Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до оформлення наукових робіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

14

Основні вимоги до оформлення наукових робіт

  1. Загальні положення.

  2. Структура

  3. Вимоги до змісту

  4. Характеристика роботи

  5. Правила оформлення

Додаток 1. Оформлення титульного аркуша (курсової, дипломної,

магістерської роботи)

Додаток 2. Оформлення змісту наукової роботи

Додаток 3. Оформлення списку використаних джерел

Додаток 4. Оформлення додатків

1.Загальні положення.

1.1 Наукову роботу (курсову, дипломну, магістерську) необхідно оформлювати відповідно до Державного Стандарту України (ДСТУ 3008-95 «Документація. Звіти у сфері науки і техніки. Структура і правила оформлення»).

1.2 Мова наукової роботи – державна або іноземна, стиль науковий, чіткий, без орфографічних або синтаксичних помилок у логічній послідовності.

1.3 Назва повинна бути по можливості короткою, відповідати суті вирішеної наукової проблеми (задачі), вказувати на мету дослідження і його завершеність. Іноді до більшої конкретизації назви слід додавати невеликий (4-6 слів) підзаголовок. У назві не бажано використовувати ускладнену термінологію, треба уникати назв, що починаються зі слів “Дослідження питання…”, “Дослідження деяких шляхів…”, “Матеріали до вивчення…”, “До питання…”, “Деякі питання…” та ін. в яких не відбито достатньо суть проблеми.

1.4 При написанні роботи обов’язково слід посилатися на авторів і джерела з яких запозичено матеріали або окремі результати.

1.5 В роботі необхідно стисло, логічно і аргументовано викладати зміст і результати досліджень, уникати загальних слів, бездоказових тверджень, тавтології.

  1. Структура наукової роботи

    1. Наукова робота повинна містити:

  • титульний аркуш, зміст, перелік умовних позначень (при необхідності), вступ, основну частину, висновки, список використаних джерел, додатки (при необхідності).

До курсової роботи додаються: Анотація іноземною основною мовою, що вивчається /для студентів 2,3 курсів/ та другою іноземною мовою /для студентів 4 курсу/ відгук наукового керівника.

3. Вимоги до змісту

3.1 Титульний аркуш наукової роботи

Титульний аркуш містить (Див. Додаток 1):

- найменування навчального закладу, де виконана робота;

- прізвище, ім’я, по-батькові автора;

- назву наукової роботи;

- науковий ступінь, вчене звання, прізвище, ім’я, по-батькові наукового керівника і (або) консультанта;

- місто і рік.

3.2 Зміст

Зміст подають на початку (Див. Додаток 2). Він містить найменування та номери початкових сторінок усіх розділів, підрозділів та пунктів (якщо вони мають заголовок), зокрема вступу, висновків до розділів, загальних висновків, додатків, списку використаної літератури та ін.

3.3 Перелік умовних позначань, символів, термінів (за необхідності)

Якщо в роботі вжита специфічна термінологія, а також використано маловідомі скорочення, нові символи, позначення і таке інше, то їх перелік може бути поданий у вигляді окремого списку, який розміщують перед вступом. Перелік треба друкувати двома колонками, в яких зліва за абеткою наводять, наприклад, скорочення, справа – їх детальну розшифровку. Якщо спеціальні терміни, скорочення, символи, позначення і таке інше повторюються менше трьох разів, перелік не складають, а їх розшифровку наво3дять у тексті при першому згадуванні.

3.4 Вступ

Розкриває сутність і стан наукової проблеми (задачі) та її значущість, підстави і вихідні дані для розробки теми, обґрунтування необхідності проведення дослідження. Вступ, як правило, складає 15-20 % загального обсягу роботи. Він повинен мати певну структуру, обумовлену науковою логікою.

Актуальність теми. Шляхом критичного налізу та порівняння з відомими розв’язаннями проблеми (наукової задачі) обґрунтовують актуальність та доцільність роботи. Висвітлення актуальності не повинно бути багатослівним. Досить кількома реченнями висловити головне – сутність проблеми та методологічні засади дослідження.

Об’єкт дослідження – це процес або явище, що породжує проблемну ситуацію і обране для вивчення.

Предмет дослідження міститься у межах об’єкта. Об’єкт і предмет дослідження як категорії наукового процесу співвідносяться між собою як загальне і часткове. В об’єкті виділяється та його частина, яка є предметом дослідженн.

Мета та задачі дослідження.

Методи дослідження. У рукописі подається перелік використаних методів дослідження для досягнення поставленої в роботі мети. Перераховувати іх необхідно не відірвано від змісту роботи, а коротко та змістовно визначаючи, що саме досліджувалось тим чи іншим методом. Це дасть змогу пересвідчитися в логічності та прийнятності вибору саме цих методів.

Матеріал дослідження.

Теоретичне значення одержаних результатів. В роботі треба подати відомості про наукове використання результатів досліджень або рекомендації щодо їх використання, чи про практичне застосування одержаних результатів та рекомендації щодо їх використання.

Апробація роботи. Серед можливих варіантів може бути вказано: на впровадження матеріалів і висновків у навчальний процес, практику діяльності закладів освіти; на друкування фрагментів роботи в збірках наукових праць; на викладення основних положень на конференціях, засіданнях наукових гуртків, тощо.

Структура роботи.