Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ввод и план семинаров Эк. труда 2012.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
68.91 Кб
Скачать

Тема 11. Продуктивність і ефективність праці.

Поняття продуктивності й продуктивності праці, їх взаємозв’язок. Ефективність праці. Показники ефективності: продуктивність та рентабельність праці. Показники вимірювання продуктивності праці па макрорівні. Мето­ди вимірювання продуктивності праці, що використовуються на підприємствах.

Вартісний метод вимірювання продуктивності праці, його різновиди, переваги і недоліки. Використання валової, товарної, реалізованої продукції для вимірювання продуктивності праці.

Натуральний і умовно-натуральний методи вимірювання продуктивності праці, їхні переваги і недоліки. Трудовий метод вимірювання продуктивності і сфера його використання.

Класифікація факторів ефективності та продуктивності праці.

Природні й суспільні умови підвищення продуктивності праці.

Макроекономічні фактори підвищення продуктивності праці. Резер­ви зростання продуктивності праці. Взаємозв’язок факторів і резервів про­дуктивності праці.

Продуктивність та рівень оплати праці. Вплив ефективної заробітної плати на продуктивність праці.

Тема 12. Політика доходів і оплата праці.

Основні цілі та пріоритети соціальної політики на сучасному етапі розвитку економіки України. Поняття та фактори рівня життя. Структура доходів населення. Трудові та нетрудові доходи. Структура доходу робітника на підприємстві. Роль доходів від власності та підприємницької діяльності та доходів від трудової діяльності в системі ринкової економіки. Методичні основи наглядання за динамікою рівня життя населення. Прожитковий мінімум та методи його розрахунку. Мінімальні соціальні стандарти рівня життя населення. Соціальні трансферти.

Соціально-економічна сутність заробітної плати. Номінальна і ре­альна заробітна плата, реальні доходи. Функції заробітної плати і принципи її організації. Джерела формування заробітної плати.

Почасова форма оплати праці та її системи. Умови їх використання. Відрядна форма оплати праці та її системи.

Акордна і колективна (бригадна) системи оплати праці. Умови вико­ристання різноманітних систем підрядної форми оплати праці.

Оплата праці керівників, спеціалістів та службовців. Схеми посадо­вих окладів.

Оплата праці державних службовців. Контрактна система оплати праці.

Макроекономічні механізми регулювання заробітної плати. Законодавчі та нормативні документи, на основі яких здійснюється державне регулювання заробітної плати. Визначення мінімального спожив­чого бюджету. Індексація доходів. Компенсаційні виплати.

Регулювання заробітної плати на державному (національному) рівні. Мінімальна заробітна плата.

Тема 13. Аналіз, звітність і аудит у сфері праці.

Основні трудові показники підприємства. Система трудових показників та взаємозв’язок їх елементів. Аналіз чисельності, структури та руху кадрів. Аналіз продуктивності праці. Аналіз заробітної плати.

Звітність та аудит в сфері праці. Сутність та цілі аудиту в трудовій сфері. Попередній етап аудиторської перевірки. Джерела інформації для аудиту. Обробка та аналіз інформації. Ефективність аудиту в трудовій сфері.