Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
p0340021.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
7.3 Mб
Скачать

1.Послідовність кінематичного і силового розрахунків привода

1.1. Вихідна кінематична схема привода та дані для його розрахунків.

1.1.1. Викреслюється вихідна кінематична схема приводу. Елементи кіне­матики в схемі позначаються умовно згідно ГОСТ2.770–68.

Кінематична схема привода

Рис.1.1.

1.1.2. Вибираються вихідні дані для кінематичного і силового розрахунків із індивідуального завдання на рішення комплексної задачі.

Таблиця 1.1.

Вихідні дані для кінематичного і силового розрахунків привода

Назва параметрів

Позначення у формулах

Одиниця виміру

Величина параметра

Колова сила

Ft

Н

Колова швидкість

v

м/с

Діаметр барабана

D

мм

Режим роботи

P

-

Число змін

T

-

1.1.3. Номеруються вали привода починаючи з вала двигуна (арабськими числами – 1, 2, 3, 4, 5).

1.1.4. Позначаються напрямки обертання валів привода з умови забезпе­чення робочого циклу машини ( , , , , ).

1.2. Вибір двигуна.

1.2.1. Визначається необхідна потужність двигуна, кВт.

, (1.1)

де – потужність на приводному валу робочої машини, кВт; – за­гальний коефіцієнт корисної дії приводу.

, (1.2)

де – колова сила на приводному валу робочої машини, Н; – колова швидкість на приводному валу робочої машини, м/с. і задані в індиві­дуальному завданні.

, (1.3)

де – коефіцієнти корисної дії (к.к.д.) передач, які входять до складу привода; – к.к.д. муфти; – к.к.д. пари підшипників кочення; – к.к.д. пари підшипників ковзання; – число пар підшипників кочення у при­воді; – число пар підшипників ковзання у приводі. Середні значення к.к.д. вибираються із довідкової літератури, наприклад, [4], табл. на с.15; [6], табл.5.4; або див. Додаток, табл.Д1.

1.2.2. Визначається кутова швидкість приводного вала робочої машини, рад/с.

Кутова швидкість приводного вала робочої машини вибирається з техніч­ного завдання на проектування або з паспорту. Якщо в технічному завданні на проектування задані інші параметри, наприклад, колова швидкість та гео­метричні розміри приводних пристроїв (конвеєри, механізми вантажопідйом­них та інших машин), тоді

, (1.4)

де – плече прикладання колової сили , мм.

1.2.3. Визначається орієнтовна кутова швидкість вала двигуна, рад/с.

, (1.5)

де – загальне орієнтовне передаточне число, яке можна реалізу­ва­ти у заданому приводі; – орієнтовна кутова швидкість вала 1 при .

, (1.6)

де , , , – рекомендовані довідковою літературою пе­ре­даточні числа передач відповідно між валами 1-2, 2-3, 3-4 і 4-5. Середні значення передаточних чисел передач вибираються із довідкової літератури, наприклад,[4], табл. на с.15, [6], табл.5.5 або див. Додаток, табл.Д2.

1.2.4. Вибір двигуна.

За одержаними даними і із каталога вибирається двигун таким чином, щоб і ≤ . Технічні характеристики елек­тро­двигунів задаються в довідковій літературі, наприклад, [4], табл.2, С.249; [6], табл.5.1. У зв’язку з тим, що в деяких літературних джерелах приво­диться не кутова швидкість, а частота обертання валів електродвигунів, тоді слід виконати перехід від до

. (1.7)

Для вибраного електродвигуна записують стандарт, марку, його паспортні характеристики і, при виконанні графічної частини проекту, геометричні розміри.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]