, плоди, коріння тощо).

До рослинної сировини належать льон, коноплі, цукрові буряки, бавовна, деревина, зерно тощо. З них виробляють продукти харчування та продукцію промислового і побутового призначення. Так, з насіння льону отримують олію, з його стебел волокна, а потім пряжу, з якої тчуть тканини; з цукрових буряків виробляють цукор.

в) Тваринна сировина. Тваринною сировиною називають вовну, шкіру, шовк, молоко, хутро тощо.

Переробляючи сировину тваринного походження, отримують продукти харчування та продукцію побутового і промислового призначення.

Рослинна і тваринна сировина на відміну від мінеральної потребує швидкого перероблення, оскільки з часом її склад і якість змінюються. Для збереження рослинної та тваринної сировини на довший час її висушують, заморожують, консервують, стерилізують, зберігають в атмосфері захисних газів тощо.

Сировина рослинного і тваринного походження відновлюється людською працею, в той час як мінеральна - ні.

Сировина мінерального походження має певні райони покладів і обмежену кількість. Сировина рослинного і тваринного походження залежить від природних умов. Проте і мінеральну, і рослинну, і тваринну сировину треба використовувати ощадно.