Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція_Закриття_періоду.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
73.58 Mб
Скачать

Тема: закриття періоду та підготовка звітності

Зміст

  1. Підготовка до закриття періоду.

  2. Документ «Финансовые результаты».

  3. Підготовка до складання регламентованих звітів.

  4. Особливості формування звітів.

  5. Перевірка побудованих звітів.

  6. Вивантаження у форматі xml.

  1. Підготовка до закриття періоду.

У прикладному рішенні чітко описано алгоритм — порядок і правила виконанні операцій закриття періоду.

У системі враховано таке:

— для бухгалтерського та здебільшого для податкового обліку основним періодом є місяць, тобто більшість регламентних операцій виконуються щомісяця.

Склад операцій залежить:

  • у бухгалтерському обліку — від настройок облікової політики організації;

  • у податковому обліку — від режиму оподаткування організації.

Значна частина регламентних операцій виконується спеціалізованим документої «Закрытие месяца». Виконання решти операцій забезпечується спеціальними окремими документами. До регламентних операцій, що завершують період, у типовій конфігурації належать:

  • нарахування амортизації необоротних активів у бухгалтерському та податковому обліку;

  • переоцінка валютних коштів та відображення курсових різниць у бухгалтерському та податковому обліку;

  • розрахунок та списання сум витрат майбутніх періодів;

  • коригування вартості списаної номенклатури в бухгалтерському обліку — для ор­ганізацій, в обліковій політиці яких установлено спосіб оцінки МВВ (матеріально-виробничих витрат) «по средней», виходячи із середньої вартості списаних товарів на кінець місяця;

  • розрахунок фактичної собівартості продукції (послуг) та коригування здійснених протягом місяця проводок;

  • переоцінка вартості запасів на дату балансу в бухгалтерському обліку (за но­менклатурними позиціями, для яких визначено ціну чистої вартості реалізації), якщо для організації зазначено параметри оцінки запасів на дату балансу;

  • розрахунок торговельної націнки щодо товарів.

Документом оформляються й операції, пов'язані з податковим обліком основних засобів.

У програмі наприкінці періоду також необхідно провести такі регламентні операції з податку на прибуток та ПДВ, а саме:

  • коригування очікуваного податкового кредиту і податкових зобов'язань щодо всіх незакритих авансів (документ «Регистрация авансов в налоговом учете»);

  • коригування очікуваного та підтвердженого ПДВ у разі неотримання податкових документів або помилок при їх заповненні (документ «Корректировка ожидаемого и подтвержденного НДС);

  • розрахунок та відображення в обліку податку на прибуток, а також відстроче­них податкових активів та зобов'язань за допомогою документа «Расчеты по налогу на прибыль»;

  • нормування витрат з податку на прибуток;

  • визначення фінансового результату за допомогою документа «Определение финансового результата».

Регламентні операції, що виконуються документом «Закрытие месяца», може бути оформлено як одним, так і різними примірниками цього документа. При цьому для більшості таких операцій обов'язково має дотримуватися послідовність їх виконан­ня, крім того, кожну регламентну операцію можна проводити не більше одного разу на місяць. Таким чином, якщо ви у звітному періоді оформляєте кілька документів «Закрытие месяца», то стежте, щоб регламентні операції в них не повторювалися, інакше документ не можна буде провести.

Перш ніж розпочати проведення регламентних операцій, слід перевірити правиль­ність відображення в обліку звичайних господарських операцій. У разі виявлення помилок їх виправлення має бути повністю завершено перед початком використан­ня процедури закриття місяця. Перевірити правильність ведення обліку допоможе «Экспресс-проверка ведения учета» (меню «Операции - Регламентные операции»).

Аналіз стану бухгалтерського обліку проводиться однойменним звітом.

Рекомендується також перепровести всі документи за звітний період за допомогою групової обробки «Групповое перепроведение документов» (меню Сервис/Групповое перепроведение документов).

І тільки після того, як усі помилки виправлено, починаємо роботу з документом «Закрытие месяца» (меню Операции/регламентные операции).

Для виконання процедури завершення періоду в шапці документа потрібно вказати період – останню дату місяця та організацію.

Таблична частина складається з переліку регламентних операцій бухгалтерського та податкового обліку. Список операцій залежить від настройо облікової політики та схеми оподаткування організації.

Під час проведення документа буде виконано всі необхідні розрахунки та сформовано відповідні проводки в бухгалтерському і податковому обліку за операціями, позначеними прапорцями.

Послыдовнысть виконання деяких регламентованих операцій має принциповий характер. Тому якщо всі дії буде здійснено за допомогою декількох документів «Закрытие месяца», то потрібно дотримуватись порядку, в якому операції розташовано в документі.

Нарахування амортизації ОЗ та нарахування амортизации НМА

Операции «Начисление амортизации ОС» та «Начисление амортизации НМА» призначено для нарахування амортизації основних засобів та нематеріальних активів у бухгалтерському і податковому обліку.

Переоцінка валют

Операція «Переоценка валютных средств» у бухгалтерському обліку здійснює перерахунок вартості за всімарахунками, для яких установлено ознаку валютного обліку, крім немонетарних рахунків, перелічених у регістрі відомостей «Немонетарные счета». Для розрахунку та відображення в обліку курсових різниць має бути:

  • встановлено курси валют на останню дату періоду, що завершується, і в регістрі «Курсы валют»;

  • задано рахунки обліку доходів і витрат від курсової різниці та значення їх аналітичного обліку в регістрі відомостей «параметры учета курсовых разниц».

У податковому обліку виконується переоцінка балансової вартості готівкової та безготівкової валютної забаргованості за договорами з видом «Прочие» та ознакою «Подлежат переоценке». Отримана курсова різниця включається до складу доходів (витрат).

Коригування фактичної вартості номенклатури та списання витрат майбутніх періодів

Операция «Корректировка фактической стоимости номенклатуры» може використовуватися організаціями, що застосовують спосіб списання матеріально-виробничих витрат «по средней». Протягом місяця списання МВВ здійснюється за миттєвою спередньою ціною, розрахованою на дату документа. При виконанні цієї операції формуються коригувальні проводки в бухгалтерському обліку, що доводять вартість списання ТМЦ по середньозваженіої за місяць.

Операцию «Списание расходов будущих периодов» призначено для автоматичного розрахунку сум та їх списання з рахунка 39 «Витрати майбутніх перодів» по дебету рахунків обліку витрат, зазначених в довіднику «Расходы будущих периодов».

Остаточні калькуляції

Операцию «расчет и корректировка себестоимости продукции (услуг)» призначено для розрахунку фактичної собівартості випущеної протягом періоду продукції та формування коригувальних проводок у бухгалтерському обліку.

Проведення цієї операції залежить від настройок облікової політики.

Ця операція закриває рахунок 91 «Загальновиробничі витрати» і рахунок 23 «виробництво». Якщо у підрозділах на кінець звітного періоду визначено залишки в незавершеному виробництві, їх необхідно зареєструвати у вартісному виразі за допомогою документа «инвентаризация незавершенного производства».

Після проведення документа «Закрытие месяца» за операцією «расчет себестоимости готовой продукции» залишок на рахунку 23 дорівнюватиме залишку, зазначеному в документі «инвентаризация незавершенного производства» за відповідний період.

Запаси

Операція «Переоценка стоимости запасов» використовується організаціями, для яких задано параметри оцінки запасів на дату балансу, а саме: тип цін чистої вартості реалізації, рахунок та аналітика витрат переоцінки. Переоцінка в бухгалтерському обліку проводиться за номенклатурними позиціями, для яких установлено ціни чистої вартості реалізації.

Операція «Расчет торговой наценки по проданным товарам» виконує розрахунок реалізованої середньої націнки для організацій, в яких облік у роздробі ведеться за продажними цінами. Операція відображається в бухгалтерському та податковому обліку.

Залишки незавершеного виробництва

Операцію «Формирование остатка незавершенного производства» призначено для відображення в податковому обліку приросту-убитку залишків запасів у незавершенеому виробництві.

При встановленому прапорці сумовий залишок незавершеного виробництва за даними податкового обліку приводиться у відповідність до залишку незавершеного виробництва в бухгалтерському обліку та відображається проводками в податковому обліку приросту-убитку запасів.

Визначення фінансового результату

Документ «Определение финансовых результатов» застосовується для визначення фінансового результату діяльності підприємства шляхом закриття доходів і витрат, а також формування залишку нерозподіленого прибутку (непокритого збитку). Документ рекомендується проводити наприкінці місяця, псля відображення всіх господарських операцій, що впливають на доходи і витрати, включаючи витрати з податку на прибуток.

При закритті доходів і витрат накопичені залишки на рахунках класів 7,8 і 9 списуються на відповідні субрахунки рахунка 79 «фінансові результати». Для класифікації фінансових результатів згідно з П (С) БО 15 використовується субрахунки рахунка 79, а саме:

791 - «Результат операційної діяльності»

792 – «Результат фінансових операцій»

793 – «Результат іншої звичайної діяльності»

794 – «Результат надзвичайних подій».

По кредиту цих рахунків відображаються суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, а по дебету – витрат.

Фінансовий результат може бути як додатним, так і від’ємним. Залишок по кредиту субрахунків рахунка 79 – це прибуток підприємства, а по дебету – збитки. Сальдо субрахунків рахунка 79 при закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілений прибуток ((непокриті збитки)». По кредиту субрахунків рахунка 44 відображається збільшення прибутку, по дебету – збитки та використання прибутку.

У конфігурації використовуються такі субрахунки рахунка 44:

441 – «нерозподілений прибуток»

442 – «Непокритий збиток»

443 – «Прибуток, використаний у звітному періоді».

П ри відображення в обліку доходів від реалізації та собівартості реалізації використовуються документи реалізації, звіти щодо комісійної торгвлі. Документи, що відповідають цим операціям, використовують довідник «Статьи доходов», який у довільній формі заповнюється користувачем за статтями классу 7.