Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР-7-2011-1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Лабораторна робота №8

Розгляд найбільш розповсюджених технологій xDSL та ADSL, модемів, які підтримують вказані технології, особливостей їх дії, налагоджування, інформаційної та технічної підтримки, інсталяції додаткового програмного забезпечення

МЕТА РОБОТИ:

Ознайомитись:

  • з завадостійкими методами модуляції цифрових сигналів;

  • з сучасними технологіями DSL (DigitalSubscriberLine-цифрова абонентська лінія) ;

  • з принципами побудови модемів для DSL;

  • з найбільш розповсюдженими стандартами xDSL та ADSL;

Розглянути:

  • Особливості підключення модему до Інтернету за допомогою майстра установки ZyXELNetFriend;

  • Інструкцію користувача для модему ADSL2+AnnexA/Bз портом EthernetP 660 RT2 EE.

Загальна характеристикаDSL технологій.

Збiльшення потокiв iнформацiї, переданих по мережi Iнтернет компанiями i приватними користувачами, а також потреба в органiзацiї вилученого доступу до корпоративних мереж, породили потребу в створеннi недорогих технологiй цифрової високошвидкiсної передачi даних по самому "вузькому" мiсцю цифрової мережi - абонентській телефоннії лiнiї. Технологiї DSL дозволяють значно збiльшити швидкiсть передачi даних по мiдних парах телефонних проводiв без необхiдностi модернiзацiї абонентських телефонних лiнiй. Саме можливiсть перетворення iснуючих телефонних лiнiй у високошвидкiснi канали передачi даних i є головною перевагою технологiй DSL.

Скорочення DSL розшифровується як Digital Subscriber Line (цифрова абонентська лiнiя). DSL є досить новою технологiєю, що дозволяє значно розширити смугу пропущення старих мiдних телефонних лiнiй, що з'єднують телефоннi станцiї з iндивiдуальними абонентами. Будь-який абонент, що користається в даний момент звичайним телефонним зв'язком, має можливiсть за допомогою технологiї DSL значно збiльшити швидкiсть свого з'єднання, наприклад, з мережею Iнтернет. Варто пам'ятати, що для органiзацiї лiнiї DSL використовуються саме iснуючi телефоннi лiнiї; дана технологiя тим i гарна, що не вимагає прокладання додаткових телефонних кабелiв. У результатi ви одержуєте цiлодобовий доступ у мережу Iнтернет зi збереженням нормальної роботи звичайного телефонного зв'язку. Нiхто з ваших друзiв бiльше не поскаржиться, що годинами не може до вас дозвонитися. Завдяки рiзноманiттю технологiй DSL користувач може вибрати придатну саме йому швидкiсть передачi даних. Данi технологiї дозволяють також використовувати звичайну телефонну лiнiю для таких широкосмугових систем, як вiдео за замовленням чи дистанцiйне навчання. Сучаснi технологiї DSL надають можливiсть органiзацiї високошвидкiсного доступу в Iнтернет у кожен будинок чи на кожне пiдприємство середнього i малого бiзнесу, перетворюючи звичайнi телефоннi кабелi у високошвидкiснi цифровi канали. Причому швидкiсть передачi даних залежить тiльки вiд якостi i довжини лiнiї, що з'єднують користувача i провайдера. При цьому провайдери звичайно дають можливiсть користувачу самому вибрати швидкiсть передачi, найбiльш вiдповiдну його iндивiдуальним потребам.

Принцип роботи dls.

Телефонний апарат, встановлений у вас вдома чи в офiсi, з'єднується з устаткуванням телефонної станцiї за допомогою крученої пари мiдних проводiв. Традицiйний телефонний зв'язок призначений для звичайних телефонних розмов з iншими абонентами телефонної мережi. При цьому по мережi передаються аналоговi сигнали. Телефонний апарат сприймає акустичнi коливання (якi є природним аналоговим сигналом) i перетворить їх в електричний сигнал, амплiтуда i частота якого постiйно змiнюється. Тому що вся робота телефонної мережi побудована на передачi аналогових сигналiв, простiше всього, звичайно ж, використовувати для передачi iнформацiї мiж абонентами чи абонентом i провайдером саме такий метод. Саме тому вам довелося прикупляти на додаток до вашого комп'ютера ще i модем, що дозволяє демодулювати аналоговий сигнал i перетворити його в послiдовнiсть нулiв i одиниць цифрової iнформацiї, яка сприймається комп'ютером.

