Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВНУТРІШНІЙ ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ ПІДПРИЄМСТВА дл...doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
876.54 Кб
Скачать

4.6. Тема 6. Планування витрат (прибутку).

4.6.1. Методичні вказівки до самостійного вивчення теми

Управління витратами і передусім планування їх рівня належать до основних складових внутрішнього економічного механіз­му та істотно впливають на ефективність його функціонування. Тому питанням планового формування витрат слід приділити належну увагу. У результаті самостійного вивчення цієї теми студент повинен мати чітке уявлення про склад витрат підрозділів підприємства, їх поділ, порядок розробки плану витрат, формування кошторисів підрозділів і собівартості продукції.

Під час самостійного вивчення теми слід мати на увазі, що згідно з націо­нальними положеннями (стандартами) бухгалтерського обліку, які впроваджено на промислових підприємствах в 2000 р., є пе­вні зміни в системі управління витратами. Так, витрати підроз­ділів вважаються виробничими. Вони мають чітко поділятися на прямі непрямі витрати. Останні при плануванні поділяються на змінні та постійні. Це потрібно для того, щоб можна було скла­дати гнучкі кошториси і легко перераховувати загальні витрати на різні варіанти обсягу виробництва. Крім цього, при визна­ченні фактичної собівартості продукції змінні непрямі витрати розподіляються на кожний об'єкт витрат за певною базою розподілу, виходячи з фактичного обсягу виробництва, постійні — на основі пла­нового обсягу виробництва. У дужках наведені терміни П(С) БО 16 «Витрати», які не зо­всім відповідають нашому традиційному поняттю виробничої потужності. Із зазначеним стандартом треба докладно ознайо­митися [11, с. 266—272].

Слід з'ясувати, для чого витрати диференційовано формують­ся за місцями, видами і носіями. Методику ви­значення елементів витрат і статей калькуляцій треба детально опрацювати. Особливо слід звернути увагу на методи розподілу непрямих витрат при калькулюванні.

Вивчаючи методику калькулювання виробничої собівартості продукції, треба пам'ятати, що згідно з національними положен­нями (стандартами) бухгалтерського обліку склад статей кальку­лювання встановлюється самим підприємством.

Ці питання досить повно викладені у навчальному посібнику [2, розд. 6]. Для поглибленого вивчення теми рекомендується та­кож [13].

4.6.2. Запитання для самоконтролю

1. Для чого потрібно планувати витрати за місцями, видами і носіями?

2. Які витрати підрозділів належать до прямих, а які до непрямих?

3. Як можна розмежувати витрати на змінні та постійні?

4. Які показники витрат обчислюють при тамуванні?

5. Поясніть порядок розробки плану витрат підрозділу.

6. Чим відрізняються методи напівфабрикатного і безнапівфабрикатного формування витрат підрозділів? Дайте їх оцінку і визначте сфери застосування.

7. Що таке кошторис підрозділу і які його функції?

8. Поясність склад витрат кошторису цеху.

9. Як обчислюються планові витрати на матеріали під час складання кошторису?

10. Як обчислюються витрати на покупні вироби і напівфабрикати, па­ливо й енергію технологічного призначення?

11. Поясність обчислення планових витрат на оплату праці та відраху­вань на соціальні заходи.

12. Що таке кошторис загальновиробничих витрат і яка його структура?

13. Як визначаються планові витрати на утримання й експлуатацію машин та устаткування?

14. Дайте характеристику витрат на організацію й управління виробни­цтвом цеху і методики обчислення їх планової величини.

15. Що таке втрати від браку, як визначається їх величина і за яких умов вони плануються?

16. Коли собівартість готової (кінцевої) продукції і кошторис підрозділу збігаються і за яких умов такої відповідності немає?

17. Поясність методику обчислення собівартості продукції підрозділу.

18. Для чого обчислюються планові калькуляції на продукцію підрозділів?

19. Як обчислюється собівартість одиниці продукції в однопродуктовому виробництві?

20. У чому полягає специфіка і проблема калькулювання в багатопродуктовому виробництві?

21. Поясність методику обчислення планових прямих витрат при калькулюванні.

22. Які можливі бази розподілу загальновиробничих витрат при калькулюванні?

23. У чому полягають позитивні та негативні сторони методики розпо­ділу витрат на утриліання й експлуатацію машин і устаткування пропорційно до основної заробітної плати виробничих робітників?

24. З'ясуйте сутність і позитивні сторони методики розподілу витрат на утримання й експлуатацію машин та устаткування на основі со­бівартості машино-години роботи.

25. Як визначається величина прибутку в підрозділах, і що є центрами прибутку?

26. Для чого застосовується показник прибутку у внутрішньокоопераційних підрозділах, кінцева продукція яких не поставляється на ри­нок?