Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4 ОТВ та РА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать

4.3. Основні нормативи то і ремонту автомобілів і їх коректування

Одним з найважливіших принципів раціональної організації ТО і ремонту автомобілів є застосування обгрунтованих нормативів виконання профілактичних і ремонтних робіт. У технічній експлуатації існують нормативи: періодичності ТО, трудомісткості ТО і ремонту, тривалості ТО і ремонту, а також ресурсу до капітального ремонту (КР).

Основоположним нормативним документом, що регламентує планування, організацію і зміст ТО і ремонту автомобілів, визначення ресурсів, є «Положення про технічне обслуговування і ремонт рухомого складу автомобільного транспорту» (далі — Положення).

У сучасних умовах контроль за якістю виконання нормативних положень по ТО і ремонту автомобілів забезпечується завдяки існуючій системі сертифікації виробнично-технічної бази (ВТБ) і повноті послуг з обслуговування і ремонту. Нормативне регулювання для суб'єктів на ринку транспортних і сервісних послуг здійснюється системою ліцензування.

Для оперативного обліку змін конструкцій автомобілів і умов їх експлуатації в Положенні передбачаються дві частини.

У першій частині містяться основні положення по організації ТО і ремонту рухомого складу. У даній частині встановлюються: система і види ТО і ремонту, а також початкові нормативи, що регламентують їх; класифікація умов експлуатації і методи коректування нормативів; принципи організації виробництва ТО і ремонту в автотранспортній організації (АТО); типові переліки операцій ТО і інші основоположні матеріали.

Друга частина (нормативна) включає конкретні нормативи по ряду базових моделей автомобілів і їх модифікаціям. З метою об'єктивного обліку зміни автомобілів, що випускаються, по-модельно (вітчизняного виробництва) дана частина разрабативается і доповнюється з періодичністю 3 - 5 років у вигляді окремих додатків до 1-й частини.

Нормативи ТО і ремонту, встановлені Положенням, відносяться до певних умов експлуатації, званих еталонними. За еталонні умови прийнята робота базових моделей автомобілів, що мають пробіг від початку експлуатації в межах 50...75% від норми пробігу до КР, в умовах експлуатації I категорії в помірному кліматичному районі з помірною агресивністю навколишнього середовища. При цьому передбачається, що ТО і поточний ремонт (ПР) виконуються на підприємстві, що має ВТБ для обслуговування 200...300 автомобілів, що становлять не більше трьох технологічно сумісних груп.

При роботі в інших, відмінних умовах експлуатації змінюються безвідмовність і довговічність автомобілів, а також трудові і матеріальні витрати на забезпечення їх працездатності. Тому нормативи ТО і ремонту коректуються.

Вид коректування (ресурсний), що регламентується Положенням, має на меті корректірованіє нормативів залежно від зміни рівня надійності автомобілів, що працюють в різних умовах експлуатації. Це коректування приводить до зміни матеріальних ресурсів, необхідних для проведення ТО і ремонту автомобілів в різних умовах експлуатації.

При коректуванні враховуються наступні п'ять основних чинників.

1. Категорія умов експлуатації. Коректування нормативів ТО і ремонту автомобілів залежно від умов експлуатації здійснюється відповідно до їх класифікації, яка включає п'ять категорій умов експлуатації (табл. 4.1).

Таблиця 4.1