Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
право украины 2011 N3 интеллект собств.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.29 Mб
Скачать

5. Структура права інтелектуальної власності

Структура права інтелектуальної власності — це систематизована су­купність його елементів (правових норм, інститутів), розташованих у послідовності та ієрархії, що визнача­ються внутрішньою логікою відповід­ної галузі (підгалузі).

Від структури права інтелектуаль­ної власності як підгалузі слід відрізняти структуру навчальної дис­ципліни «Право інтелектуальної влас­ності», яка є однією з дисциплін юри­дичного циклу, обов'язковою для І вивчення студентами-юристами.

Структура (система) навчальної дисципліни «Право інтелектуальної власності» містить:

1. Загальні положення про право І інтелектуальної власності (сукупність

відомостей про поняття інтелектуаль­ної власності, поняття права інтелек­туальної власності, його співвідношен-: ня з поняттям цивільного права, пред-Імет, метод, принципи, структуру права І інтелектуальної власності тощо).

2. Загальні положення про право- відносини інтелектуальної власності І (їхнє поняття, види, елементи, підста- 1 ви виникнення).

  1. Вчення про авторське право і суміжні права.

  2. Вчення про право промислової власності.

  3. Вчення про право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обігу товарів і послуг.

  4. Вчення про право на нетра­диційні об'єкти права інтелектуальної власності.

  5. Загальні положення про здійс­нення та захист прав інтелектуальної власності.

  6. Вчення про зобов'язання і дого­вори (поняття і види, виникнення і припинення, забезпечення належного виконання) у сфері інтелектуальної власності.

Усі види прав на об'єкти інтелекту­альної власності можна поділити на такі великі групи:

  1. Авторське право і суміжні права.

  2. Право промислової власності.

3. Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обігу та продук- ції, що ними виробляється.

4. Право на нетрадиційні об'єкти права інтелектуальної власності.

Авторське право опосередковує літературно-мистецьку діяльність, тобто діяльність зі створення і вико­ристання творів літератури, науки і мистецтва.

Інститут суміжних прав регулює нерозривно пов'язані з авторським правом і похідні від нього права, що стосуються творчої діяльності авторів, які створюють твори, що можуть бути виконані, записані, включені в переда­чу ефірного чи кабельного мовлення [15].

Право промислової власності опосе­редковує науково-технічну діяльність, яка охоплює науково-дослідну діяль­ність у тій частині, в якій вона стосується техніки та технологій. У це поняття та­кож включаються проектно-конструк-

ПРАВО УКРАЇНИ 2077 • № 3 • 121 -11-278

торські та проектно-технологічні робо­ти, винахідницька діяльність та інші ви­ди творчої діяльності, спрямовані на створення промислових зразків, топо-графій інтегральних мікросхем тощо. Його можна поділити на патентне право та право на засоби індивідуалізації учас­ників цивільного обігу товарів і послуг.

Патентне право регулює відноси­ни, що виникають у процесі створення і використання винаходів, корисних моделей і промислових зразків.

Право на засоби індивідуалізації учасників цивільного обігу товарів і по­слуг не належить ні до авторського, ні до патентного права, хоча може місти­ти окремі ознаки першого і другого. Особливістю цих прав є саме про­міжне становище і те, що вони не завжди вирізняються творчим харак­тером. Крім того, не всі засоби інди­відуалізації є об'єктами виключного права на використання.

Право на нетрадиційні об'єкти пра­ва інтелектуальної власності є правом на специфічні результати інтелекту­альної діяльності, до яких належать селекційні досягнення, раціоналіза­торські пропозиції, наукові відкриття, компонування інтегральних мікро­схем, комерційні таємниці, ноу-хау, за­хист від недобросовісної конкуренції.

10.

12.

13.

14. 15.

ВИКОРИСТАНІ МАТЕРІАЛИ

Великий тлумачний словник сучасної української мови / уклад, і голов, ред. В. Т. Бусел. -К.; Ірпінь, 2001.-С. 401.

Базилевич В. Д., Ільїн В. В. Інтелектуальна власність : креативи метафізичного пошуку. — К., 2008. - С. 416.

Юридична енциклопедія : в 6 т. / редкол. : Ю. С. Шемшученко (голова редкол.) та ін. — К., 1999.-Т. 2.-С. 705.

Антонов В. М. Інтелектуальна власність і комп'ютерне авторське право. — 2-ге вид., стер. — К., 2006.-С. 17-18.

Підопригора О. А., Харитонов Є. О. Римське право : підруч. — 2-ге вид. — К., 2009. — С. 307. Маттеи У., Суханов Е. А. Основные положения права собственности. — М., 1999. — С. 300. Харитонова О. І. Адміністративно-правові відносини (проблеми теорії) : моногр. — О., 2004. — С. 119-120.

Харитонов Є. О. Вступ до цивільного права України : навч. посіб. — К., 2006. — С. 115. Еременко В. Содержание и природа исключительных прав (интеллектуальной собственности) // Интеллектуальная собственность. — 2000. — № 4. — С. 29.

Шишка Р. Б. Охорона права інтелектуальної власності: авторсько-правовий аспект : моногр. -X., 2002. - С. 134.

Сіренко І. Юридична природа прав на об'єкти інтелектуальної власності // Українське право. -1997. - Число 3. - С. 133.

Кухар В. І., Афанасьев В. В., Жуков В. І. Юридична природа права інтелектуальної власності: врахування при вирішенні спорів // Вісник господарського судочинства. — 2005. — № 3. -С. 184-185.

Дозорцев В. А. Интеллектуальные права : Понятие. Система. Задачи кодификации : сб. ст. / Исслед. центр частного права. — М., 2003. — С. 120.

Харитонов Є. О., Харитонова О. І. Цивільні правовідносини : навч. посіб. — К., 2008. — С. 38. Базилевич В. Д. Інтелектуальна власність : підруч. — 2-ге вид., стер. — К., 2008. — С. 204.

1На своєму офіційному веб-порталі (http://dknii.gov.ua) Агенція розміщує: інформацію стосовно наукової та

2Основною метою діяльності УкрІНТЕІ є інформаційне, аналітичне, консультаційне та організаційне за­

3У системі наукових закладів галузевих академій прикладом може бути Науково-дослідний інститут інте­лектуальної власності НАПрН України (веб-сайт: http://www.ndiiv.org.ud). Створюючи інформаційні ресурси у сфері патентування, інноваційної діяльності, трансферу технологій, інститут реалізує мету пропагування знань з інтелектуальної власності серед широких верств населення.

0

ПРАВО УКРАЇНИ • 2011 • № З •