Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интелектуальная собственность.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать
  1. Поняття і характеристика авторського права

Первинним субєктом авторського права є автор твору. Субєктами також є інші фізичні та юридичні особи, які набули прав на твори відповідно до договору або закону. Обєктами є твори: а) літературні та художні: романи, поеми, статті; лекції, карти, ескізи; переклади, аранжування; б) комп. програми; в) компіляції даних (бази даних); г) інші твори. Авторське право на твір виникає внаслідок факту його створення. Для виникнення і здійснення авторського права не вимагається реєстрація твору чи будь-яке інше спеціальне його оформлення, а також виконання будь-яких інших формальностей. Особа, яка має авторське право, для сповіщення про свої права може використовувати знак охорони авторського права. Суб'єкт авторського права для засвідчення авторства на оприлюднений чи не оприлюднений твір, факту і дати опублікування твору чи договорів, які стосуються права автора на твір, у будь-який час протягом строку охорони авторського права може зареєструвати своє авторське право у відповідних державних реєстрах. Про реєстрацію авторського права на твір Установою видається свідоцтво.

21. Захист права ів

Забезпечення надійного захисту ІВ в Україні останнім часом набуло значної актуальності. Від її ефективного вирішення значною мірою залежить збереження та примноження інтелектуального потенціалу, культурної спадщини, міжнародного авторитету, а також покращання загальної криміногенної ситуації в нашій державі. Питанням захисту прав ІВ приділяється в Україні значна увага. Всього кілька років як прийнято низку законів та нормативно-правових актів у сфері інтелектуальної власності в Україні. Це Закони: "Про авторське право та суміжні права", "Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів та фонограм", "Про охорону прав на знаки для товарів і послуг" ;"Про охорону прав на зазначення походження товарів" ; "Про захист від недобросовісної конкуренції" ; "Про охорону прав на винаходи і корисні моделі"

•"Про охорону прав на промислові зразки", "Про племінне тваринництво" .; "Про внесення змін до деяких законів України з питань інтелектуальної власності" "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо правової охорони інтелектуальної власності". Постанови Кабінету Міністрів України: "Про затвердження порядку використання і здійснення контролю за дотриманням прав на об'єкти інтелектуальної власності в процесі виробництва, експорту, імпорту дисків для лазерних систем зчитування"

• "Про порядок розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби"

22. Договори у сфері інтелектуальної діяльності

Договір - угода двох або більше осіб, яка спрямована на виникнення, зміну чи припинення правовідносин між ними

Договори у сфері інтелектуальної діяльності мають відповідати загальним цивільно-правовим вимогам до договорів. У договорі виражається воля його двох сторін, яка має співпадати. Основні договори у сфері інтелектуальної діяльності можна поділити на договори, спрямовані на створення об'єктів ІВі, і на договори, які регулюють порядок використання об'єктів ІВ. Зазначені договори можна поділити за змістом інтелектуальної діяльності. Велику групу складають договори в галузі наукової, літературної, художньої та мистецької діяльності. Значною є група договорів, що стосуються науково-технічної діяльності. Це договори на створення об'єктів промислової власності, а також договори на їх використання. Ще одну групу складають договори на використання засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг. Окрему групу складають договори, які можна назвати супутніми договорами, що стосуються інтелектуальної діяльності. До них відносяться договори на управління майновими правами авторів на колективній основі, договори на представництво суб'єктів права ІВ. Особливістю договорів у сфері інтелектуальної діяльності є також і те, що об'єктом зазначених договорів, спрямованих на використання об'єктів ІВі, можуть бути тільки ті результати інтелектуальної діяльності, які стали об'єктом правової охорони. Своєрідною специфікою договорів є також і те, що об'єктами права ІВ є не-матеріалізовані результати цієї діяльності. Усі ці результати можуть бути матеріалізовані, втілені в будь-який матеріальний носій. Але об'єктом права ІВ є тільки певний нематеріальний результат інтелектуальної діяльності.Процедура реєстрації зазначених договорів регулюється Інструкцією про розгляд та реєстрацію договору