Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №3 до мережко.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.08.2019
Размер:
69.12 Кб
Скачать

2. Штучна сировина. Штучною сировиною називають продукцію чи напіепродукцію, виготовлену на іншому підприємстві або на складових цього чи інших підприємств.

Допоміжною сировиною називають такі складові сировини, які надають продукції певних властивостей або гарантують нормальний хід технологічного процесу.

Наприклад, мастила забезпечують надійну роботу вузлів обладнання; каталізатор - нормальний перебіг технологічного процесу; фарби надають тканині відповідного забарвлення.

Вибір сировини зумовлює тип технологічного обладнання, яке застосовується, характер технології, тривалість виробничого циклу і впливає на техніко-економічні показники роботи підприємств. Раціональний вибір, використання дешевої сировини, застосування передової технології значно впливають на зростання виробництва, зниження собівартості, підвищення якості продукції.

4. Підготовлення сировини до перероблення

Кожний вид сировини перш ніж з нього почнуть виготовляти продукцію повинен бути відповідно підготовлений. Так, тверду мінеральну сировину насамперед подрібнюють, потім отримані куски сортують за розмірами та збагачують, а в разі потреби укрупнюють (агломерують або грудкують).

Сировину рослинного і тваринного походження також готують до перероблення. При потребі її подрібнюють, сортують за розмірами кусків, очищають від домішок тощо.

1. Подрібнення сировини. Подрібненням називають розділення великих кусків твердої сировини на менші або на порошок.

Подрібнюють сировину для того, щоб збільшити поверхню взаємодії реагуючих речовин (складових сировини). За таких умов час перетворення сировини на продукцію зменшується.

Мінеральну сировину подрібнюють розколенням, розбиванням, розтиранням. Розколенням і розбиванням подрібнюють тверді та крихкі речовини, розтиранням -пластичні.

Сировину рослинного та тваринного походження подрібнюють різанням і розмелюванням.

Подрібнення проводять у дробарках, млинах, різаках і різальних машинах.

При подрібненні сировина може бути сухою та мокрою. При мокрому подрібненні до сировини додають рідину, найчастіше воду. Пульпа містить до 70% твердої речовини, решта рідина. Мокре подрібнення екологічно чисте, оскільки дрібні частини не викидаються в повітря і не забруднюють довкілля.

2. Сортування сировини за розмірами кусків. Для нормального ходу технологічного процесу необхідно, щоб поверхня кусків реагуючих речовин (складових сировини) була оптимальною. Так, у процесі виробництва чавуну оптимальну поверхню мають куски руди розміром 10-80 мм. Якщо розмір кусків

Штучна сировина характеризується тим, що її отримують в основному хімічним шляхом з різних видів природних матеріалів. До цього класу належать хімічні волокна, синтетичні каучуки, сода тощо. Штучну сировину також поділяють на два підкласи: органічну та мінеральну. До органічної сировини належать віскозні і ацетатні волокна, до мінеральної - силікатні, металеві волокна та ін.

3. Вторинна сировина. Вторинною сировиною називають промислові та споживчі відходи і побічну продукцію.

Промисловими відходами називають залишки сировини і напівпродукції, що утворилися в процесі виготовлення основної продукції, які частково або повністю втратили свої властивості та не відповідають встановленим стандартам.

Промислові відходи після перероблення, а іноді і без нього можуть бути використані у виробництві або споживанні.

Споживчими відходами називають вироби та речовини, які в процесі користування ними втратили, свої властивості.

Наприклад, вироби з металів (праска, каструля тощо) втратили придатність до використання і стали металобрухтом; вироби з паперу (книжки, газети, часописи тощо) внаслідок застарілої інформації та пошкодження стали макулатурою, бавовняні та вовняні вироби -ганчір'ям.

Побічною продукцією називають таку продукцію, яка утворилася поряд з основною в процесі перероблення сировини, але не була метою виробництва.

На побічну продукцію встановляють стандарти, технічні умови, ціни. Побічну продукцію часто використовують як готову продукцію або вона є сировиною для виготовлення іншої. Наприклад, у процесі виробництва чавуну (основна продукція) отримують шлак (побічна продукція), який є сировиною для виготовлення будівельних матеріалів (шлакоцементу, шлаковати тощо).

Вторинна сировина повністю або частково замінює первинну сировину при виготовленні продукції. Це економічно і екологічно вигідно: продукція стає дешевшою і менше забруднюється довкілля.

Штучну і вторинну сировину називають матеріалами.

II. За агрегатним станом. За цією ознакою сировину поділяють на тверду, рідинну і газову. Прикладом твердої сировини є металеві руди, вугілля, пісок, льон, зерно; рідинної - нафта, вода, соляні розсоли, молоко; газової - повітря, природні та промислові гази,

III. За важливістю у технологічному процесі. За цією ознакою сировину поділяють на основну і допоміжну.

Основною сировиною називають сировину, яка є основою виготовлюваної продукції. Наприклад, залізна руда є основою для отримання чавуну, тканини - для пошиття одягу.

менший від 10 мм, то вони виносяться з печі разом із доменним газом; якщо розмір перевищує 80 мм, то продовжується час перебування сировини в печі, а це значно впливає на продуктивність печі та собівартість чавуну. Саме тому подрібнену сировину сортують за розмірами кусків.

Сортуванням називають розділення подрібненої сировини на окремі фракції за допомогою решіт і сит.

Фракцією (від лат. розламування) називають певного розміру частинки твердої сировини.

Фракції великих за розміром кусків отримують розділенням подрібненої сировини на решетах, малих на ситах. Для розділення подрібненої сировини на фракції решета та сита ставлять одне над одним. У наслідок розділення отримують на одну фракцію більше, ніж встановлено решіт і сит.