Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интелектуальная собственность.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

13. Поняття та обєкти права промислової власності. Патентне право

Право промислова власності є складовою ІВ, що стосується творінь людського розуму. Обєктами є: винаходи і корисні моделі, промислові зразки, знаки для товарів і послуг.Щодо інших ОПВ, то тут слід -зазначити таке. На топографії інтегральних мікросхем і на географічні зазначення для оформлення прав в Україні поки що подано обмаль заявок, на сорти рослин видано незначну кількість патентів. Крім того, на географічні зазначення не розроблено механізмів реалізації закону. На фірмові найменування і породи тварин відсутнє спеціальне законодавство. Винаходи і корисні моделі, як правило, народжуються в процесі дослідження і розробок, спрямованих на створення нових видів продукції або технологій. Однак їхньому створенню має передувати усвідомлення необхідності цієї розробки, або, інакше кажучи, має бути виявленою потреба.Корисна модель відповідає умовам па-тентоздатності, якщо вона є новою і промислово придатною.Промисловий зразок являє собою рішення естетичної та декоративної сторони виробу і є результатом творчої діяльності людини в галузі художнього конструювання. Знак для товарів і послуг не тільки дає власнику виключне право користування, а й покладає обов'язок гарантувати споживачеві певний рівень якості товару чи послуги.

Патентне право - це сукупність норм, що регулюють май­нові й особисті немайнові відносини, які виникають у зв´язку з використанням авторства на винаходи, корисні моделі і про­мислові зразки, з охороною прав на винаходи, корисні моделі і промислові зразки, установленням режиму використання цих об´єктів, матеріальним і моральним стимулюванням, а також захистом прав авторів і патентовласників. Об´єктами патентного права є винаходи, корисні моделі і промислові зразки, яким надається правова охорона, що не су­перечить суспільним інтересам, принципам гуманності і моралі та відповідає умовам патентоздатності. Суб´єктами патентного права є автори винаходів та корисних моделей (винахідники), а також автори промислових зразків, які є фізичними особами.

17. Строки дії патенту. Визнання патенту недійсним

Строк дії патентних прав для різних об'єктів промислової власності, встановлений чинним законодавством, різний. Строк дії патенту України* на винахід становить 20 років від дати подання заявки до Установи (Державного департаменту інтелектуальної власності). Патенти на нові сорти рослин діють протягом 30 років з дня надходження заявки до Установи а щодо дерев та винограду — через 35 років, що відліковуються з 1 січня року, наступного за роком державної реєстрації цих прав. Патент на промисловий зразок видається на 15 років від дати подання заявки до Установи. Свідоцтво на торговельну марку діє протягом 10 років від дати подання заявки до Установи і на прохання його власника дія свідоцтва може бути продовжена на наступні 10 років.

Визнання патенту недійсним

1. Патент може бути визнано недiйсним повнiстю або частково у разi: невiдповiдностi запатентованого промислового зразка умовам патентоспроможностi, визначеним цим Законом; наявностi у сукупностi суттєвих ознак промислового зразка ознак, яких не було у поданiй заявцi;

2. Будь-яка особа протягом шести мiсяцiв вiд дати публiкацiї вiдомостей про видачу патенту може подати до Апеляцiйної ради заперечення проти видачi патенту. Воно має бути розглянуто Апеляцiйною радою протягом шести мiсяцiв вiд дати його надходження. Власник патенту повинен бути ознайомлений iз запереченням. Апеляцiйна рада розглядає заперечення в межах мотивiв, викладених у ньому. Особа, яка подала заперечення, а також власник патенту можуть брати участь у його розглядi. Рiшення Апеляцiйної ради може бути оскаржено у судовому порядку. Якщо заперечення проти видачi патенту не надiйшло до Апеляцiйної ради у встановлений строк, то патент може бути визнано недiйсним тiльки у судовому порядку.

Патент або його частина, визнанi недiйсними, вважаються такими, що не набрали чинностi, вiд дати публiкацiї вiдомостей про видачу патенту.