Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до оформлення наукових робіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

5. Правила оформлення наукової роботи

5.1 Загальні вимоги

Наукову роботу друкують за допомогою комп’ютера на одній сторінці аркуша білого паперу формату А4 (210х297 мм). Мінімальна висота шрифту 1,8 мм. Можна також таблиці і ілюстрації подати на аркушах формату А3.

Друкується робота з використанням шрифту 14 розміру текстового редактора Word з полуторним міжрядковим інтервалом. Параметри сторінок (розмір берегів) повинні бути: лівий – не менше 20 мм, правий – не менше 10 мм, верхній – не менше 20 мм, нижній – не менше 20 мм. Шрифт друку повинен бути чіткий, стрічка – чорного кольору середньої жирності. Щільність тексту повинна бути однаковою.

Обсяг основного тексту:

  • курсової роботи може бути 25-30 сторінок,

  • дипломної – 55-65 сторінок,

  • магістерської – 75-80 сторінок.

Друкарські помилки, описки і графічні неточності, які виявилися в процесі написання роботи, можна виправити підчищенням або зафарбуванням білим коректором ін нанесенням зверху виправленого тексту. Допускається наявність не більше двох виправлень на одній сторінці.

Текст основної частини поділяється на розділи, підрозділи, пункти, підпункти.

Заголовки таких структурних частин наукової роботи, як:

  • «ЗМІСТ»

  • «ПЕРЕЛІК УМОВНИХ СКОРОЧЕНЬ»

  • «ВСТУП»

  • «РОЗДІЛ»

  • «ВИСНОВКИ»

  • «СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ»

  • «ДОДАТКИ»

друкуються великими літерами симетрично до тексту.

Заголовки підрозділів Друкуються з великої літери маленькими літерами з абзацного відступу в розрядці в підбір до тексту. В кінці заголовка ставиться крапка.

Відстань між заголовком (за винятком заголовка пункту) та текстом повинна дорівнювати 3-4 інтервали.

Кожну структурну частину слід починати з нової сторінки.

До загального обсягу наукової роботи не входять:

Додатки, список використаних джерел, таблиці та малюнки, які повністю займають площу сторінки. Але всі сторінки наукової роботи підлягають нумерації на загальних засадах.

5.2 Нумерація

Нумерацію сторінок, розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів, малюнків, таблиць, формул подають арабськими цифрами без знака №.

Першою сторінкою є титульний аркуш, який включають до загальної нумерації сторінок роботи. На титульному аркуші номер сторінки не ставлять. На наступних сторінках номер проставляють у правому верхньому (або нижньому) куті сторінки без крапки в кінці.

Нумерація структурних частин наукової роботи здійснюється таким чином: структурні частини, як зміст, перелік умовних позначень, вступ, висновки, список використаних джерел не мають порядкового номера. Підрозділи нумерують у межах кожного розділу. Номер підрозділу складається з номера розділу і порядкового номера підрозділу, між якими ставлять крапку. В кінці номера підрозділу повинна стояти крапка, наприклад: «2.3.»

Номер пункту складається з порядкових номерів розділу, підрозділу, пункту, між якими ставлять крапку. Потім у тому ж рядку йде заголовок пункту: «2.3.1.»

Таблицю, малюнок або креслення, розміри якого більше формату А4, враховують як одну сторінку і розміщують у відповідних місцях після згадування в тексті або в додатках. Ілюстрації позначають словом «рис.» і нумерують послідовно в межах розділу, за винятком ілюстрацій, поданих у додатках Номер ілюстрації повинен складатися з номера розділу і порядкового номеру ілюстрації між якими ставиться крапка.