Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛР-7-2011-1.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
12.08.2019
Размер:
2.12 Mб
Скачать

Принцип дії adsl- модема

Передача даних за технологією ADSL реалізується через звичайну аналогову телефонну лінію за допомогою абонентського пристрою - модему ADSL та мультиплексора доступу (англ. DSL Access Multiplexer, DSLAM), що знаходиться на тій же АТС, до якої підключається телефонна лінія користувача, причому включається DSLAM до обладнання самої АТС. В результаті між ними виявляється фактично простий шматок дроту, без будь-яких притаманних телефонної мережі обмежень. DSLAM мультіплексірует безліч абонентських ліній DSL в одну високошвидкісну магістральну мережу. Також вони зазвичай підключаються до мережі ATM по каналах PVC (постійна віртуальний канал англ. Permanent Virtual Circuit) з провайдерами послуг Internet та іншими мережами. Варто помітити, що два ADSL-модему не зможуть з'єднатися один з одним, навідміну від модемів Dial-Up. Зрозуміло, через необхідність встановлення обладнання на кожній АТС витрати на будівництво і підтримку мережі були помітно вищими, ніж у випадку класичного комутованого доступу, коли всі модеми провайдера встановлювалися на одній АТС, однак у порівнянні з вартістю інших способів надання високошвидкісного доступу до мережі Інтернет технологія DSL виявилася дуже дешевою.

Технологія ADSL являє собою варіант DSL, в якому доступна смуга пропускання каналу розподілена між вихідним і вхідним трафіком несиметрично - для більшості користувачів вхідний трафік значно істотніше, ніж вихідний, тому надання для нього більшої частини смуги пропускання цілком виправдано (винятками з правила є пірінгові мережі та електронна пошта, де обсяг і швидкість вихідного трафіку бувають важливими). Звичайна телефонна лінія використовує для передачі голосу смугу частот 0,3 ... 3,4 кГц. Щоб не заважати використанню телефонної мережі за її прямим призначенням, в ADSL нижня межа діапазону частот знаходиться на рівні 26 кГц. Верхня ж межа, виходячи з вимог до швидкості передачі даних і можливостей телефонного кабелю, становить 1,1 МГц. Ця смуга пропускання ділиться на дві частини - частоти від 26 кГц до 138 кГц відведені вихідному потоку даних, а частоти від 138 кГц до 1,1 МГц - входному. Смуга частот від 26 кГц до 1,1 МГц була вибрана не випадково. Починаючи з частоти 20кГц і вище, затухання має лінійну залежність від частоти. Таке частотне розділення дозволяє розмовляти по телефону не перериваючи обмін даними по тій же лінії. Зрозуміло, можливі ситуації, коли або високочастотний сигнал ADSL-модему негативно впливає на електроніку сучасного телефону, або телефон з-за будь-яких особливостей своєї схемотехніки вносить в лінію сторонній високочастотний шум або ж сильно змінює її АЧХ в області високих частот; для боротьби з цим у телефонну мережу безпосередньо в квартирі абонента встановлюється фільтр низьких частот (частотний роздільник, англ. Splitter), що пропускає до звичайних телефонів тільки низькочастотну складову сигналу і усуває можливий вплив телефонів на лінію. Такі фільтри не вимагають додаткового живлення, тому речовий канал залишається в строю при відключеній електричної мережі і у випадку несправності обладнання ADSL. Передача до абонента ведеться на швидкостях від 1,5 до 8 Мбіт / с, хоча сьогодні існують пристрої, що передають дані зі швидкістю до 25 Мбіт / с (VDSL), проте в стандарті така швидкість не визначена. Швидкість службового каналу може варіюватися від 15 до 640 Кбіт / с. Причому кожен канал може бути розділений на декілька логічних низькошвидкісних каналів. Максимальна швидкість лінії залежить від ряду факторів, таких як довжина лінії, перетин і питомий опір кабелю. Також істотний внесок у підвищення швидкості вносить той факт, що для ADSL лінії рекомендується кручена пара (а не ТРП) причому екранована, а якщо це многопарний кабель, то і з дотриманням напрямки і кроку повів.

Згідно теоремі Шеннона, неможливо за допомогою модемів досягти швидкостей вище 33,6 Кбіт / с. У ADSL технології цифрова інформація передається поза діапазону частот стандартного каналу ТЧ. Це призведе до того, що фільтри, встановлені на телефонній станції відсічуть частоту вище 4 кГц, тому необхідно на кожній телефонної станції встановити обладнання доступу до територіально-розподіленим мереж (комутатор або маршрутизатор).

Швидкість модемів ADSL в залежності від числа каналів: