Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интелектуальная собственность.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

15. Промисловий зразок як обєкт патентного права

Промисловий зразок являє собою рішення естетичної та декоративної сторони виробу і є результатом творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Декоративна сторона може бути вираженою у формі, структурі, кольорі виробу, вона повинна впливати на зорове сприйняття. Обов'язковою умовою є відтворення виробу промисловими засобами.Для того, аби промисловий зразок підпадав під охорону, він має бути новим і здатним до промислового застосування. Як промисловий зразок охороняються лише зовнішні, видимі в готовому виробі форми. Внутрішні пристрої і конструкції не підлягають охороні як промисловий зразок. Промислові зразки здебільшого захищаються від неправомірного копіювання або імітації. Для цього вони повинні бути зареєстрованими в патентному відомстві. Охорона промислового зразка означає, що зразок не може бути скопійовано або зімітовано без дозволу власника прав, а копії чи імітації, виготовлені без такого дозволу, не можуть ні продаватися, ні імпортуватися. Права на промисловий зразок також засвідчуються патентом.

16. Майнові права ів на обєкти патентного права

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель та промисловий зразок належать володільцеві відповідного патенту, якщо інше не встановлено договором або законом. До них належать: право на використання винаходу, корисної моделі; промислового зразка; виключне право дозволяти використання цих об'єктів (видавати ліцензії); виключне право перешкоджати неправомірному використанню винаходу, корисної моделі, промислового зразка, в тому числі забороняти таке використання; інші права інтелектуальної власності, встановлені законом.

Майнові права інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації, за умови підтримання чинності відповідно до закону.

4. Міжнародна система ів

Основою міжнародної системи ІВ є 22 угоди, 14 з яких регулюють правовідносини у сфері промислової власності, а вісім відносяться до авторського права і суміжних прав. Україна приєдналася до 14 договорів і продовжує роботу щодо приєднання до інших. Нижче наведений перелік Міжнародних договорів, Договори про захист Іві: Бернська конвенція про захист літературних і художніх творів; Брюссельська конвенція про розповсюдження сигналів, що несуть програми через супутник.- Конвенція про охорону інтересів виробників фонограм від незаконного відтворення їхніх фонограм.- Паризька конвенція про охорону промислової власності. - Договір про патентне право (PIT).- Міжнародна конвенція про охорону інтересів виконавців, виробників фонограм і організацій мовлення. - Договір про закони про торговельні марки - Договір про патентну кооперацію. Договори про класифікації:- Локарнська угода про утворення міжнародної класифікації промислових зразків.- Ніццька угода про міжнародну реєстрацію товарів і послуг для реєстрації знаків. Адмініструє ці договори Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ), Контроль за виконанням Угод здійснюють керівні органи ВОІВ.