Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вимоги до оформлення наукових робіт.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
30.08.2019
Размер:
114.18 Кб
Скачать

4. Характеристика наукової роботи

4.1 Основна частина

Основна частина складається з розділів, підрозділів, пунктів, підпунктів. Кожний розділ починають з нової сторінки. Основному тексту кожного розділу може передувати передмова з коротким описом вибраного напрямку та обґрунтування застосованих методів досліджень. У кінці кожного розділу формулюються висновки із стислим викладенням наведених у розділі наукових і практичних результатів, що дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

У розділах основної частини подається:

  • огляд літератури за темою і вибір напрямків досліджень;

  • виклад загальної методики і основних методів досліджень;

  • експериментальна частина і методика досліджень;

  • відомості про проведені теоретичні і (або) експериментальні дослідження;

  • аналіз і узагальнення результатів досліджень.

У теоретичній частині студент узагальнює та класифікує інформацію з проблеми, одержану в результаті опрацювання літератури, робить певні висновки, які спонукають до здійснення необхідних дослідницьких розвідок. Загальний обсяг огляду літератури не повинен перевищувати 30 % обсягу основної частини курсової роботи. Бажано закінчити цей розділ коротким резюме стосовно необхідності проведення досліджень у даній галузі. Кожен розділ завершується висновками.

В другому розділі, як правило, обґрунтовується вибір напрямку досліджень, наводяться методи вирішення задач і Ії порівняльні оцінки. У наступних розділах з вичерпною повнотою викладається результати власних досліджень автора з висвітленням того нового, що він вносить у розробку проблеми. Студент повинен давати оцінку повноти вирішення поставлених задач, оцінку достовірності одержаних результатів (характеристик, параметрів), їх порівняння з аналогічними результатами вітчизняних і зарубіжних праць, обґрунтування потреби додаткових досліджень, негативні результати які обумовлюють необхідність припинення подальших досліджень. Виклад матеріалу підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній автором.

4.2 Висновки

У висновках викладаються найбільш важливі наукові та практичні результати, які повинні містити формулювання розв’язаної наукової задачі, її значення для науки і практики. Далі формулюються висновки та рекомендації щодо наукового та практичного використання здобутих результатів.

У першому пункті висновків коротко оцінюється стан дослідження питання. Далі у висновках розкриваються методи вирішення поставленої в роботі наукової проблеми (задачі), їх практичний аналіз, порівняння з відомими розв’язаннями. У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, обґрунтувати достовірність результатів, викласти рекомендації щодо їх використання. Об’єм висновків 1,5-3 сторінки.

4.3 Список використаних джерел

(Див. розділ Вимоги до оформлення бібліографічних джерел)

Список використаних джерел слід розміщувати такими способами: у порядку посилань у тексті (найбільш зручний для користування рекомендований при написанні дисертацій) або в алфавітному порядку прізвищ перших авторів або назв.

4.4 Додатки

У додатки включається допоміжний матеріал, необхідний для сприйняття інформації, поданої в основному тексті наукової роботи: таблиці допоміжних цифрових даних, протоколи констатуючого (формуючого) експериментів, методики, ілюстрації, діаграми, та інші навчально-методичні матеріали.