Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція_5_безп2.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
25.11.2019
Размер:
173.57 Кб
Скачать

Лекція 5. Відходи виробництва та споживання товарів і проблеми їх утилізації

План лекції

  1. Джерела утворення та класифікація відходів.

  2. Вплив виробничих та побутових відходів на довкілля.

  3. Особливості утилізації різних груп непродовольчих товарів.

  4. Новітні технології накопичення і переробки відходів.

Література

Основна: 3, 4.

Додаткова: 19, 26.

У хімії немає відходів, а є невикористана сировина.

Д. І. Менделєєв

1. Джерела утворення та класифікація відходів.

В Україні зараз налічується близько 26-27,0 млрд т різних відходів. Їх переробка та утилізація є однією з актуальних проблем захисту природного середовища від шкідливих речовин.

Відходи - будь-які речовини, матеріали і предмети, що утворилися у процесі виробництва чи споживання, а також товари (продукція), що повністю або частково втратили свої споживні властивості і не мають подальшого використання за місцем їх утворення чи виявлення і від яких їх власник позбувається, має намір або повинен позбутися шляхом утилізації чи видалення (ЗУ „Про відходи”).

Відходи - це з різних причин невикористана або недовикористана сировина.

Відходи - непридатні для виробництва даної продукції види сировини, його невикористані залишки або виникаючі в ході технологічних процесів речовини.

Залежно від місця їхнього утворення відходи подяляються на промислові й побутові.

Промислові відходи (відходи виробництва) - залишки сировини, матеріалів, напівфабрикатів, що утворюються при виробництві продукції й виконанні робіт і які втратили повністю або частково вихідні споживні властивості.

Побутові відходи - відходи, що утворюються в процесі життя і діяльності людини в житлових та нежитлових будинках (тверді, великогабаритні, ремонтні, рідкі, крім відходів, пов'язаних з виробничою діяльністю підприємств) і не використовуються за місцем їх накопичення (ЗУ „Про відходи”).

Відходи споживання - вироби й матеріали, що втратили свої споживні властивості в результаті фізичного або морального зношування.

Побутові (комунальні) відходи (ТБО) – речовини, які не утилізовані в побуті, що утворюються в результаті амортизації предметів побуту й самого життя людей.

Класифікація відходів за агрегатним станом: газоподібні, рідкі й тверді.

Газоподібні відходи ідентифікуються як викиди, а рідкі - як стічні води. Однак осад, який утворюється шляхом відстоювання стічних вод під час їх очищення відноситься до твердих відходів.

Основна маса твердих промислових відходів утворюється на підприємствах:

  • гірничої та гірничо-хімічної промисловості (шлаки, відвали та ін.);

  • чорної та кольорової металургії (шлаки, шлами, колошниковий пил та ін.);

  • металообробної промисловості (стружка, браковані вироби та ін.);

  • лісової та деревообробної промисловості (лісозаготівельні відходи, відходи лісопиляння, при виготовленні меблів, клеєної фанери, деревостружкових, деревоволокнистих плит, шаруватих пластиків, карболітових, королітових плит, відходи клеїв, смол і лакофарбових матеріалів);

  • енергетичного господарства — теплових електростанцій (зола, шлаки);

  • хімічної та суміжних галузей промисловості (фосфогіпс, галіт, огарок, шлаки, шлами, бите скло, цементний пил, відходи органічних виробництв — гума, пластмаси та ін.);

  • харчової промисловості (кості, шерсть та ін.);

— легкої промисловості (шматки тканини, шкіри, гуми, пластмас та ін.).

До рідких відходів належать осади стічних вод після їхнього оброблення, а також шлами пилу мінерального та органічного походження в системах мокрого очищення газів.

Можна класифікувати відходи за їхніми властивостями на: радіоактивні, токсичні й т.д..

Згідно з методичними рекомендаціями для визначення токсичності промислових відходів їх поділяють на 4 класи токсичності: І — надзвичайно небезпечні, ІІ — високонебезпечні, III — помірнонебезпечні, IV — малонебезпечні.

Тверді промислові відходи (ТПрВ) — майже однорідні продукти, які не потребують подальшої сепарації (розділення) на групи для їх переробки.

Тверді побутові відходи (ТПоВ) — це груба механічна суміш найрізноманітніших матеріалів та продуктів гниття, що різняться за фізичними, хімічними, механічними властивостями та розмірами.

Для забезпечення інформаційної підтримки у вирішенні питань державного управління відходами та ресурсовикористанням на основі системи обліку та звітності, гармонізованої з міжнародними системами, зокрема у галузі екології, захисту життя та здоров'я населення, безпеки праці, ресурсозбереження, структурної перебудови економіки, сертифікації продукції, послуг і систем якості, запроваджений класифікатор відходів (КВ).

Державний класифікатор відходів - систематизований перелік кодів та назв відходів, призначений для використання в державній статистиці з метою надання різнобічної та обгрунтованої інформації про утворення, накопичення, оброблення (перероблення), знешкодження та видалення відходів (ЗУ „Про відходи”).

КВ складається з двох частин:

  • класифікації відходів (частина 1), утворених у сировинних, видобувних та обробних галузях економіки (розділ А), і специфічних відходів, утворених у сфері надання послуг (розділ Б);

  • надання послуг, пов'язаних із відходами (частина 2, розділ В) (рис. 2.8).

Використання КВ формує нормативну базу для проведення порівняльного аналізу структури та обсягу утворення відходів у межах Європейської статистики усіх видів економічної діяльності.

ТПрВ поділяють на такі групи відходів специфічних виробництв:

  • металопереробні;

  • металургійні;

  • керамічні та скло;

  • полімерних матеріалів синтетичної хімії (гумо-технічні);

  • природних полімерних матеріалів (деревина, картон, папір тощо);

  • опалювальних систем;

  • волокнисті;

  • радіоактивні.

Отримані після сепарації ТПоВ поділяють на групи:

А. Відходи з природних матеріалів:

  • харчові (гниючі);

  • медичних, лікувальних, ветеринарних закладів;

  • полімерних природних матеріалів (деревина, картон, пакувальні);

Б. Виробничі відходи:

  • металеві;

  • бите скло і склопосуд;

  • полімерних матеріалів (гума, тара, обгортки, синтетична хімія);

  • радіоактивні.

Причини збільшення кількості відходів:

  • інтенсифікація виробництва;

  • збільшення споживання, пов'язане зі зростанням рівня урбанізації, добробуту суспільства, чисельності населення, з кількісним збільшенням і розширенням асортименту товарів.

Загальне виробництво ТПВ збільшується в міру розростання міст, у міру того, як жителі, заробляючи більше грошей, збільшують споживання продовольства, напоїв й, так званих, предметів тривалого користування, і в міру того, як посилення попиту на комфорт стимулює виробництво й продаж виробів однократного застосування, і до того ж більш ретельно впакованих.

Так чи інакше, після споживання залишки ТНС або продукти їхньої трансформації утворюють побутові відходи, які в містах видаляються каналізацією або вивозяться як ТПВ комунальними службами міст.