Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4 ОТВ та РА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать

3.6. Властивості надійності і їх показники

Зміна показників експлуатаційних властивостей автомобілів і їх елементів, доданих їм при проектуванні і виготовленні, обумовлено їх взаємодією з чинниками, що характеризують експлуатаційні умови: навантаженнями, швидкісними, кліматичними і ін. Дія цих чинників робить значний вплив на надійність автомобіля.

Під надійністю розуміють властивість виробу, агрегату або механізму виконувати задані функції, зберігаючи в часі встановлені експлуатаційні показники в заданих межах, відповідних заданим режимам і умовам використання, технічногослужіванія, ремонтів, зберігання і транспортування.

Частота появи відмов відображає властивість безвідмовності об'єкту. Усунення відмов пов'язане з виключенням транспортного засобу з експлуатації на деякий період часу (простоєм), трудовими і матеріальними витратами. Простій і витрати залежать від властивості ремонтопридатності технічної системи. Час роботи деталі до появи відмови називається її ресурсом і характеризує її довговічність. Для такого складного об'єкту, як автомобіль, відмова елементу (деталі, складальної одиниці, агрегату) не визначає, як правило, довговічності машини в цілому. Проте збільшення числа відмов приводить до необхідності вилучення цього автомобіля з експлуатації, що і визначає довговічність автомобіля в цілому.

Надійність автомобіля як єдиного цілого характеризується наступними основними властивостями.

Безвідмовність - це властивість автомобіля безперервно зберігати працездатність протягом певного часу або пробігу.

Довговічність - властивість автомобіля зберігати працездатність до настання граничного стану при встановленій системі проведення робіт ТО і ремонту.

Ремонтопридатність (експлуатаційна технологічність) - властивість автомобіля, що полягає в його пристосованості до попередження і виявлення причин виникнення відмов, пошкоджень, підтримки і відновлення працездатного стану шляхом проведення ТО і ремонту.

Збережуваність - властивість автомобіля зберігати значення показників безвідмовності, довговічності і ремонтопридатності під час і після зберігання і транспортування. На автомобільному транспорті цей показник застосовується: для автомобілів - при тривалому їх зберіганні (консервації) і транспортуванні; для матеріалів (масел, рідин, фарб) і деяких видів виробів (шин, акумуляторних батарей і ін.) - при їх короткочасному і тривалому зберіганні.

Найважливішим показником властивості довговічності є технічний ресурс - наработка машини від початку експлуатації або її відновлення після капітального ремонту до настання граничного стану, тобто неусувного відходу заданих параметрів за встановлені межі. Ознаки (критерії) граничного стану встановлюються документацією на дану модель машини.

Маючи звітні дані або ведучи спостереження за виробами (деталями, агрегатами, автомобілями), можна дати імовірнісну характеристику властивостям надійності, а також оцінити закономірності зміни технічного стану. Ці характеристики необхідні для вирішення практичних питань організації ТО і ремонту автомобілів, зокрема, для визначення нормативів технічної експлуатації.