Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
p0340021.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
7.3 Mб
Скачать

Приклад оформлення основного напису робочого креслення

Рис.6.

Основні правила виконання креслень

Складальні креслення повинні містити:

  • зображення складальної одиниці, яке надає повне розуміння про розміщення та взаємозв’язок деталей, які складаються згідно даного креслення та забезпечує можливість проведення збирання та контролю складальної одиниці;

  • розміри: габаритні, установочні, приєднувальні, виконавчі, посадочні, а також інші параметри та вимоги які повинні бути виконані або проконтрольовані по даному складальному кресленні;

  • номери позицій складальних одиниць, деталей та стандартних виробів, які входять в зображену складальну одиницю;

  • технічну характеристику та технічні вимоги.

В курсовому проекті виконують складальне креслення редуктора, робочі креслення дедалей редуктора та креслення загального вигляду привода. Вони виконуються на форматі А1 (594х841 мм).

Робочі креслення деталей мають містити всі дані, які визначають форму, розміри, граничні відхилення розмірів (посадки), форми та розміщення, шорсткості поверхні, марку матеріалу, граничні значення твердості, тобто всі дані, які необхідні для виготовлення та контролю деталей, яким вони повинні відповідати перед збиранням.

Технічні умови на робочих кресленнях розміщують над основним написом у вигляді колонки шириною не більше ширини основного напису. Пункти технічних вимог нумерують починаючи з номера 1. Кожен пункт записують з нового рядка. Заголовок «Технічні вимоги» не пишуть, якщо на креслені немає технічної характеристики.

Крім того на кресленнях шестерень, зубчатих, червячних коліс, валів-шес­терень (якщо шестерня виконується заодно з валом) та валів-червяків в пра­вому верхньому куті формату наводиться таблиця параметрів зубчатого вінця або витків червяка (див. робочі креслення в прикладі курсового проекту).

Розміри таблиці параметрів зубчастих (черв’ячних) вінців

Рис.7.

В курсовому проекті розробляються робочі креслення п’яти деталей, які відрізняються за технологією виготовлення (бажано деталі одного вузла): вал, черв’як, шестерня, зубчасте, черв’ячне колесо, кришка підшипника, масло­затримуюче кільце та ін. Креслення виконуються на форматах А3(297х420 мм) або А4(210х297 мм), які розміщені на форматі А1.

Ескізна компоновка редуктора виконується на міліметровому папері форматом А1 (при зображені трьох виглядів), або А2 (при зображені двох виглядів) після визначення всіх необхідних розмірів. При побудові викрес­люємо конструкцію коліс, корпуса редуктора. Підшипники і болтові з’єдна­ння викреслюємо спрощено. Оглядове вікно, покажчик рівня масла, пробка для зливу масла, інші складальні одиниці і деталі, які не впливають на визна­чення розмірів між точками прикладання сил на ескізному компоновочному кресленні не показуємо. Після узгодження параметрів редуктора, переві­рочних розрахунків валів та підшипників кочення креслимо загальний вигляд редуктора (аркуш 1 графічної частини).

На ескізній компоновці проставляють (в буквовому вигляді) основні конструктивні розміри кришки та корпуса редуктора, міжосьову відстань та відстані між точками прикладання сил в передачах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]