Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интелектуальная собственность.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

12. Обєкти суміжних прав, їх характеристика

Обєктами суміжних прав без виконання будь-яких формальностей щодо цих обєктів та незалежно від їх призначення, змісту, цінності тощо, а також способу чи форми їх вираження є: 1) Виконання. Використанням виконання є доведення до відома публіки під час його здійснення; записування виконання під час його здійснення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та передачі виконання за допомогою технічних засобів; пряме чи опосередковане відтворення запису виконання будь-яким способом тьа у будь-якій формі; продаж та інше відчуження оригіналу чи примірника запису виконання; оренда оригіналу чи примірника запису виконання; забезпечення засобами звязку можливості доступу будь-якої особи до записаного виконання з місця та в час, обраних нею. 2) Фонограми та відеограми. Використанням фонограм та відеограм є: пряме або опосередковане відтворення будь-яким способом та у будь-якій формі відеограми, фонограми; продаж та інше відчуження оигіналу чи примірника фонограми, відеограми; оренда оригіналу; забезпечення засобами звязку можливості доступу будь-якої особи до фонограми, відеограми з місця та в час, обраних нею. 3) Програми (передачі) організацій мовлення . Використанням їх є: здійснення (трансляція, ретрансляція) передачі організації мовлення; записування (фіксування) передачі (програми) організації мовлення, якщо таке записування дає можливість сприйняття, відтворення та здійснення її за допомогою технічних засобів; відтворення запису передачі (програми) організації мовлення; представлення передачі (програми) організації мовлення публіці у місці, де встановлено вхідну плату.

14. Право ів на винахід та корисну модель

Винахід вважається придатним для набуття права ІВ на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим, має винахідницький рівень і придатний для промислового використання. Обєктом винаходу може бути продукт або процес у будь-якій сфері технології. Корисна модель вважається придатною для набуття права ІВ на неї, якщо вона є новою і придатною для промислового використання. Обєктом корисної моделі може бути продукт або процес у будь-якій сфері технології. Набуття права ІВ на винахід, корисну модель засвідчується патентом. Обсяг правової охорони визначається формулою винаходу, корисної моделі. Майновими правами ІВ на винахід та корисну модель є право на використання винаходу, корисної моделі; виключне право дозволяти використання винаходу і корисної моделі (видавати ліцензії); виключне право перешкоджати неправомірному використанню винаходу і корисної моделі в т.ч. забороняти таке використання. Строк чинності виключних майнових прав ІВ на винахід спливає через 20 років, що відліковується від дати подання заявки на винахід в установленому законом порядку. Строк чинності виключних майнових прав ІВ на корисну модель спливає через 10 років від дати подання заявки на корисну модель. Чинність майнових прав ІВ може бути припмнено достроково за ініціативою особи, якій вони належать.

18. Оформлення прав на винахід та корисну модель

Винахід вважається придатним для набуття права ІВ на нього, якщо він, відповідно до закону, є новим, має винахідницький рівень і придатний для промислового використання. Корисна модель вважається придатною для набуття права ІВ на неї, якщо вона є новою і придатною для промислового використання. Набуття права ІВ на винахід, корисну модель засвідчується патентом. Обсяг правової охорони визначається формулою винаходу, корисної моделі. Умови та порядок видачі патенту встановлюється законом. Майнові права ІВ є чинними з дати, наступної за датою їх державної реєстрації, за умови підтримання чинності цих прав відповідно до закону. Чинність майнових прав ІВ на винахід та корисну модель може бути припинено достроково за ініціативою особи, якій вони належать, якщо це не суперечить умовам договору, а також в інших випадках, передбачених законом. У разі припинення чинності виключно майнових прав ІВ ці обєкти можуть вільно та безоплатно використовуватися будь-якою особою, за винятками, встановлених законом. Права ІВ визнаються недійсними з підстав та в порядку, встановленого законом.