Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4 ОТВ та РА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать

Залежність коефіцієнта коректування нормативів Кх від умов експлуатації

Категорія умов експлуатації

Нормативи

Периодичність ТО

Питома трудомісткість ПР

Пробіг до КР*

Витрата запасних частин **

I

II

III

IV

V

1,0

0,9

0,8

0,7

0,6

1,0

1,1

1,2

1,4

1,5

1,0

0,9

0,8

0,7

0,6

1,00

1,10

1,25

1,40

1,65

* При коректуванні норми пробігу до КР двігателя Ко, приймається рівним: 0,7 - для III категорії умов експлуатації; 0,6 - для IV категорії і 0,5 - для V категорії.

** При коректуванні норм витрати запасних частин А, для двигуна складає: 1,4 - для III категорії умов експлуатації; 1,65 - для IV категорії і 2,0 - для V категорії.

Категорія умов експлуатації автомобілів характеризується типом дорожнього покриття, типом рельєфу місцевості, по якій пролягає дорога, і умовами руху.

2. Модифікація рухомого складу і особливості організації його роботи. При формуванні нормативів враховують необхідність їх коректування по типу і модифікації (конструктивному призначенню: автомобілі з причепами, самоскиди і т.д.) транспортного засобу в зв'язці із специфікою його транспортної діяльності.

Модифікація рухомого складу і особливості організації його роботи відповідно до «Положення про технічне обслуговування рухомого складу автомобільного транспорту» враховуються коефіцієнтом (Додаток 1), який застосовується для коректування трудомісткості ТО і ПР (1,0... 1,25), пробігу до капітального ремонту (1,00...0,75) і витрати запасних частин (1,0...1,3).

3. Природно-кліматичні умови враховуються при визначенні періодичності ТО, питомої трудомісткості ПР і норм пробігу до капітального ремонту. Коректування за природно-кліматичними умовами здійснюється за допомогою коефіцієнта Ki, який відповідно змінюється з урахуванням агресивності навколишнього середовища при визначенні: періодичності ТО - від 0,72 до 1,0; питомої трудомісткості ПР - від 0,9 до 1,43; при визначенні пробігу до першого капітального ремонту - від 0,63 до 1,1; витрати запасних частин - від 0,9 до 1,54 (табл. 4.2).

Таблиця 4.2

Коефіцієнт коректування нормативів залежно від природно-кліматичних умов К3 = К'3 К'з

Характеристика району

Нормативи

Периодичність

ТО

Питома

трудомісткість ПР

Пробіг

Т/"П

до КР

Витрата

запасних

частин

Коефіцієнт К3

Помірний

1,0

1,0

1,0

1,0

Помірно-теплий, помірно-теплий вологий, теплий, вологий

1,0

0,9

1,1

0,9

Помірно-теплий, помірно-теплий вологий, теплий, вологий

0,9

1,1

0,9

1,1

Помірно-холодний

0,9

1,1

0,9

1,1

Холодний

0,9

1,2

08

1 25

Дуже холодний

0,8

1,3

0,7

1,4

Коэффіціент К'

З високою агресивністю точуючого середовища*

0,9

1,1

0,9

1,1

* Агресивність навколишнього середовища враховується і при постійному використанні рухомого складу для перевезення хімічних вантажів, що викликають інтенсивну корозію деталей.

4. Пробіг з початку експлуатації (вік транспортного засобу) враховується при коректуванні питомої трудомісткості ПР автомобілів. Коректування по віку відповідно до Положення виконується з використанням коефіцієнта К*.

Для вантажних автомобілів цей коефіцієнт коректує трудомісткість, змінюючись від 0,4 (для пробігу, що становить менше 25% ресурсу автомобіля до КР) до 2 і більш при пробігу автомобіля, що в 1,75...2 разу перевищує ресурс до КР.

Залежно від пробігу з початку експлуатації до капітального ремонту змінюється і тривалість простою автомобіля на ТО і в ремонті, яка враховується коефіцієнтом К$, що змінюється в межах 0,7... 1,4. При пробігу автомобіля, що перевищує його значення до першого капітального ремонту, величина К'А приймається рівною 1,4.

5. Рівень концентрації рухомого складу. При коректуванні нормативів враховуються розміри АТО і разномарочность обслуговуваного парку. Останнє враховується числом технологічно сумісних груп, тобто груп, що вимагають для ТО і ПР однакових засобів обслуговування (постів, устаткування) автомобілів в парку (не менше 25 в групі). У додатку приведено розподіл рухомого складу по технологічно сумісних групах при виробництві ТО і ПР.

Коректування по даному коефіцієнту не має сенсу в невеликих, одно- і маломарочних АТО.

Результуючий коефіцієнт коректування виходить перемножуванням відповідних коефіцієнтів, при цьому він не должен бути менше 0,5.

Окрім вказаного виду коректування (ресурсного) стосовно організацій існує і другий вигляд - оперативний, який проводиться безпосередньо в АТО і має на меті підвищити працездатність автомобілів шляхом зміни складу операцій ТО з урахуванням конструкції, умов роботи автомобілів і особливостей даної АТО.

Оперативне коректування здійснюється тільки після впровадження в АТО початкових нормативів, що рекомендуються Положенням.

Цей вид коректування грунтується на об'єктивних даних діючої системи обліку несправностей, витрат на ТО і ремонт, а також результатів діагностичних робіт.

Основним методом оперативного коректування є сумісний аналіз фактично виконуваних в даній АТО операцій ТО і діагностування і виникаючої при цьому потреби в роботах супутнього ПР, які безпосередньо пов'язані з режимами і якістю виконання профілактичних робіт.