Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція №2 ІІ курс.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
27.08.2019
Размер:
148.99 Кб
Скачать

15

Лекція №2 ІІ курс

ВІДКРИТТЯ ТА ВИНАХОДИ. ДИПЛОМИ ТА ПАТЕНТИ.

1.1. Відкриття.

Відкриттям називають встановлення невідомих раніше об'єктивно існуючих закономірностей, властивостей і явиш матеріального світу, які вносять докорінні зміни у рівень пізнання.

Відкриття, що здійснюється в різних областях знань, поглиблюють та розширюють глибину пізнання матеріального світу. Хоча кожне відкриття поглиблює наші знання, однак воно не повністю розкриває об'єктивну істину, розкриває її не абсолютно, а відносно. Наприклад: атом - елементарні частинки, античастинки.

Кожне відкриття стосується певного об'єкта. Об'єктом відкриття називають невідоме раніше явище, властивість чи закономірність матеріального світу. Явище - це форма прояву суті матеріального світу (природи); властивість - це якісна сторона матеріального об'єкта, закономірність - це суттєвий стійкий зв'язок між явищами та властивостями матеріального світу.

Відкриттям не вважаються наукові гіпотези, здогади, оскільки вони не базуються на точних розрахунках, вагомих доказах і не підтверджені експериментальне. Наприклад, гіпотези та здогади про НЛО. Відкриттям визнається не всяке рішення наукової задачі, а лише таке, яке зносить докорінні зміни у рівень пізнання. Тобто, встановлення просто нових явищ чи властивостей, які не мають великого значення для науки, не може вважатися відкриттям. Відкриттям є ділком нове наукове досягнення світового значення.

Математику завжди вважали наукою, пронизуючою всі науки. Без неї і зараз не можна обійтися майже ні в одній галузі знання. Але ось цікаво, математичні формули, теореми і методики розрахунків ніде не патентуються! Тут існує єдиний шлях до затвердження свого авторства: публікація наукової доповіді, статті, книги, тобто повідомлення результату невизначеному числу осіб. А це, власне, якраз та дія, яка повністю позбавляє винахідника права на патент, якщо вона здійснена до розгляду заявки.

Великою е різниця між винаходом і науковим відкриттям. Припустимо, хтось отримав патент на спосіб проходження свердловин шляхом розмивання породи гідромонітором. Побачити, що його патент використовується, неважко. Потоки пульпи, що вихлюпують зі . свердловини, самі скажуть про це. Порушнику патентного права загрожують великі прикрощі: конфіскація обладнання, арешт продукції, штраф; як правило, руйнівний.

А якщо всупереч всім правилам комусь дали патент яа математичну формулу? Як патентовласник зможе здійснити своє право? Адже формула є хоч і важливою, але такою невагомою субстанцією, що про її незаконне використання дізнатися практично неможливо. Допустимо, Ньютон отримав би патент або авторське свідоцтво на заков тяжіння. З кого він зміг би стягнути належну йому винагороду? Принаймні, міністерство сільського господарства відмовило б йому в позові. Адже яблука падали і до нього. Донедавна за таке відкриття Ньютон, якщо б він ще жив, міг би претендувати лише на

гонорар після публікації наукової статті.

З 1959 року в Радянському Союзі уперше в практиці патентної справи впроваджено. . закон про охорону авторських прав на відкриття. Звичайно, признавалися тільки дуже важливі та несподівані відкриття. Досить сказати, що за 9 років у державний реєстр було внесено лише 40 відкриттів. Але важливість їх величезна. Використовуючи кожне з них. можна зробити декілька дуже важливих винаходів. До розпаду СРСР відкриття реєструвались (оформлялись) державними комітетами з винахідництва подібно до авторських свідоцтв та патентів в таких країнах, як Монголія, Болгарія, СРСР, Куба. На сьогоднішній день жодна країна (крім Куби) не веде реєстрації відкриттів. Одним з відкриттів, здійснених в Україні, було відкриття, здійснене О.Влохом у 1980 році, - "Явище електрогірації в кристалах". На його базі було отримано патенти на 40 винаходів, опубліковано понад 400 наукових праць. Підготовано більше 20 кандидатів та докторів наук. Поряд з цим. зараз видатні досягнення у науці, літературі та громадській діяльності реєструються Нобелівським комітетом, який щороку присуджує авторам найвидатніших досягнень Нобелівські премії у відповідній галузі. На жаль, в Україні немає жодного Нобелівського лауреата.

