Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4 ОТВ та РА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать

3.5. Класифікація відмов

Відмови класифікують по наступних категоріях: по характеру виникнення і можливості прогнозування (поступові, раптові); унаслідок виникнення; по зв'язку з відмовами інших елементів; по наслідках; по методах усунення; по частоті виникнення (напрацюванню); по трудомісткості усунення; по впливу на втрати робочого часу.

По характеру виникнення і можливості прогнозування розрізняють поступові (монотонна зміна показника технічного стану) і раптові (стрибкоподібна зміна показника технічного стану) відмови. Поступові відмови виникають в результаті плавної зміни показників технічного стану об'єкту, найчастіше унаслідок зношування. Для поступових відмов характерний послідовний перехід виробу з початкового справного стану в стан відмови через ряд проміжних станів.

Поступова відмова характеризується поступовою зміною одного або декількох заданих параметрів машини. Наприклад, поступове падіння потужності двигуна із-за зносу поршневих кілець і гільз циліндра. Те ж відноситься до зменшення величини прогину ресори із-за старіння металу її листів і втрати ними пружності.

Раптова відмова характеризується стрибкоподібною зміною одного або декількох заданих параметрів, що визначають працездатність машини, унаслідок перевищення навантажень, а також неякісного стану елементів автомобіля. До таких відмов відносять поломки і розриви конструкційних (наприклад, гумових) матеріалів, поломки металевих деталей.

Унаслідок виникнення розрізняють відмови: конструкційні, виникаючі унаслідок недосконалості конструкції; виробничі - унаслідок порушення або недосконалості технологічного процесу виготовлення або ремонту виробу; експлуатаційні, викликані порушенням діючих правил (наприклад, перевантаженням автомобіля, невчасним проведенням технічного обслуговування і т.п.).

По зв'язку з відмовами інших елементів розрізняють залежні і незалежні відмови. Залежним називається відмова, обумовлена відмовою або несправністю інших елементів виробу. Незалежна відмова такої обумовленості не має.

На автомобілях також зустрічається особливий, так звана переміжна відмова, що відрізняється тим, що багато разів виникає і самоусувається. Така відмова, наприклад, може виникнути при ослабленні кріплення електричного контакту.

Наслідками відмов можуть бути вилучення об'єкту з експлуатації або продовження її після усунення відмови.

Методами усунення відмов можуть бути заміна елементів або відновлення необхідного взаємозв'язку між ними.

По частоті виникнення (напрацюванню) для сучасних автомобілів розрізняють відмови з малим напрацюванням (3...4 тыс.км залежно від типу, марки і моделі автомобіля), середнім (до 16 тис. км) і великим (понад 16 тыс.км). Слід мати на увазі, що напрацювання між відмовами істотно скорочуються при збільшенні пробігу автомобіля з початку експлуатації. По трудомісткості усунення відмови можна розділити на вимагаючі малу (до 2 чіл.-ч), середню (2...4 чіл.-ч) і велику (понад 4 чола.-ч) трудомісткість відновлення автомобіля.

По впливу на втрати робочого часу відмови підрозділяють на ті, що усуваються без втрати робочого часу, тобто при ТО або в неробочий (міжзмінний) час, і відмови, що усуваються з втратою робочого часу.

При організації ТО і ремонту і визначенні потреби в робочій силі і засобах обслуговування важливо знати розподіл несправностей по агрегатам, механізмам і вузлам автомобіля. Для організації постачання і визначення відповідних норм необхідно також знати і характер відмов кожної деталі, їх причини, характер пошкодження і можливість відновлення деталі або виробу. У зв'язку з цим розрізняють відновлювані і невідновні, ремонтовані і такі, що не ремонтуються вироби.