Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекция 4 ОТВ та РА.docx
Скачиваний:
6
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
84.36 Кб
Скачать

Тема 4 система підпримки працездатності рухомого складу автомобільного пранспорту

4.1. Поняття про методи забезпечення і управління працездатністю автомобільного транспорту

Як випливає з раніше викладеного, в процесі роботи відбувається зміна технічного состоянія автомобіля і його агрегатів, яке може привести до часткової або повної втрати працездатності. Існують два способи забезпечення працездатності автомобілів в експлуатації при найменших сумарних матеріальних і трудових витратах і втратах часу: підтримка працездатності, звана технічним обслуговуванням (ТО), і відновлення працездатності, зване ремонтом.

Діючим Положенням про технічне обслуговування рухомого складу автомобільного транспорту визначена планово-запобіжна система ТО і ремонту агрегатним методом. Особливістю цієї системи є те, що профілактичні роботи по рухомому складу проводяться в плановому порядку після встановленого пробігу, а ремонтні роботи, пов'язані з усуненням виниклих в процесі експлуатації відмов і несправностей, - по потребі.

Основна мета ТО автомобіля полягає в попередженні і віддаленні моменту досягнення граничного стану. Це забезпечується, по-перше, попередженням виникнення відмови шляхом контролю і доведення параметрів технічного стану автомобілів (агрегату, механізму) до номінальних або близьких ним значень; по-друге, попередженням моменту настання відмови в результаті зменшення інтенсивності зміни параметра технічного стану, зниження темпу зношування зв'язаних деталей завдяки проведенню змащувальних, регулювальних, кріпильних і інших робіт.

Технічне обслуговування по періодичності, переліку і трудомісткості виконуваних робіт підрозділяється на наступні види: щоденне (ЕО), контрольний технічнийогляд (КТО), перше (ТО-1), друге (ТО-2) і сезонне технічне обслуговування (С).

Основним призначенням ЕО є загальний контроль технічного стану автомобіля, направлений на забезпечення безпеки руху, підтримку належного зовнішнього вигляду, заправки паливом, маслом і охолоджуючою рідиною, а для деяких видів транспорту і санітарна обробка. ЕО виконується після роботи рухомого складу, а перед виїздом його на лінію виконується КТО.

ТО-1 і ТО-2 проводяться після досягнення певного пробігу (залежно від типу і моделі транспортного засобу ТО-1 - через 2...4 тис. км, ТО-2 - 6...20 тис. км). При ТО-1 проводиться діагностика і обслуговування вузлів, що забезпечують безпеку руху, при ТО-2 - діагностика і обслуговування елементів, що забезпечують тягово-економічні властивості автомобіля.

Основним призначенням С, що проводиться двічі в рік, є підготовка автомобілів до експлуатації в холодну і теплу пору року. Для загальних кліматичних умов С поєднується переважно з ТО-2 або ТО-1 при відповідному збільшенні трудомісткості основного виду обслуговування.

Операції ТО проводяться з попереднім контролем. Основним методом виконання контрольних робіт є діагностика, яка призначена для визначення технічного стану автомобіля, його агрегатів, вузлів і систем без розбирання і є технологічним елементом технічного обслуговування.

Окрім безпосередньо робіт технічного обслуговування до ТО також відносяться роботи, що проводяться для підтримки належного зовнішнього вигляду і санітарного стану автомобіля: прибирання, миття і сушка.

В процесі регулярного ТО параметри технічного стану підтримуються в заданих межах, проте із-за зношування деталей, поломок і інших причин ресурс автомобіля (агрегату, механізму) витрачається, і в певний момент автомобіль вже не може нормально експлуатуватися, тобто наступає такий граничний його стан, який не може бути усунений профілактичними методами ТО, тобто автомобіль вимагає відновлення втраченої працездатності - ремонту.

Ремонт призначений для відновлення і підтримки працездатності механізму, вузла, агрегату і автомобіля в цілому, усунення несправностей, що виникають при роботі і виявлених ТО. Як правило, ремонт виконується по потребі (при досягненні виробом граничного стану) і включає контрольно-діагностичні, розбірні, складальні, регулювальні, слюсарні, зварювальні і деякі інші види робіт. Характерними для робіт по ремонту є їх значна трудомісткість, вартість, необхідність в частковому або повному розбиранні виробу для відновлення або заміни деталей, використання при ремонті досить складного верстатного, зварювального, забарвлення і іншого устаткування.