При передачi аналогових сигналiв використовується тiльки невелика частина смуги пропущення крученої пари мiдних телефонних проводiв; при цьому максимальна швидкiсть передачi, що може бути досягнута за допомогою звичайного модему, складає близько 56 Кбіт/с. DSL представляє собою технологiю, що виключає необхiднiсть перетворення сигналу з аналогової форми в цифрову форму i навпаки. Цифровi данi передаються на ваш комп'ютер саме як цифровi данi, що дозволяє використовувати набагато бiльш широку смугу частот телефонної лiнiї. При цьому iснує можливiсть одночасно використовувати й аналоговий телефонний зв'язок, i цифрову високошвидкiсну передачу даних по однiй i тiй же самій лiнiї, роздiляючи спектри цих сигналiв

Технології DSL дозволяють передавати дані зі швидкістю, що значно перевищує ту швидкість, що доступна навіть найкращим аналоговим та цифровим модемам. DSL- технології підтримують передачу голосу, високошвидкісну передачу даних і відеосигналів, створюючи при цьому значні переваги як для абонентів, так і для провайдерів. Існуючі типи технології DSL розрізняються за методом модуляції, що використовується для кодування даних, та швидкістю передачі даних.

Кількість DSL-підключень зростає, а разом з ними ростуть і проблеми. Зростає навантаження на Інтернет-канали, викликаючи "затори", зростає кількість некваліфікованих користувачів, які не вміють налаштовувати свії модем і створює перешкоди своїм сусідам по витій парі, а якість самих модемів з кожним роком неухильно знижується - на корпоративній арені з'являються нові гравці, охочі прибрати цей сегмент ринку до рук, от і випускають чорт знає що і змушують брендів йти тим же шляхом - шляхом зниження якості. Усі технології DSL (ISDN, HDSL, ADSL, VDSL і SDSL) розроблені для забезпечення високошвидкісної передачі даних по телефонних лініях, спочатку призначеним для здійснення голосового зв'язку в спектрі частот 300 Гц - 3,4 кГц. В якості попередніх дій, покликаних забезпечити нормальну роботу технологій DSL, використовуваних для високошвидкісної передачі даних телефонних ліній повинні бути видалені пупіновскіе котушки. Такі котушки встановлювалися на деяких мережах через певну відстань і дозволяли підвищити якість телефонного зв'язку за довгим лініях. Розвиток технологій цифрової обробки сигналу (DSP) у поєднанні з новітніми алгоритмами і технологіями кодування дозволили підняти інформаційну ємність мереж доступу до небаченої раніше висоти. Ширина використовуваної смуги частот збільшилася на два порядки за останнє десятиліття: від приблизно 100 кГц для вузькосмугової ISDN до більш ніж 10 МГц для VDSL.

    Швидкий успіх технологій DSL безпосередньо пов'язаний з можливістю організації високошвидкісного доступу в мережу Інтернет по лініях DSL. Особливості даних технологій призвели до того, що лінія DSL стала основним вибором для окремих користувачів і компаній, що знаходяться в процесі свого становлення та розвитку. Адже саме для цих категорій користувачів важливо не тільки високу якість зв'язку, але і ціна такої послуги.     Ринок DSL не тільки унікальний, але і багатогранний. На цьому ринку працює декілька категорій провайдерів, що пропонують DSL як технологію високошвидкісної передачі даних різних категорій користувачів. Комунікаційні компанії, до числа яких входять оператори місцевої та відомчої телефонного зв'язку, оператори мереж передачі даних і оператори міжміського зв'язку, або надають з'єднання на базі технологій DSL "оптом" іншим провайдерам, або надають такі сполуки безпосередньо кінцевим користувачам. Всі основні провайдери включають технології DSL в сферу своєї діяльності і надають користувачам послуги на базі цих технологій. У перелік надаваних послуг входить не тільки організація високошвидкісного доступу в мережу Інтернет, але й забезпечення високошвидкісної передачі даних для цілих груп користувачів, об'єднаних, якщо можна так висловитися, за територіальною ознакою. Мається на увазі підключення багатоквартирних будинків, офісних будівель, готелів і т.п.     Можна виділити основні категорії користувачів (цільові ринки), до числа яких входять, зокрема, домашні офіси, віддалені офіси, малі, середні і великі підприємства, співробітники різних компаній, що працюють не у приміщенні офісу, а також квартири і приватні будинки. Нижче будуть розглянуті ці сегменти ринку і ті умови, які необхідні для їх розвитку.     Якщо ж говорити коротко, то ринкові можливості технологій DSL ростуть дуже швидко, завдяки географічному розширенню економічних зв'язків і постійно зростаючої потреби в високошвидкісної передачі даних.