1.2. Винахід.

Винаходом визнають нове і таке, що має суттєві відмінності, технічне рішення задачі у будь-якій області народного господарства, соціально-культурної сфери чи оборони країни, що дає позитивний ефект.

Народне господарство - пе промисловість, сільське господарство, транспорт, будівництво, зв'язок, торгівля тощо. Соціально-культурна сфера - це охорона здоров'я, освіта, мистецтво, спорт. Тобто, винахід розв'язує задачу в сфері практичної діяльності людини, викликану певною суспільною потребою.

Винахід є результатом великої цілеспрямованої творчої роботи, спрямованої на розв'язання поставленої задачі. Винахід • це технічне рішення. Термін "технічне рішення" вживається у широкому сенсі власне як практичний засіб задоволення визначених потреб. Деякі винаходи створюються паралельно з розв'язуванням іншої задачі (особливо часто де буває у хіміків, які синтезуючи одну з речовин, між іншим отримують нові речовини).

Задача вважається розв'язаною за наступних умов:

• якщо розв'язання вказує на технічні засоби (способи) її розв'язання;

• якщо рішення розкриває принципово важливі моменти (основну схему);

• якщо рішення є здійсненним, тобто придатним для використання.

Під здійсненністю розуміється не одноразове досягнення бажаного результату, а можливість його багатократного відтворення спеціалістами в даній області за допомогою відомих прийомів та засобів техніки, а також можливість впровадити винахід.

Таким чином, рішенням задачі вважається працездатна пропозиція, котра не має технічних помилок та прорахунків, які унеможливлюють її використання. Разом з тим, не можна вимагати, щоб технічне рішення було теоретично обгрунтованим. Теоретичне обгрунтування повинна дати наука, бо у загальному випадку це питання може бути досить складним і може становити предмет відкриття. Важливо і достатньо в процесі рішення задачі встановити причинний зв'язок між запропонованим засобом (способом) і викликаним ним ефектом.

Технічне,, рішення часто втілюється в матеріальний об'єкт (певна машина, пристрій, речовина, лікувальний препарат тощо). Але винахідницьке право охороняє не сам матеріальний об'єкт, а технічне рішення, котре в ньому виражене.

. Технічне рішення може бути визнане винаходом, якщо воно характеризується:

1) новизною;

2) суттєвими відмінностями;

3) позитивним ефектом.

Технічне рішення вважається новим за умови, що на дату пріоритету заявки суть цього чи тотожного рішення не було розкрито в нашій державі чи за кордоном для невизначеного кола людей настільки, що робить -можливим його здійснення. Розкриття суті винаходу може відбутись:

• публікацією в нашій країні чи за кордоном;

• демонстрацією на виставці;

• відкритим застосуванням (на підприємстві, сільсько-господарських роботах, у магазині тощо).

У всіх цих випадках стає можливим копіювання рішення, що веде до втрати новизни. Новизна ж встановлюється на момент, з якого визначається пріоритет заявки, як правило, це день подачі заявки у патентне відомство країни.

Публікація даних про технічне рішення (чи інше розповсюдження інформації) для загального відома після подачі заявки не ліквідує (заперечує) новизни пропозиції. Якщо рішення відоме тільки певному, вузькому колу людей (комісія з експертизи, співробітники автора тощо), то новизна рішення зберігається. В Україні рішення признається новим, якщо воно є новим у цілому світі, тобто має абсолютну новизну. Ряд країн світу визнає винаходами рішення, що є новими тільки для даної країни (місцева новизна).

