Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Интелектуальная собственность.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
102.91 Кб
Скачать

1. Поняття права інтелектуальної власності (ів)

Право ІВ — право особи на результат інтелектуальної, творчої або на інший обєкт права інтелектуальної власності, визначений ЦКУ та іншим законом. Право ІВ становлять особисті немайнові права ІВ та (або) майнові права ІВ, зміст яких щодо певних обєктів права ІВ визнчається ЦКУ. Право ІВ є непорушним. Ніхто не може бути позбавлений права ІВ чи обмежений у його здійсненні.

2. Обєкти права ів та їх класифікація

Право ІВ — право особи на результат інтелектуальної, творчої або на інший обєкт права інтелектуальної власності, визначений ЦКУ та іншим законом. Обєкти: літературні та художні твори, комп. програми, бази даних, виконання; фонограми, відеограми, передачі організацій мовлення; наукові відкриття; винаходи, корисні моделі, промислові зразки; топографії інтегральних мікросхем; раціоналізаторські пропозиції; сорти рослин, породи тварин; комерційні найменування, торгвельні марки, географічні значення; комерційні таємниці.

7. Субєкти авторського права

Первинним субєктом авторського права є автор твору. За відсутності доказів іншого автором твору вважається фізична особа, зазначена звичайним способом як автор на оригіналі або примірнику твору. Субєктами також є інші фізичні та юридичні особи, які набули прав на твори відповідно до договору або закону.

8. Обєкти авторського права

  1. Обєктами авторського права є твори: а) літературні та художні: романи, поеми, статті; лекції, промови, інші усні твори; драматичні, хореографічні, музично-драматичні твори; музичні твори з текстом а бо без; аудіовізуальні твори; твори живопису, архітектури, скульптури; фотографічні твори; ілюстрації, карти, ескізи; переклади, аранжування та інші переробки літературних або художніх творів; б) комп. програми; в) компіляції даних (бази даних); г) інші твори. 2) Твори є обєктами авторського права без виконання будь-яких формальностей, щодо них та незалежно від їх завершеності, призначення, цінногсті, а також способу чи форми вираження.

9. Співавторство: поняття і види

Авторське право на твір, створений у співвавторстві, належить співавторам спільно, незалежно від того, становить такий твір одне нерозривне ціле чи складається з частин, кожна з яких може мати ще й самостійне значення. Частина твору, створеного у співавторстві, визначається такою, що має самостійне значення, якщо вона може бути використана незалежно від інших частин цього твору. Кожен із співавторів зберігає своє авторське право на створену ним частину твору, яка має самостійне значення. Відносини між співавторами можуть бути визначені договором. У разі відсутності такого договору автрорське право на твір здійснюється всіма співавторами спільно.

10. Особисті немайнові та майнові права автора

Особисті немайнові права автора. Автору твору належать право вимагати зазначення свого імені у звязку з використанням твору, якщо це практично неможливо; забороняти зазначення свого імені у звязку з використанням твору; обирати псевдонім у звязку з використанням твогру; на недоторканість твору. Майновими правами на трів є: право на використання твору, виключне право дозволяти використання твору, право перешкоджати неправомірному використанню твору, в т.ч. забороняти таке використання; інші майнові права, встановлені законом. Майнові права на твір належать його авторові, якщо інше не встановлено договором чи законом.