Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВНУТРІШНІЙ ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ПІДПРИЄМСТВА дл...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
876.54 Кб
Скачать

3.8. Практичне заняття 8. Механізм стимулювання.

3.8.1. Питання для обговорення

1. Форми і джерела стимулювання.

2. Напрямки підвищення стимулювальної ролі оплати праці.

3. Стимулювання з прибутку.

4. Аналіз розв'язання задач з теми.

Література: 2, розд. 8; 5, розд. 15; 12, розд. 7.

3.8.2. Практичні завдання і методичні вказівки до їх виконання

Задача 1. У цеху оплата робітників на основних виробничих процесах відрядна. Трудомісткість технологічних операцій за рік 420 тис. нормо-год, середньогодинна тарифна ставка на відряд­них робочих 3,5 грн. Норми в середньому виконуються на 110%. 100 робітників на допоміжних і обслуговуючих роботах оплачу­ються почасово, їх середня тарифна ставка 3,2 грн. Фонд часу ро­боти одного робітника на плановий рік 1820 год. Додаткова заро­бітна плата робітників (оплата відпустки, доплати за роботу в нічний час та ін.) становить 12% від основної (прямої) зарплати. За додержання технологічної, трудової дисципліни і якісне вико­нання роботи передбачена премія для робітників на рівні 25% ос­новної зарплати. Керівництво і спеціалісти цеху в кількості 50 осіб оплачуються за окладною системою. Місячний фонд їх зарплати становить 37 500 грн.

Необхідно:

1) обчислити планові річні фонди основної і загальної зарпла­ти робітників;

2) визначити загальний фонд заробітної плати цеху на рік;

3) обчислити середньомісячну зарплату працівників цеху.

Вказівки. Додаткову зарплату і преміальні виплати обчис­люються у відсотках від основної зарплати. Водночас слід мати на увазі, що в процесі нарахування певних виплат конкретному робітнику обчислення є більш деталізованим з урахуванням чин­них інструктивних матеріалів (оплата відпустки здійснюється за середньою зарплатою, доплати за роботу в нічний час — за тариф­ною ставкою і т. ін.).

Задача 2. Бригада з чотирьох осіб працює за єдиним нарядом відповідно до спільного кінцевого результату. Розподіл відрядного заробітку здійснюється пропорційно кількості відпрацьованих днів і коефіцієнтів трудової участі (КТУ). Ці дані зведені у табл. 3.5, в якій і доцільно виконувати завдання. За місяць бригаді нараховано 2910 грн. зарплати, в тому числі 2610 грн. — відрядний заробіток, решта, тобто 300 грн., — ін­дивідуальні доплати.

Таблиця 3.5 – Обчислення зарплати членів бригади

Члени бригади

КТУза місяць

Відпра­цьовано днів

Кіль­кість КТУ-днів

Оплата за один КТУ-деиь, гри.

Зарпла­та за відпра­цьовані КТУ-дні, грн.

Індиві­дуальні допла­ти, грн.

Зарпла­та за мі­сяць, грн.

Василенко І.

2,1

18

120

Бранук П.

1,9

22

80

Шипко Л.

1,7

22

60

Струк А.

1,4

20

40

Разом

300

Необхідно:

1) розподілити відрядну заробітну плату між членами бригади;

2) обчислити загальну зарплату кожного працівника бригади за місяць.

Вказівка. Методика розв'язання таких задач наведена в навча­льному посібнику [2, розд. 8].

Задача 3. Капітал відкритого акціонерного товариства стано­вить 4 000 000 грн., в тому числі власний — 3 000 000 грн. Стату­тний капітал у сумі 2 100 000 грн. сформований із 420 000 акцій (номінальна вартість акції 5 грн.), серед яких 20 000 акцій є при­вілейованими, на які сплачується 20 % дивідендів. Для підтримки авторитету ВАТ і ринкового курсу акцій важливо було б випла­тити дивіденди на звичайні акції за звітній рік на рівні 15 %, що відповідає чинній процентній ставці. Річний прибуток ВАТ після сплати податку і відрахувань у резервний фонд становить 500 000 грн.

Необхідно:

1) обчислити, скільки прибутку треба спрямувати на виплату дивідендів, щоб забезпечити зазначені їх рівні.

2) оцінити в загальних рисах пропорцію розподілу прибутку на виплату дивідендів та інвестування (нерозподілений при­буток).

3) проаналізувати, чи є прийнятною для підприємства та акці­онерів виплата дивідендів у тих самих сумах додатковим випус­ком акцій з гарантією підвищення дивідендів з наступного року до 18%.

Вказівки. Розподіл прибутку на виплату власникам (дивіден­дів) та на інвестування розвитку підприємства залежить від низки обставин, у тому числі й від прийнятої дивідендної політики. Проте вважається, що розподілений прибуток не повинен пере­вищувати 50 % загальної його суми після оподаткування. За ана­лізу третього питання можна обмежити перспективу виплати ди­відендів на старому (15%) і новому (18%) рівнях п'ятьма роками. Мається на увазі, що при виплаті дивідендів за звітний рік акціями, які будуть додатково випущені, прибуток підприєм­ство спрямує у вигідний інвестиційний проект. Це дасть змогу через рік підвищити виплати акціонерам за загальний пакет ак­цій. Тут доцільно використати методику ануїтетних обчислень.