Рішення визнається таким, що має суттєві відмінності, якщо порівняно з відомими в науці та техніці на дату пріоритету заявки рішеннями, воно -характеризується новою сукупністю ознак, які дають позитивний ефект. Звідси витікає, що не всі ознаки повинні бути новими, новою може бути сукупність ознак в цілому, за якою дане рішення відрізняється від відомих рішень в даній області. Тут можливі такі варіанти: а) сукупність повністю складається з нових ознак (випадок досить рідкісний і зустрічається у видатних винаходах); б) сукупність частини нових і частини відомих ознак; в) вся сукупність ознак складається з відомих, але в такому поєднанні вона ще не зустрічалась.

Подібні технічні рішення називаються аналогами, а найбільш близькі за технічною суттю до пропонованого рішення - прототипами. Разом з тим відмінності пропонованого рішення від прототипу повинні бути суттєвими, інакше рішення не буде вважатись винаходом. Наприклад, не може бути визнане винаходом рішення щодо заміни пайки на зварювання, роликового циліндричного підшипника на конічний тощо.

Наявність новизни та суттєвих відмінностей у пропонованому рішенні означає, що воно підвищує відомий, досягнутий, сучасний рівень техніки хоча б у вузькій області. Технічне рішення не може (і не зобов'язане) повністю вирішувати дану проблему. Наприклад, фільтри для вловлювання пилу на теплових станціях, цементних заводах і до сьогодні не повністю вирішують проблему, хоча патентів на винаходи видано сотні. Таким .чином, новизна винаходу завжди визначається у порівнянні з відомим, досягнутим рівнем техніки, однак завжди таке рішення має суттєві відмінності.

Однією з ознак технічного рішення е також позитивний ефект, тобто та конкретна вигода, яку принесе використання винаходу. Мається на увазі зростання продуктивності праві, підвищення якості продукції (її економічності, надійності, зручності в експлуатації), поліпшення умов безпеки праці і т.д. В одних випадках позитивний ефект може виражатися кількісними показниками, в інших - якісними, ще в інших - одночасно тими і тими. Позитивний ефект не обов'язково повинен виражатися економічними показниками, - можна (достатньо) покращити умови праці. Він повинен бути причинно обумовленим з пропонованим технічним рішенням, бути постійним, а не епізодичним (випадковим).

Позитивний ефект деяких технічних рішень слід оцінювати не сьогоднішнім станом розвитку техніки, а й у перспективі (наприклад, тиристори - їх параметри кілька років тому і тепер).

Пропозиції, які мають новизну і суттєві відмінності, як правило, дають позитивний ефект. Можливі випадки, коли пропозиція не дає позитивного ефекту. Явно непотрібні речі не визнаються винаходами. Відхиляються і пропозиції, які дають менший позитивний ефект ніж аналоги. Не визнаються винаходами ті рішення, які за своїм призначенням протирічать суспільним інтересам, принципам гуманності, моралі.

Технічне рішення, яке має новизну, суттєві відмінності та дає позитивний ефект, називають охороно здатним. Охороноздатність - це властивість технічного рішення, без якої воно не може бути визнане винаходом на основі чинних законів. На охоронноздатні рішення видаються патенти (раніше - авторські свідоцтва).

Безумовно, що між відкриттями та винаходами існує тісний зв'язок. Кожне нове відкриття породжує надалі десятки і сотні винаходів. Так відкриття Герцем радіохвиль призвело до створення нової галузі - зв'язку, відкриття Фарадея в області електрики дало змогу створити всі електричні пристрої.

Слід чітко розмежовувати відкриття та винаходи. Якщо винахід є технічним рішенням практичної задачі, то відкриття є розв'язанням наукової задачі; винахід дає практичний засіб для безпосереднього задоволення якоїсь суспільної потреби, відкриття збагачує науку знанням нової закономірності, властивості чи явища; новизна винаходу стосується області техніки, новизна відкриття - області наукових знань (винахідництво - не наука ?!).