Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція1.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
111.1 Кб
Скачать

Організаційна структура цз огд

Визначення. Об’єктом господарської діяльності називають підприємство, установу, організацію, учбовий заклад та інші, які мають свою територію, будинки, споруди, комунально-енергетичні системи і мережі.

На об’єктах господарської діяльності безпосередньо здійснюються заходи щодо:

  • будови захисних споруд;

  • підвищення стійкості роботи об’єкта у надзвичайних ситуаціях;

  • накопичення та збереженню ЗІЗ;

  • організації та проведення евакуації тощо.

Об’єкт господарської діяльності є базою для утворення та підготовки невійськових формувань ЦЗ різного призначення.

Відповідальність за постійну готовність і проведення заходів цивільного захисту на об’єктах господарської діяльності у надзвичайних умовах покладена на начальника ЦЗ (керівника об’єкта).

Для забезпечення розробки і організації заходів щодо захисту населення, керівництва і управління військами цивільного захисту та підпорядкованих формувань на об’єкті господарської діяльності утворюють штаб ЦЗ. До складу штабу входять начальник штабу, його замісник з оперативних питань, бойової підготовки, розвідки та інші посадові особи.

Штаб цивільного захисту комплектується штатними працівниками ЦЗ і посадовими особами, які не звільняються від посадових обов’язків.

Штаб цивільного захисту організує і проводить роботу на основі рішень вищестоящих органів і начальника ЦЗ об’єкту господарської діяльності. Начальник штабу цивільного захисту є замісником начальника ЦЗ і має право від його імені віддавати розпорядження з питань цивільного захисту на ОГД.

Начальник ЦЗ ОГД підпорядкований вищестоящому начальнику цивільного захисту за відомчою належністю та начальнику ЦЗ свого району.

Для зосередження зусиль на вирішенні головних питань цивільного захисту начальник ЦЗ призначає своїх замісників (з евакуації, матеріального забезпечення та інш.).

Крім того, на об’єкті господарської діяльності утворюються евакуаційні комісії і служби цивільного захисту. Евакуаційну комісію очолює один із заступників начальника ЦЗ.

Активізація:

  1. Хто очолює евакуаційну комісію у вашому навчальному закладі ?

  2. Хто є начальником ЦЗ КНТЕУ ?

Служби цивільного захисту об’єкта господарської діяльності утворюються залежно від масштабу ОГД, характеру виробничої діяльності та наявності матеріальної бази. Служби цивільного захисту утворюються рішенням НЦЗ об’єкта господарської діяльності.

Начальником служб цивільного захисту призначаються головні фахівці, начальники виробничих підрозділів, на базі яких утворені служби. Такими службами ЦЗ є :

  • медична служба;

  • служба зв’зку;

  • матеріально-технічна служба тощо.

Начальники служб цивільного захисту підпорядковуються начальнику ЦЗ об’єкта народного господарства і відповідають:

  • за своєчасне виконання покладених на службу завдань;

  • за утворення і підтримання в постійній готовності сил і засобів служби, їх забезпечення засобами захисту та спеціальним майном ЦЗ.

Примітка. На невеликих за кількістю працівників об’єктах штаб і служби цивільного захисту можуть не утворюватися. Їх функції виконують структурні органи цих об’єктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]