Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ввод и план семинаров Эк. труда 2012.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
68.91 Кб
Скачать

Тема 3. Праця як сфера життєдіяльності й основний чинник виробництва.

Сутність та характер праці. Соціальні аспекти праці. Роль праці у розвитку людини та суспільства. Соціальна та психофізіологічна характеристика праці. Характеристика категорій праці. Зміст праці. Характер праці.

Виробничій фактор праці. Види праці. Класифікація видів праці. Розподіл праці. Формування професійно-кваліфікаційних груп на підприємстві. Виробничій, технологічний та трудовий процеси. Класифікація технологічних процесів. Умови праці. Аспекти поняття “робоче місце”.

Сутність задоволеності працею та її структура. Значення задоволення працею. Показники, характеризуючи задоволеність працею.

Якість трудового життя – як показник оцінки соціально-трудових відносин.

Тема 4. Соціально-трудові відносини як система.

Характеристика соціально-трудових відносин. Поняття соціальних відносин. Виникнення терміну “соціально-трудові відносини. Види соціально-трудових відносин у сфері праці.

Форми соціально-трудових відносин. Соціально-трудові відносини як система. Структура соціально-трудових відносин. Суб’єкти соціально-трудових відносин. Типи соціально-трудових відносин. Принципи та методи регулювання соціально-трудових відносин.

Тема 5. Механізм функціонування системи соціально-трудових відносин: організаційні аспекти.

Формування соціально-трудових відносин. Розвиток соціально-трудових відносин. Соціально політика.

Поняття соціального захисту. Основні напрямки соціального захисту в сфері праці. Система соціальних гарантій в сфері праці. Соціальні інститути та механізм соціального захисту робітника. Принципи механізму соціального захисту. Соціальні гарантії.

Тема 6. Соціальне партнерство.

Визначення соціального партнерства (трипартизму). Мета та принципи соціального партнерства. Поняття про «спільне благо». Історичний аспект розвитку соціального партнерства за кордоном і в Ук­раїні.

Суб’єкти соціального партнерства. Особлива роль держави як арбітра та роботодавця на ринку праці. Роль спілок роботодавців як вираз­ників інтересів підприємців на ринку праці. Участь профспілок у регулю­ванні трудових відносин, сприянні зайнятості населення, забезпеченні соціального захисту працівників. Основні стратегії демократизації управління виробництвом.

Порядок ведення тристоронніх переговорів на національному рівні та укладання генеральної тарифної угоди. Учасники і порядок проведення тарифних переговорів на галузевому (територіально-галузевому) рівні. Зміст галузевої тарифної угоди та її організаційне значення. Порядок укла­дання колективних договорів на мікрорівні, їх структура та зміст.

Поняття та сутність трудового конфлікту. Типи трудових конфліктів. Позитивні та негативні наслідки трудових конфліктів. Причини трудових конфліктів. Розв’язання трудових конфліктів.

Тема 7. Ринок праці і його регулювання.

Ринок праці: сутність, зміст та структура. Ринок праці як підсистема ринкової економіки, його взаємо­залежність з ринками капіталів, товарів та послуг, житла, інформації, землі, цінних паперів тощо. Поняття «ринок праці», «ринок робочої сили» та «ри­нок робочих місць». Сучасні умови виникнення та ефективного функ­ціонування ринку праці. Елементи ринку праці: попит, пропонування, ціна робочої сили. Особливості товару «робоча сила».

Складові елементи механізму функціонування сучасного ринку пра­ці: суб’єкти, об’єкти, інструменти та засоби впливу. Функції сучасного рин­ку праці: суспільного поділу праці, інформаційна, посередницька, ціноутворююча, стимулююча, регулююча.

Сегментація ринку праці за різними ознаками. Інфраструктура ринку праці.

Попит та пропозиція на ринку праці.

Класичний, неокласичний, кейнсіанський, монетаристський, інституціоналістський та марксистський підходи до аналізу ринку праці. Регулювання ринку праці.

Особливості й етапи формування ринку праці в Україні.